Chp'li Özel: Çelik'e Soma'daki Madenin Açılması İçin Baskı Yapıldı (Özel)

Manisa’nın Soma ilçesinde, 301 madenciye mezar olan Eynez Maden Ocağı’nı işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin müfettişler tarafından kapatılan Işıklar Ocağı’nın da açılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk...

Manisa’nın Soma ilçesinde, 301 madenciye mezar olan Eynez Maden Ocağı’nı işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin müfettişler tarafından kapatılan Işıklar Ocağı’nın da açılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e bakan ve milletvekilleri tarafından baskı yapıldığı iddia edildi. TBMM Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu Üyesi ve CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Karaman’ın Ermenek ilçesindeki maden ocaklarının açılması için Bakan Çelik’e diğer bakan ve milletvekillerinin yaptığı baskının, aynı şekilde Soma’daki ocağın açılması için de yapıldığını ileri sürdü.

Ermenek’teki maden faciasının ertesi günü sabah olay yerinde Bakan Çelik ile görüştüğünü anlatan CHP Milletvekili Özel, “Bakan Çelik ile konuşmamız sırasında aynı şeyleri bize de söyledi. ‘Bir madeni kapatıyorsun, 50 kişi devreye giriyor.’ dedi. Ben de kendisine, ‘Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçiye mezar olan Eynez Maden Ocağı’nın yanısıra Işıklar Maden Ocağı’nı da işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin Işıklar Maden Ocağı’nı müfettişler kapattı, sonradan açtınız.’ dedim. Bakan Çelik de, ‘Soma’daki Işıklar Maden Ocağı’nda da aynı baskıyı gördük. Kapanan Işıklar Maden Ocağı için de bakan arıyor, milletvekili arıyor, Soma’nın ileri gelenleri arıyor, herkes arıyor. Ben de onlara, 'Kazadan sonra başka konuşuyorsunuz, kazanın üzerinden geçince başka konuşuyorsunuz.' dedim. 'Şimdi bizim müfettişler, ‘Bu madeni açamazsınız.’ diyor. Nasıl açalım? Çok ısrar ettiler, madeni tekrar açtık. Maden açıldıktan 5–6 gün sonra aynı madende yangın çıktı, yine kapandı. Ya bir şey olsaydı? Ama bizim millet çok acayip. Herkes baskı yapıyor, herkes araya giriyor. Aynı konu sadece Ermenek için değil, Alp Gürkan’ın Soma’daki Işıklar Maden Ocağı içinde geçerli.' dedi.” şeklinde konuştu.

TBMM Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun’un da Işıklar Maden Ocağı’nın açılması için birçok kişiyle görüştüğünü ve temasa geçtiğini ileri süren CHP Milletvekili Özel, “Aynı şekilde AK Parti Manisa milletvekilleri, bu konuda girişimde bulundu. Madende yangın yokken müfettişler 'kapalı dursun' deyince AK Parti milletvekilleri bizi hedef gösteriyor. ‘Bunlar, madenler kapatılsın, işçiler işsiz kalsın istiyorlar.’ diyorlar. Oysa biz madenlerde güvenlik önlemleri sağlanınca açılsın istiyoruz. AK Parti milletvekillerine çağrıda buluyorum. Bundan sonra müfettişlerin kapalı kalacak dediği ve güvenli olmayan madenler için bakana baskı yapmasınlar, araya girmesinler, çünkü bunun vebalinin altında kalırlar. Açılıp açılmayacağına müfettişler karar versin. Bundan sonra güvenli olmayan maden ocaklarının açılması için kimse baskı yapmasın ve devreye girmesin. Buralarda bir kişinin burnu kanarsa bunun vebalini kimse ödeyemez.” dedi.

Maden patronunun işini takip etmenin milletvekillerinin görevi olmadığının altını çizen Özel, “Ben madenler kamulaştırılsın demiyorum, çünkü özelleşmemiş bir şeyin kamulaşması mümkün değil. Zaten madenler kamunun. Rödevans denen üçkağıtla, kanunu arkadan dolaşarak madeni özele işlettiriyorlar. Rödevans anlaşmasını iptal etsinler. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) kendi madenini kendi işletsin, parayı kendi kazansın, işçiye de hakkını versin. Sendikal güvenceli kamu işi olsun bu işçilerin. İşçiyi düşünen milletvekili, bunun için kulis yapar. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin Işıklar Maden Ocağı tekrar açılsın diye kulis yapmaz. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin patronu Alp Gürkan, bir futbol maçında kızıp sahaya pet şişe atsaydı ömrü boyunca futbol maçı izleyemezdi. Kamu ihalesinde 301 TL ihaleye fesat karıştırsaydı, ömrü boyunca kamu ihalelerine giremezdi ama şimdi Amasya’da yeni enerji ihaleleri alıyor. Soma’da ikinci maden ocağında kömür çıkarmaya çalışıyor. 13 Mayıs faciasındaki aynı eksik iş güvenliğiyle, aynı kurum kültürüyle kömür çıkarmaya devam ediyorlar.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri