Chp'li Özel Bütün Maden Çalışanları İçin Kanun Teklifi Hazırladı

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, 13 Mayıs 2014'te Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden ocağı faciasından sonra büyük kayıplar veren ve derin yaralar açılan Somalı madenciler ve son günlerde işsizlikle karşı karşıya kalan...

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, 13 Mayıs 2014'te Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden ocağı faciasından sonra büyük kayıplar veren ve derin yaralar açılan Somalı madenciler ve son günlerde işsizlikle karşı karşıya kalan Zonguldaklı madencilerle maden iş kolundaki bütün çalışanlar için bir kanun teklifi hazırladı. Meclis'e, "Madencilerin Bankalardan Kullandıkları Kredilerin Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun Teklifi"ni sundu. Özel, kanun teklifinde 13 Mayıs faciasından sonra Somalı madencilere bankaların borç ertelemesi yaptığını ancak şimdilerde bu borçları faiziyle birlikte istediklerini söyledi. Ekonomik olarak zor duruma düşen bütün madencilerin borçlarının ertelenmesini istedi.

Milletvekili Özel, kanun teklifinin gerekçesinde Somalı madencilerin kredi borçlarının, bankaların inisiyatifiyle faciadan hemen sonra üç aylığına ertelendiğini ama şimdilerde bu sürenin dolduğunu, madencilerin özellikle Ziraat Bankası'ndan aldıkları kredileri, üç aylık faiziyle birlikte ödemek zorunda olduğunu belirtti. Özel, “Madencilerimiz, Ziraat Bankası'na gittiklerine 13 Mayıs'tan sonra yapılan üç aylık kolaylığının bir öteleme olmadığını, faizi ile birlikte işleyecek bir yapılandırma olduğunu öğrenmişler ve adeta 13 Mayıs'tan sonra bir kez daha mağdur olmuşlardır. Ziraat Bankası'nın üç aylık erteleme sonrasında işlettiği faiz 800 liraya kadar ulaşmış ve faizleri ile birlikte şu anda Somalı bir madencinin ödeyeceği aylık taksit tutarı 1600-1700 TL'ye yükselmiştir.” dedi. Özgür Özel, geçen aylarda benzer bir sıkıntıyla karşı karşıya kalan Somalı esnafın kullandığı krediler için gerekli girişimlerin başlatıldığını ve düzenlemenin yapıldığını ancak bu süreçte madencilerin yalnız bırakıldığını söyledi. Önümüzdeki süreçte Somalı madencilerin daha da zor duruma düşmemesi için bir an evvel gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini kaydederek hükümete çağrıda bulundu.

Özel'in Meclis'e sunduğu kanun teklifi sadece Somalı madencileri değil, son günlerde işsizlik ve borç kıskacında bırakılan diğer bütün madencileri de kapsıyor. Özel, 11 Eylül 2014 tarihinde torba kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte madencilik iş kolunda yapılan düzenlemeler gerekçe gösterilerek bazı maden şirketlerinin faaliyetini durdurduğunu, özellikle Zonguldak gibi madencilikle geçimini sağlayan illerde madencilerin işsiz kaldığını söyledi. Kanun teklifinin kapsamını, maden iş kolunda yer altı ocakları ile birlikte yer üstü ve yan kuruluşlarda çalışan bütün emekçileri kapsayacak şekilde düzenleyen CHP'li Özel, gerekçesinde şunları dile getirdi: “13 Mayıs faciasının acısı hâlâ tazeyken son günlerde binlerce madencimizin işsiz kalması ve gerek Zonguldak gerekse Soma ve diğer illerimizdeki madencilerimizin bir de kredi borçları gibi ciddi bir külfetle karşı karşıya kalmış olması, onları daha da zor durumda bırakmaktadır. Bu nedenle gerek Somalı madencilerimizin gerekse ülkemizdeki diğer tüm maden emekçilerinin bu zor durumdan kurtarılması ve içinde bulundukları zor koşulların bir nebze de olsa düzeltilmesi için bu kanun düzenlenmiştir. Bu kanunda, gerek yer altı ocaklarında gerekse maden iş kolunda yer üstü ve yan kuruluşlarda çalışan tüm işçilerin kredi borçlarının yeniden yapılandırılması amaçlanmaktadır.”

Teklife göre madencilerin ve maden iş kolundaki bütün çalışanların bankalardan aldığı kredilerden, ödenmediği için takibine başlanmış borçlarının ve 1 Kasım 2014 tarihine kadar bankaya ödenmemiş kredilerin vadelerinin, ilk bir yılı ödemesiz iki yıl süreyle faizsiz olarak yapılandırılması ve 1 Aralık 2014 tarihi itibariyle kullandırılmış kredilerin günü gelmiş ya da gelmemiş olan bütün taksitlerinin birer yıl süreyle faizsiz olarak ötelenmesi öngörülüyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri