Chp’li Ağbaba: Mezarlıklar Chp’li, Kupon Araziler Akp’li Belediyelere Kaldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından büyükşehir statüsüne sahip illerde kapatılan il özel idarelerinden CHP’li belediyelere mezarlık, hurda araçlar ve borçların kaldığını, AKP’li belediyelere...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından büyükşehir statüsüne sahip illerde kapatılan il özel idarelerinden CHP’li belediyelere mezarlık, hurda araçlar ve borçların kaldığını, AKP’li belediyelere ise kupon arazilerin devredildiğini ifade etti.

Veli Ağbaba, TBMM’de İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması amacıyla ‘kapatılan il özel idarelerinden belediyelere hangi mal varlıkları kaldı?’ şeklindeki soru yöneltti. Bakan Ala, soruya "Tüzel kişiliği sona eren mahalli idareler ile mahalli idare birliklerinin devir, tasfiye ve paylaştırmaya ilişkin işlemleri, adı geçen kanun hükümleri çerçevesinde kurulan ve üyeleri söz konusu kanun çerçevesinde devir, tasfiye ve paylaştırma komisyonlarının kararları doğrultusunda gerçekleştirilmiştir" yanıtını verdi.

Bunun üzerine Veli Ağbaba'nın il özel idarelerinin kapatılmasıyla devredilen mal varlıklarını araştırdı. Ağbaba'nın yaptığı araştırmaya göre, CHP’li Hatay, Eskişehir, İzmir, Aydın, Tekirdağ ve Muğla Büyükşehir Belediyeleri’ne borçlar, birçoğu hurda kategorisinde araçlar devredildi. Tasfiye komisyonlarının devrettiği araç ve teçhizatların sadece yüzde 14,78'i CHP'li büyükşehir belediyesine devredildi.

Araştırmaya göre, Hatay Büyükşehir Belediyesi'ne 26,3 milyon TL borç, 2,2 milyon TL alacak ile 286 adet araç ve 895 taşınmaz devredildi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne ise 53,1 milyon TL borç, 7,9 milyon TL alacak devredildi. Eskişehir’de ayrıca bin 97 araç büyükşehir belediyesine verildi. Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne ise tamamı hurda 28 otomobil ve tamamı hurda 8 kamyonet teslim edildi. Aydın'daki tasfiye komisyonunun devrettiği arsaların sadece yüzde 1,6'sı büyükşehir belediyesine devredildi.

İzmir'deki tasfiye komisyonunun paylaştırdığı 6 bin 627 araç ve teçhizattan ise CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ise bir adet araç bile düşmedi. Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne ise 2 milyon TL borcun yanı sıra 12,4 milyon TL alacak devredildi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ne ise 22,1 milyon TL borç ve 25,6 milyon TL alacak devredildi.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ağbaba, "Büyükşehir belediyelerine mal devredilirken ayrımcılık yapıldı. Mezarlıkları bize veriyorlar, kupon arazi dedikleri yerleri kendileri alıyor. Ankara'da, İstanbul'da, Denizli'de, Kahramanmaraş'ta farklı uygulamalar oldu, CHP'li belediyelerde farklı uygulamalar var. Özel idarenin araç gereci bize verilmedi, Eskişehir'e sadece hurda bir binek arabası verildi. Halkın mallarını merkezi hükümet gaspetti" ifadesini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri