Chp’li Hamzaçebi: Dershanelere Ruhsat Açıklaması Mevzuata Uymuyor

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, dershane ruhsatlarının 2014 yılından itibaren yenilenmeyeceği yönündeki açıklamalarla ilgili, "Bu açıklama mevzuata uymuyor.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, dershane ruhsatlarının 2014 yılından itibaren yenilenmeyeceği yönündeki açıklamalarla ilgili, "Bu açıklama mevzuata uymuyor. Dershaneler her yıl ruhsat almıyor. Ruhsatları yenilememek gibi bir şey olamaz." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yargıtay’ın Balyoz kararlarını değerlendiren Hamzaçebi, “Bilgisayar ortamında sonradan üreilmiş bir dosyayı delil kabul ederek, bunun üzerine hüküm inşaa etmek yanlış olmuştur.” diye konuştu. Evrensel hukukun adil yargılanma ve masumiyet karinesi ilkelerinin gözardı edildiğini ileri süren Hamzaçebi, "Darbelere, darbelere teşebbüse nasıl karşı çıkıyorsak, hukuksuzluklara da karşı çıkmalıyız. Bu olayda hukuk çiğnenmiştir. Karar hukuka göre değil, konjonktüre göre alınmıştır. AKP’nin varolması için böyle bir karara ihtiyaç vardı." şeklinde konuştu.

Hükümetin açıkladığı demokratikleşme paketinde özel yetkili mahkemeler ile ilgili bir hüküm bulunmadığını söyleyen Hamzaçebi, "Yassıada kararlarını nasıl hukuksuz kabul ediyorsak, özgürlükler için özel yetkili mahkemelere de herkesin karşı çıkması gerekir. Bu pakete, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ile ilgili düzenlemeyi ilave etmek ve bu yargılamaları yeniden yapmak gerekir." dedi.

DERSHANELER KONUSU

Dershaneler konusunu da değerlendiren Hamzaçebi, eğtim sistemindeki fırsat eşitsizliğine dikkat çekti. İstanbul’da bile 60 kişilik sınıflarda eğitim yapıldığına işaret eden Hamzaçebi, "AKP, 12 yılda eğitimde varolan fırsat eşitsizliğini daha da derinleştirdi." ifadesini kullandı. AK Parti hükümeti döneminde dershane ve dershanelerdeki öğrenci sayısının iki katına çıktığını söyledi. Fırsat eşitsizliği giderilemeden ‘dershane ruhsatları yenilenmeyecek’ denmesinin doğru olmadığını dile getiren Hamzaçebi, "Ruhsat yenilememe anlayışını doğru bulmuyoruz." şeklinde konuştu. Eğitim sistemindeki sorunların nedeninin dershaneler olmadığını, dershanelerin bu sorunların bir sonucu olarak ortaya çıktığını aktaran Hamzaçebi, bu sorunların son bulması ile dershanelerin de kendiliğinden ortadan kalkacağını dile getirdi.

Ruhsat yenilenmeyecek açıklamasının mevzuata da aykırı olduğunu ifade eden Hamzaçebi, "Dershaneler her yıl ruhsat almıyor. Ruhsatları yenilememek gibi bir anlayış olamaz." dedi. Hamzaçebi, dershaneler üzerinde psikolojik ve siyasi baskı oluşturulmak istendiğini söyledi.

KREDİ KARTLARI

Hamzaçebi, kredi kartı harcamalarına sınırlama getirileceği yönünde çıkan haberlerle ilgili ise, "Kartlara limit getirmek, vatandaşa tüketimini kıs demektir. İç tasarruflar bu şekilde artmaz. Vatandaşlar, kredi kartları ile borçlarına adeta takla attırıyor. İç tasarrufu artırmanın yolu bu değildir." diye konuştu. Böyle bir kararın vatandaşları mağdur edeceğini dile getirdi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri