CHP'den iş kazaları için teklif

CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, TBMM Başkanlığına, Meslek Hastalıkları ve İşçi Sağlığı Kanun Teklifini sundu
CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, işçi sağlığını ve iş güvenliğini yerine getirmeyen işyerine 5 bin TL’ye varan para cezası verilmesi ve yapılacak 4. uyarıda da gerekli önlemleri almayan işyerinin kapatılması için kanun teklifi verdi.

Teklife göre; iş kazası ve meslek hastalığı, kamu görevlileri, er ve erbaşlar ile kamu idareleri tarafından görevlendirilen diğer kişilerin ve özel işyerlerinde istihdam edilen kişilerin vazifelerinin gereği olarak yaptıkları fiiller sonucu meydana gelmişse iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilecek.

-TEKLİF NE GETİRİYOR-

Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:

"İş kazası ve meslek hastalığı oluşmasını önlemek kamu ve özel işverenlere ait olacak.

İşverenler iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmakla yükümlü olacak.

İşyeri hemşireliği bilim dalı olarak kabul edilecek. 50 ve üzerinde işçi çalıştıran tüm işyerinde işyeri hekimi çalıştırılması zorunlu olacak. Çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde tam gün, tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yarım gün, az tehlikeli işlerde çalışanlarda ise günde 2 saat olacak şekilde işyeri hekimi çalıştırılacak. 50 kişiden az kişi çalıştıran iş yerleri ortak sağlık merkezleri oluşturacak. Bu işyeri sayısı 5’den fazla olamayacak.

-AĞIR CEZALAR GELİYOR-

İşçi sağlığını ve iş güvenliğini gerektiren her türlü tedbiri alırken işveren sorumluluklarını yerine getirmekle sorumlu olacak. Yerine getirmediği takdirde işyerinin sınıfına göre birinci uyarıda 1000-2500 TL para cezası, ikinci uyarıda 2500-5000 TL para cezası, üçüncü uyarıda 10 gün işyeri kapama cezası, dördüncü uyarıya rağmen gerekli önlemleri almayan işyerleri ise kapatılacak.

İş kazası yada meslek hastalığı nedeniyle ölen kişinin sigortalı ya da sigortasız olup olmadığına bakılmaksızın ailesine maaş bağlanacak."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri