Chp'li Loğoğlu: Bm Güvenlik Konseyi Ateşkes Sağlamaya Çalışmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, “Önerimiz, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’de bir ateşkes ilanı sağlamaya çalışmasıdır.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, “Önerimiz, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’de bir ateşkes ilanı sağlamaya çalışmasıdır.” dedi.

    Faruk Loğoğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Loğoğlu, bu sabah Musul’da Türk konvoyuna yapılan saldırı ile ilgili, “Saldırıyı yapanları kınıyoruz. Fakat bu saldırıya yol açan ortam yaratan AKP hükümetinin Irak politikasını da aynı şekilde eleştiriyor, kınıyoruz.” diye konuştu.
    
    Suriye’deki durumu değerlendiren Loğoğlu, kimyasal silah kullanıldığı iddialarının Suriye’de durumu daha karmaşık hale getirdiğini ifade ederek, BM denetçilerinin raporunun beklenmesi gerektiğini aktardı.
Loğoğlu, “Sayın Başbakan’ın danışmanı bir milletvekili, Suriye’nin Türkiye’ye saldırmasının bir intihar olacağını belirtti… Esed yaptı yapmadı demiyorum ama Esed’in kendi halkına karşı kimyasal silah kullanması da bir nevi intihardır. Olacak şey değil, çünkü bütün dünyanın hışmını hatta müdahalesini üzerine çekecek bir eylem olduğunu, herhalde o kadarını hesaplıyordur. Böyle bir intihara girişebilen bir Esed, herhalde Türkiye’ya saldırı konusunda akıl tutmasına yakalanarak böyle bir şeyde bulunabilir.” dedi. Müdahale sonrasında Suriye karşı tepki verir ise bunun adresinin Türkiye olacağını söyledi. Loğoğlu, “Suriye’ye müdahalenin vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği bakımından, ülkemizin güvenliği bakımından fevkalede sorumlu ve tehlikeli görüyoruz.” şeklinde konuştu.

    "BM GÜVENLİK KONSEYİ SURİYE’DE BİR ATEŞKES İLANI SAĞLAMAYA ÇALIŞMALI"

    Loğoğlu, CHP’nin Suriye konusunda bir önerisi bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: “BM Güvenlik Konseyi kararı yokluğunda herhangi bir müdahale yasallıktan ve meşruiyetten yoksun olacaktır. Böyle bir müdahale daha fazla kan dökülmesi, daha fazla şiddet ve çatışma anlamına gelecektir. Türk vatandaşlarının ve Türkiye’nin güvenliğini, can güvenliğini tehditlere maruz bırakacaktır. Bu bağlamda Başbakan Erdoğan tarafından dillendirilen Suriye’ye müdahale için gönüllü ülkeler koalisyonu eğer gerçekleştiği takdirde, Güvenlik Konseyi kararı da olmayacağı için meşruiyetten ve yasallıktan yoksun olacaktır… BM Antlaşması'nın 7. Bölümü ‘Barışın Tehdidi, Bozulması ve Saldırı Eylemi Durumunda Alınacak Önlemler’ başlığını taşır. Bu bölümün ilk maddesi olan 39. maddeye göre, Güvenlik Konseyi barışı tehdit eden veya bozulması durumunda alınacak tedbirleri belirler. Bu maddeye göre BM Güvenlik Konseyi Suriye’de bir ateşkes çağrısında bulunabilir ve bulunmalıdır. Suriye’deki gelişmeler barışı tehdit etmektedir. Önerimiz, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’de bir ateşkes ilanı sağlamaya çalışmasıdır.”

    Faruk Loğoğlu, AK Parti’nin barış için gayret göstermesi gerektiğini aktardı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri