Chp’li Haluk Koç: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Hepimizin Ortak Tarihidir

Bursa’nın Mudanya ilçesinde Mudanya Mütarekesi’nin 92. yıldönümü kutlama törenlerine katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, tarihten husumet çıkartmak isteyenlere seslenerek, “Türkiye Cumhuriyeti temelini ve tarihini bilelim”...

Bursa’nın Mudanya ilçesinde Mudanya Mütarekesi’nin 92. yıldönümü kutlama törenlerine katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, tarihten husumet çıkartmak isteyenlere seslenerek, “Türkiye Cumhuriyeti temelini ve tarihini bilelim” mesajı verdi.

Türk Kurtuluş Savaşı’nın soğuk mührü olan 11 Ekim 1922 tarihinde imzalanan Mudanya Mütarekesi’nin 92. yıldönümü kutlamaları Bursa’nın Mudanya ilçesinde yapıldı. Mudanya Kaymakamlığı ve Mudanya Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği programa, CHP Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Veli Ağbaba ve eski CHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ile İsmet İnönü’nün torunu Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan’ın yanı sıra Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Bursa Milletvekilleri ve daire amirleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Türkiye’de siyasetin sıkıntılı süreçten geçtiğini belirterek, ucuz tartışmalarla siyasetin gündeminin farklı yönlere çekildiğini öne sürdü. Koç, tarih ve Cumhuriyet üzerine yaptığı konuşmasında, tarihten husumet çıkartmak isteyenlere de seslendi.

“TARİH HEPİMİZİN”

Türkiye’nin bugünlere ulaşmasında emeği olan insanlara siyaset adına laf söyleyenlere gönderme yapan Haluk Koç, “Türkiye Cumhuriyeti tarihi hepimizin ortak tarihidir. Benimde babamın, dedemin, seninde babanın, dedenin tarihidir. Ucuz tartışmalarla siyasetin gündemini farklı yönlere çekmeyelim. Bazı değerler vardır. Kaybedildiğinde kıymeti çok daha farklı anlaşılır. Cumhuriyetin temelini ve değerini bilelim. Çünkü tüm bu süreçlerin içinde emek var, alın teri var, kadro var” diye konuştu.

“MUDANYA’DAKİ İMZA İRADENİN SENEDİ”

Mudanya Mütarekesi’nin de iyi algılanması gerektiğine dikkati çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Türkiye’nin barışını adeta dikte ederek, tek bir silah atmadan tüm Doğu Trakya ve Boğazları sınırlarına kata anlaşmanın kolay imzalanmadığını söyledi. 11 Ekim 1922 öncesinde, 19 Mayıs 1919’da Samsun’da irade beyanının olduğunu kaydeden Koç, “Samsun’a çıkışın mantığında bağımsız olarak yaşadım, bağımsız olarak yaşayacağım mantığı var. Ardından kendini yönetme iradesini Anadolu halkı tarafından dünyaya haykırışın olduğu Amasya Tamimi, daha sonrasında Sivas ve Erzurum var. Hacıbektaş üzerinden Ankara var. Bu sürecin sonunda da İsmet Paşa’nın daha sonrasında Lozan’da göreceğimiz asker kimliğinin yanındaki diplomatik kararlığı ile 1. Dünya Savaşı’nı kazanmış 3 büyük ülkenin yetkilisine karşı duruşu var. Lozan öncesinde imzalanan bu senet aynı zamanda barışın da senedi” dedi.

BARIŞIN BAŞKENTİ MUDANYA

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ise, Türkiye’nin içinde bulunduğu koşullara dikkati çekerek, Mudanya’dan barış, sevgi, dostluk, kardeşlik seslerinin yükselmesinin anlamlı olduğunu söyledi. Mudanya’yı barışın başkenti olarak nitelendiren Türkyılmaz, “Göreve geldiğimiz günden bu yana yaptığımız ve bundan sonra da yapmaya devam edeceğimiz etkinlik ve tanıtımlarla, Mudanya’yı ve Mütareke’yi tüm dünya ve Türkiye bilecek” dedi.

Mudanya Kaymakamı Orhan Çiftçi, Mütareke’nin tarihsel sürecini anlatırken, Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta ise, Mudanya’dan 92 yıl önce atılan imzanın Türkiye’nin tarihini değiştirdiğini ifade etti. Usta, “Bazı imzalar vardır dünyaları batırır, bazıları vardır savaşı bitirir, barışı başlatır. İşte Mudanya’da masada atılan imza savaşa yeter artık demenin resmi belgesiydi. İşgal kuvvetlerine bağımsız ve hür yaşayacağım demenin bir mesajıydı” dedi.

TORUN İNÖNÜ MUDANYA’DA

İsmet İnönü’nün torunu CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan ise, dedesinin söylemi olan “Savaş yapmak çok zor, barışı yapmak çok daha zor” sözünü anımsatarak, başta Atatürk ve dedesi İsmet İnönü olmak üzere arkadaşlarıyla başlatılan barış sürecinin sonsuza kadar sürmesini diledi.

Konuşmalar ardından Mudanya Mütarekesi’nin temsili imza töreni yapıldı. Yunanistan ve Kosova’dan gelen halk dansları toplulukları ile Güzelyalı Halk Dansları ekiplerinin gösterileri ardından, katılımcılar tarafından Mudanya Mütareke Evi Müzesi ziyaret edildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri