Chp’li Hamzaçebi: 60 Maddeye, İlgili Cevabımızı Önümüzdeki Hafta Vereceğiz

CHP Grup Başkavekili Akif Hamzaçebi, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda kabul edilen 60 maddeye ilişkin, "Yetkili kurullarımızda görüştükten sonra bu yanıtı kendilerine ileteceğiz.

CHP Grup Başkavekili Akif Hamzaçebi, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda kabul edilen 60 maddeye ilişkin, "Yetkili kurullarımızda görüştükten sonra bu yanıtı kendilerine ileteceğiz. Bu makul bir süre içinde olacaktır diye düşünüyorum. Önümüzdeki hafta mümkün olabilir diye tahmin ediyorum." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında 12 Mart ve 12 Eylül mağdurlarının hukuksal haklarının iadesini öngören kanun teklifini, Meclis Başkanlığı’na sunduklarını açıkladı. AK Parti’nin darbe mağdurlarını sadece 28 Şubat mağdurlarını indirgediğini ileri süren Hamzaçebi, "Teklifimiz, 28 Şubat mağdurları ile 12 Mart ve 12 Eylül mağdurlarını eşit seviyeye getirmektir. 12 Mart ve 12 Eylül mağdurlarına da hukuksal haklarını iade etmektir." diye konuştu.
Hamzaçebi şöyle devam etti: "Teklifimizde şunları öngörüyoruz: Birincisi güvenlik soruşturması sebebi ile görevlerine son verilenlerin gerekli şartları taşıyor ise görevlerine iadesi; taşımıyorsa özlük haklarının kendilerine verilmesi… Açıkta geçirdikleri süre için özlük haklarının verilmesi, bu sürenin emeklilikten sayılması, bu döneme ilişkin emekli keseneklerinin devlet tarafından ödenmesi. 1402 Sayılı Sıkı Yönetim Kanunu uyarınca görevlerine son verilen kişiler, daha sonra yargı kararları ile görevlerine döndüler. Ancak onların açıkta geçirdikleri süreler ortada kalmıştır. 1402’liklerin açıkta geçirdikleri sürelerin emeklikten sayılması ve bu döneme ilişkin emekli keseneklerinin devlet tarafından ödenmesi bu teklifimizde önerilmektedir. Yine 1402’liklerin açıkta geçirdikleri süreye ilişkin özlük haklarının da kendilerine devlet tarafından ödenmesi, teklifimizde sağlanmıştır. Askeri öğrencilerin, subay ve ast subayların eğer görevde olmuş olsalar idi, muadili olan kişiler hangi rütbede ise, onların emeklilikleri hangi rütbeden gerçekleşmiş ise aynı rütbe ve onun karşılığı esas alınmak sureti ile kendilerine emeklilik ikramiyelerinin verilmesi sağlanmaktadır. Bunların açıkta geçirdikleri süreler için emeklilik keseneklerinin devlet tarafından ödenmesi teklifimizde öngörülmektedir.”
Hamzaçebi, düzenlemeden kaç kişinin faydalanacağı yönündeki bir soru üzerine, “Elimizde kesin bir sayı yok. Ancak önemli sayıda bir kitlenin olduğunu düşünüyoruz." cevabını verdi.

"60 MADDE İLE İLGİLİ CEVABIMIZI ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA VEREBİLİRİZ"

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda mutabakat sağlanan 60 madde konusunda AK Parti ve CHP kurmayları arasındaki görüşmenin hatırlatılarak, “Yanıtınızı ne zaman vermeyi planlıyorsunuz?” sorusuna kaşılık Hamzaçebi, "Yetkili kurullarımızda görüştükten sonra bu yanıtı kendilerine ileteceğiz. Bu makul bir süre içinde olacaktır diye düşünüyorum. Önümüzdeki hafta mümkün olabilir diye tahmin ediyorum." dedi.

"Çözüm sürecinde karşılıklı tehditler var. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Hamzaçebi, bu sürecin dışında olduklarını belirtti. Hamzaçebi, "Hükümet ile Kandil ve İmralı arasında nasıl bir müzakere yürütülüyor, bunu bilmediğimiz için herhangi bir yorum yapmayacağım." şeklinde konuştu.

TAM GÜN YASA TASARISI’NDAKİ HATA

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi ertelenen Tam Gün Yasa Tasarısında yapılan hata ile ilgili görüşleri de sorulan Hamzaçebi, şunları dile getirdi: "Hükümet gayet özensiz bir yasa hazırlıyor. Tam gün konusunda bile hükümetin ne kadar büyük zikzaklar yaptığını görüyoruz… Kendi sağlıkları söz konusu olunca tam gün yasasını delmekte hiçbir sakınca görmediler. Şimdi tam günde çok farklı bir noktaya kaymış durumda hükümet. Daha önce söylediklerinin tam tersi bir anlayışı tam gün yasa tasarısı ile getiriyor. Ama bu tasarıyı hazırlarken de, gayri ciddi bir tutum içinde sadece doktorları değil tıp fakültelerindeki öğretim üyelerini değil, üniversitelerin diğer fakültelerindeki öğretim üyelerini de, hukukçuları da, diğer alanlardaki akademisyenleri öğretim üyelerini de tam gün yasası kapsamına alan bir düzenleme yapmış. Kabul edilebilecek bir tutum değil. Bilmiyorum nasıl bir düzenleme getirecekler. Getirdiklerinde bir daha değerlendiririz."
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri