CHP'li Kart'tan TRT'ye tepki

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "Seçim öncesinde demokratik kurallar çerçevesinde siyasi partiler arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorunda olan TRT, hükümetin borazanı haline gelmiştir" dedi.

Kart, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, yaklaşan yerel seçimler bağlamında RTÜK, TRT ve Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yaklaşım ve uygulamalarını eleştirdi.

RTÜK'ün hükümetin bir organı haline geldiğini, TRT'nin siyasi partilere ayrılan yayın süresi açısından adalet, hakkaniyet ve tarafsız habercilikten uzaklaştığını ileri süren Kart, TRT'nin muhalefet partilerine yönelik negatif habercilik ve yorum yaptığını savundu. Kart, "Seçim öncesinde demokratik kurallar çerçevesinde siyasi partiler arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorunda olan TRT, hükümetin borazanı haline gelmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

"RTÜK'ün siyasi parti liderlerinin TBMM'de ya da başka yerlerde yaptığı bazı konuşmaları, dinleme kaydı ve benzeri nitelikteki, engellemek amacıyla, bazı televizyon kanallarına yönelik raporlama yaptığı ve bu dosyaları gündeme aldığı yönündeki gelişmedir" diyen Kart, böyle bir uygulama içine girildiği takdirde RTÜK'ün siyasi parti liderlerinin ya da milletvekillerinin yasama faaliyetlerini doğrudan engeller hale geleceğini kaydetti.

Bu aşamada temel görev ve sorumluluğun YSK'da olduğuna işaret eden Kart, ancak kurulun ihlallere göz yumduğunu öne sürdü. Kart,  "YSK Anayasa'nın 79. maddesinden kaynaklanan 'seçimlerin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma' görevini yapamaz haldedir. YSK'yı Anayasa'dan kaynaklanan ve tarihi anlamda önemi bulunan görev sorumluluğunu yapmaya davet ediyoruz" dedi. Kart, CHP olarak RTÜK ve YSK nezdinde idari anlamda başvurular da yapacaklarını söyledi.

 
-Fezlekelerin milletvekillerinin incelemesine açılması gerekir"

 

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kart, dört eski bakan hakkındaki fezlekelerin TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla ilgili soruyu yanıtlarken, İçtüzük gereği öncelikli olarak yapılması gerekenin fezlekelerin üst yazısının genel kurulun bilgisine sunulması olduğunu belirtti.

Kart, "Onun ötesinde milletvekillerinin o fezlekeleri incelemesi zaten o anki Genel Kurul'un dışında kalan bir husus. Meclis Başkanı'nın idari nitelikte bir işlemi ile ortaya çıkacak bir husus" dedi. Fezlekelerin TBMM'ye gelmesinin ardından milletvekillerinin incelemesine açılmasının gerektiğini belirten Kart, "En kötü ihtimalle Genel Kurul'un bilgisine sunulmasından sonra milletvekillerinin incelemesine açılması gerekir" diye konuştu.

Kart, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya ait olduğu iddia edilen ses kaydıyla ilgili soruyu yanıtlarken de "Efkan Ala harikalar yaratmaya devam ediyor. Yeni dönemin as elemanlarından biri, öyle görünüyor. Her gün Efkan Ala'yı değerlendirmeye gerek görmüyorum. Vukuatları tefrika olarak yayınlanacak gibi görülüyor" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri