Chp'li Akif Hamzaçebi: Hsyk'daki Gibi Tsk'nın Terfi Sistemini Bozacak

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, hükümetin komuta kademesini kendi siyasi tercihleri doğrultusunda çok uzun sürelerle şekillenmek üzere bir tasarıyı getirdiğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, hükümetin komuta kademesini kendi siyasi tercihleri doğrultusunda çok uzun sürelerle şekillenmek üzere bir tasarıyı getirdiğini söyledi. Hamzaçebi, "Bu son derece yanlış bir düzenlemedir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) terfi sistemini tamamen çökertecek olan, tamamen hükümetin siyasetin emrine verecek olan bir sistemdir. Bu düzenleme aynen HSYK düzenlemesi olduğu gibi Türk Silahlı Kuvvetlerini bozacaktır." dedi.

Mecliste basın toplantısı düzenleyen Hamzaçebi, Milli Savunma Komisyonunda görüşülmeye başlayan Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişilik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısındaki bazı maddeleri eleştirdi. Hükümetin komuta kademesini kendi siyasi tercihleri doğrultusunda çok uzun sürelerle şekillenmek üzere bir tasarıyı Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) getirdiğini dile getiren Hamzaçebi, "Bu son derece yanlış bir düzenlemedir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) terfi sistemini tamamen çökertecek olan, tamamen hükümetin siyasetin emrine verecek olan bir sistemdir. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Kimin komutan olacağına karar vermek konusunda tabiki siyasi iktidarın kendi takdirleri vardır, olacaktır. Bu gayet doğal. Demokratik ülkelerde kimlerin komutan olacağı konusunda silahlı kuvvetlerin görüşü yanında hükümetin de görüşü de önem taşır. Ancak en fazla bir yıl sureyle yapılabilecek olan uzatmanın yaş haddine kadar diyerek nerdeyse 7 -8 yıla varan bir süreyle uzatılması buna imkan veren bir düzenleme yapılması TSK'yı onun terfi sistemini bozacaktır. Bu düzenleme aynen HSYK düzenlemesi olduğu gibi Türk Silahlı Kuvvetlerini bozacaktır. Hükümetin kısa süreli hesapları bir kenara bırakarak çok daha uzun vadeli olarak olayı değerlendirmesini, vazgeçmesini ve önerge ile bunu düzeltmesini biz istiyoruz, kendisine tavsiye ediyoruz." diye konuştu.

"SADECE GÖREV SUÇLARI DEĞİL, GÖREVLERİ SIRASINDAKİ SUÇLARDAN DA YÜCE DİVAN'DA YARGILANSINLAR"

Aynı kanun tasarısında komuta kademesinin görev suçlarıyla ilgili Yüce Divan'da yargılanmasının da ön görüldüğünü hatırlatan Hamzaçebi, "Sadece görev suçlarıyla değil, görevleri sırasında da işledikleri suçlar nedeniyle Anayasa Mahkemesinde yargılanmalarını hükme bağlıyoruz. Böyle bir öneriyi bugün Milli Savunma Komisyonunda yapacağız." şeklinde konuştu.

Başbakanın daha önce İlker Başbuğ ile ilgili sözlerini hatırlatan Hamzaçebi, Başbakanın sözlerine sahip çıkmaya, İlker Başbuğ'un yargılama yerinin Anayasa Mahkemesi olduğu konusundaki yasal düzenlemeye destek vermeye davet etti. Bu ayıptan artık Türkiye Cumhuriyetinin kurtulması gerektiğini vurguladı.

Yeniden yargılama konusundaki tekliflerini Meclise sunduklarını hatırlatan Hamzaçebi, hükümetten kendi tekliflerini de biran önce Parlamento'nun gündemine getirmelerini isteyerek "Yeniden yargılama tartışmasını Türkiye'nin gündeminden çıkaralım, Türkiye'yi rahatlatalım." ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri