Chp’li Loğoğlu: Bm Güvenlik Konseyi Kararı Beklenmeli

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Suriye’ye müdahale ile ilgili, "BM denetçilerinin kimyasal silahların kullanımı konusundaki inceleme ve raporu sonuçlanmadan ve bu rapora göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Suriye’ye müdahale ile ilgili, "BM denetçilerinin kimyasal silahların kullanımı konusundaki inceleme ve raporu sonuçlanmadan ve bu rapora göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından bir karar alınmadan Suriye’ye yapılacak herhangi bir askeri müdahale, BM Yasası'na ve uluslararası hukuka aykırı olacaktır." dedi.

        Faruk Loğoğlu, yaptığı yazılı açıklamada ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye bir askeri müdahale hazırlığı içinde olduğunun anlaşıldığını belirtti. "Arkasında istekli ülke sayısı kaç olursa olsun, müdahaleye meşruiyet kazandırmayacaktır. " diyen Loğoğlu, "Dolayısıyla, BM Denetçilerinin raporu ve BMGK’nın kararı beklenmeli ve Türkiye ona göre hareket etmelidir." ifadelerini kullandı.

        1 MART TEZKERESİ'Nİ HATIRLATTI

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile AK Parti Hükümeti Sözcüsü'nün "Türkiye bir istekliler koalisyonu içinde yer alır." şeklindeki açıklamalarının anayasa ihlali olduğunu belirten Loğoğlu, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yurt dışına gönderilmesi yetkisi anayasanın 92. maddesine göre hükümete değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne aittir. 92. madde ayrıca savaş ilanını 'milletlerarası hukukun meşru saydığı' hallerle sınırlandırmaktadır. TBMM iradesini peşin olarak ceplerinde görmesi AKP’nin yüce Meclis'e ve AKP milletvekillerine saygısızlığıdır. 1 Mart 2003 Tezkeresi deneyimini AKP unutmamalıdır. Mevcut Suriye tezkeresi ise bir müdahale için yeterli değildir." görüşünü savundu.

        Kimyasal silah kullanımının insanlık suçu olduğunu ifade eden Loğoğlu, "Failleri mutlaka cezalandırılmalıdır. Ancak bu bağlamda, Batılı ülkelerin savaş ve işgal sebebi olarak ileri sürdükleri Irak’ta kimyasal silahların varlığı konusunda nasıl yanıldıklarını da anımsamak gerekir. Suriye konusunda gerçekler tam olarak ortaya çıkmadan bu ülkeye bir askeri müdahalede bulunmanın hangi sorunu nasıl çözeceğini sormak gerekir." ifadelerine yer verdi.

        Suriye’ye bir müdahale bu ülkeyle sınırlı kalmayarak, bölgeye ve en fazla Türkiye’ye zarar vereceğini kaydeden Loğoğlu, "Batılı ülkelerin aceleci ataklarının faturasını Türkiye ödeyecektir. AKP, Batılı ülkelerin ne istediğine değil, Türk halkının sesine kulak vermelidir. Halkımız Suriye’yle savaşa karşıdır. Halkımız AKP’nin Türkiye’yi Suriye’yle yasal bir dayanağı ve meşruiyeti olmayan bir savaşa sürüklemesine izin vermeyecektir." diye konuştu.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri