Chp'li Kart, Cemil Çiçek İçin Tbmm'ye Soru Önergesi Verdi

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.Kanunsuz emir ve talimata uymak suretiyle, Resmi Gazete’deki yayımı engelleyen...

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Kanunsuz emir ve talimata uymak suretiyle, Resmi Gazete’deki yayımı engelleyen Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürü ile TBMM Başkanı Çiçek’in aynı konuma geldiği belirten Atilla Kart, soru önergesinde, 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanununun ilgili maddelerinin, TBMM Başkanına doğrudan sorumluluklar yüklediğine işaret ederek, “Anayasanın 101 ve müteakip maddelerindeki düzenlemelerin gereği olarak, 12. Cumhurbaşkanlığı için, 10 Ağustos tarihinde seçim yapılmıştır. Seçim sonucunda R.T. Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Seçmen, bu Kurucu İradeyi inşa etmiştir. Kurucu İrade, yani ‘Seçilmiş Cumhurbaşkanı’ iradesi, YSK tarafından 15 Ağustos tarihi itibariyle tevsik edilmiştir. YSK Başkanı, bu belgeyi, 15.08.2014-3719 sayıyla, Anayasal gereği yapılmak üzere saat;18.00’de, TBMM Başkanlık Makamında kamuoyunun huzurunda size teslim etmiştir.” dedi.

Kart sözlerine, “Buna göre, Anayasanın 101., Cumhurbaşkanı Seçimi Kanununun 4/5, 14/2, 20/1, 24. maddeleri uyarınca; 15 Ağustos tarihi itibariyle Başbakanlık ve AKP Genel Başkanlık Makamı anayasal olarak ve re’sen boşalmış olmakla; bu durumun yasal ve anayasal sonuçlarının hemen yerine getirilmesi gerekirken; Anayasal Kurumlarımızın işlevini kaybetmiş olması sebebiyle; Türkiye’de 16 Ağustos’tan bu yana, devlet yönetiminde 'fiili bir durum' doğmuştur. Türkiye, bu tarih itibariyle ve ‘Seçilmiş Cumhurbaşkanı’ eliyle, Kanunsuz Emir ve Talimatlarla yönetilmektedir.” şeklinde devam etti.

KANUNSUZ EMİR VE TALİMATLAR

CHP’li Kart, TBMM Başkanının ; hiçbir talep ve başvuruya tâbi olmadan, anayasal zorunluluk sebebiyle ve re’sen bu durumu TBMM kayıtlarına intikal ettirmesi gerekirken, bu anayasal gerekliliğin yerine getirilmediğinin bilindiğine dikkat çekerek, “TBMM Başkanı da, ‘Kanunsuz Emir ve Talimatları’ uygulama konumuna girmiştir. En hafif deyimiyle; Anayasanın 137 ve TCK’nın 257. maddelerini ihlâl eden konumdadır. Anayasal zorunluluklara ve hukuka uymak yerine, AKP’nin ve Erdoğan’ın kişisel ve siyasi çıkarlarını koruyan 'Parti Memuru' konumuna girmiştir.” ifadelerine yer verdi.

Kanunsuz emir ve talimata uymak suretiyle, Resmi Gazete’deki yayımı engelleyen Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürü ile TBMM Başkanı’nın aynı konuma geldiğini belirten Kart, demokrasi ve milli irade adına kaygı veren bir tablodan söz etti.

ÇİÇEK'TEN CEVAPLAMASI İSTENEN SORULAR

Atilla Kart bu bulgu ve değerlendirmeler TBMM Başkanı Çiçek’e şu soruları yöneltti:

"6271 sayılı Yasanın 4/5. maddesi kapsamında, 15 Ağustos tarihi itibariyle Seçilmiş Cumhurbaşkanı konumuna geldiği YSK işlemiyle tevsik edilen R.T. Erdoğan’ın; Milletvekilliği ilişiğinin kesilmesi işlemini 28 Ağustos tarihine kadar neden yapmadınız?

15 Ağustostan sonra, düşen hükümet konumuna gelen 61. Hükümet adına 28 Ağustos tarihine kadar TBMM’ye intikal eden tezkerelerin akıbeti nedir? Bu tezkereler neden iade edilmemiştir?

Anayasal anlamda düşen bir hükümet söz konusu olmakla, 28 Ağustos tarihinde TBMM’nde, Hükümet’in temsil edilmesine neden göz yumdunuz?

6271 sayılı Yasanın 14/2. maddesine göre; 15 Ağustos’u müteakip , Seçilmiş Cumhurbaşkanının mal bildiriminin Resmi Gazetede hemen yayımlanması zorunlu olmasına ve bu konudaki yürütme yetkisi ve sorumluluğu TBMM Başkanına ait olmasına rağmen; bu yasal gerekliliği bugüne kadar neden yerine getirmediniz? Mal bildirimini TBMM’nin internet sitesinde neden yayımlatmadınız?" CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri