Chp'li Özel, Söke'de Bir İşçinin Öldüğü Maden Kazasını Meclis'e Taşıdı

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, 18 Temmuz 2014 tarihinde Aydın’ın Söke ilçesinde bir işçinin hayatını kaybettiği maden kazasını Meclis gündemine taşıdı. Maden kazasında ölen madenci Halil Kara için cankurtaran dahi çağrılmadığı...

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, 18 Temmuz 2014 tarihinde Aydın’ın Söke ilçesinde bir işçinin hayatını kaybettiği maden kazasını Meclis gündemine taşıdı. Maden kazasında ölen madenci Halil Kara için cankurtaran dahi çağrılmadığı yönündeki iddiaları da soran Özel, Uyar Madencilik'e ait olduğu iddia edilen madenin sahiplerinin başka illerde hangi ocakları işlettiğini de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a sordu.

Söke’de bir madenciye mezar olan ocağı,n Manisa’nın Soma ilçesinden çok iyi tanıdıkları Uyar Madencilik'in muvazaalı şirketi olduğunun iddia edildiğini dile getiren Özel, “Konuyu detaylı bir şekilde araştırmaya devam ediyoruz ama şunu da biliyoruz ki bu, Uyar Madencilik'in ne ilk cinayeti ne de son olacak. Biz bu filmi daha önce Manisa’da gördük. Meclis’te göreve geldiğimiz günden bu yana, Soma’da faaliyet gösteren bu maden ocağında çok sayıda madencimiz ölmüştü. 2011’den bu yana sırf Soma’da olan kazalarda, 13 Mayıs faciasından önce 14 işçimiz hayatını kaybetti ki bu 14 madencimizden dokuzu Uyar Madencilik'te çalışıyordu. En son 23 Ekim’de verdiğim araştırma önergesinden sonra Uyar Madencilik Soma’da kapatıldı ama kapatılırken geride tazminatlarını ve haklarını alamayan işçiler bıraktı. Burada çalışan 748 işçi, iki aylık maaşlarını ve kıdem tazminatlarını, ayrıca davalardan alacaklı oldukları tazminatları alamadılar. Hemen hepsinin 15-25 bin TL’yi bulan tazminat alacağı var ama şirket kaçıyor. Hem de emekçinin hakkını yiyerek. Gittiği her yerde maaş sorunu var neredeyse. Söke’deki kazadan önce babasının üç dört aydır alamadıkları maaşlar için eyleme katıldığını, ölen madenci Halil Kara’nın kızı anlatıyor. Üstelik tıpkı Soma Uyar Madencilik'te olduğu gibi Söke’de de hiçbir güvenlik önlemi yok. İşçinin canı pahasına yıllardır korunup kollanan Uyar’ın ölümlü kaza ve hak gaspı sicili her geçen gün kabarıyor.” dedi.

‘UYAR MADENCİLİK, AK PARTİ TARAFINDAN KORUNUP KOLLANIYOR’

Manisa iktidar milletvekillerinin yakın ilişki içinde olduğu Uyar Madencilik'in sahiplerinin, görünürde iflas etmiş görünmekle birlikte Konya’da, Muğla’da, Aydın’da yeni yatırımlar yapmaya devam ettiğini ileri süren Milletvekili Özel, “Soma’da şirketi kapattılar ama muvazaalı bir şekilde başka yerlerde çalışmalarına aynen devam ediyorlar, çünkü korunup kollanıyorlar. Sürekli ismini değiştirerek ki bugüne kadar en az beş kez isim değiştirdi, binlerce madenciyi ya ölüme gönderen ya da maaşlarını, tazminatlarını ödemeyen bir şirketten bahsediyoruz. Bu kadar aleni bir şekilde şirket sahipleri hukuku ve insan canını hiçe sayarken nasıl oluyor da kimse buna ses çıkarmıyor? İşe bütün soru bu aslında. Bu madeni kimin koruyup kolladığı çokça konuşuldu. 17 Aralık 2003’ten bu yana faaliyette olan ve devlet ile rödövans anlaşması yapan bu şirket, bizzat AK Parti'li milletvekili tarafından korunuyor.” diye konuştu.

CHP’li Özgür Özel’in, Bakan Taner Yıldız’ın cevaplaması talebiyle sorduğu sorular şöyle: “18 Temmuz 2014 tarihinde Söke’deki madende meydana gelen kazanın nedeni nedir? Söz konusu şirket, en son hangi tarihlerde denetlenmiştir? Denetlemede herhangi bir eksik/noksan bulunmuş mudur? Bulunmuş ise bunlar nelerdir? Denetimlerden sonra şirket herhangi bir ceza almış mıdır? Almış ise bu cezalar nelerdir? Kazadan sonra ambulansın dahi çağrılmadığı yönündeki iddialar doğru mudur? Doğru ise olay örtbas mı edilmek istenmiştir? Kazada hayatını kaybeden Halil Kara, Haziran ayında maaşlarının yatmaması üzerine işçilerle birlikte eyleme katılmış ve, ‘Söke Soma olmasın’ diyerek düzenlenen imza kampanyasına destek vermiştir. Halil Kara ve diğer işçilerin maaşlarının yatırılmadığı doğru mudur? Doğru ise işçilere kaç aydır maaş verilmemektedir? Söz konusu maden ocağında bugüne kadar başka ölümlü kaza olmuş mudur? Olmuş ise bu kazalar hangi tarihte olmuştur? Kazalarda ölen madenciler kimlerdir? Yaşanan iş kazalarının ardından şirkete herhangi bir idari/cezai yaptırım uygulanmış mıdır? Bu cezalar nelerdir?” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri