CHP, YSK kararı ile ilgili Danıştay'a dava açacak

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, bakanların seçim çalışmalarında görevlerinden istifa etmemelerini sağlayan YSK kararı ile ilgili olarak, “Zaten sınırlı hale gelen demokrasi ve hukuk kazanımlarımızı da tahrip edecek olan bu kararın yasal ve anayasal da

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, bakanların seçim çalışmalarında görevlerinden istifa etmemelerini sağlayan YSK kararı ile ilgili olarak, “Zaten sınırlı hale gelen demokrasi ve hukuk kazanımlarımızı da tahrip edecek olan bu kararın yasal ve anayasal dayanağı yoktur” dedi. TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, YSK’nın bakanların milletvekilleri ile aynı sıfatları taşıdıkları gerekçesi ile yerel seçimlerde aday olacak bakanların görevlerinden istifa etmelerine gerek olmadığı yönünde aldığı kararı eleştiren Atilla Kart, “Zaten sınırlı hale gelen demokrasi ve hukuk kazanımlarımızı da tahrip edecek olan bu kararın yasal ve anayasal dayanağı yoktur. Seçimlerde devlet kaynaklarının istismarı, görev ve nüfuz suiistimali ve bu suretle haksız oy teminin kurumsal hale gelmesinin önü açılmış olacak” diye konuştu.

Bakanların ve milletvekillerini aynı statü ve sıfat içinde kabul etmenin mümkün olmadığını ifade eden Kart, bakanların milletvekili olma zorunluluğu olmadığının altını çizerek, “Bakanların sorumluluğu altında görev yapan kamu görevlileri, söz gelişi valiler, daire başkanları istifa ederken, bakanların istifa etmemeleri kabul ve izah edilebilecek bir durum değildir” şeklinde konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in yanına İçişleri ve Ulaştırma Bakanlarını alarak Gaziantep’e çıkartma yaptığını, devletin bütün imkanlarını, nüfuzunu kullanarak seçim çalışmalarını başlattığını söyleyen Kart, “Seçimlerin dürüstlüğü, sıhhati ve güvenilirliğini sağlamak mümkün olmayacaktır” dedi.

4 Temmuz 2012’de kabul edilen 6353 sayılı Kanun ile seçim suçlularının affını gerçekleştiren siyasi iktidar gerçeği ile karşı karşıya kalındığını belirten Kart, “Bu fiili gerçekler ve hukuki dayanaklar ortadayken, YSK böylesine fahiş bir ihlale nasıl ön ayak olur, 4 Ekim 2013 tarihli ilkelerini nasıl görmezden gelir? Siyasi iktidar YSK’yı kontrolüne almış durumdadır. ‘Hakkı manavlar’ ekolünü YSK’ya taşımış durumdadır” ifadelerini kullandı.

Bu konuyla ilgili olarak Danıştay nezdinde dava açacaklarının altını çizen Kart, YSK’nın da gerekçeli kararı bir an evvel açıklaması gerektiğini söyledi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu ile ilgili TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in 4 parti genel başkanına gönderdiği mektubun cevabı olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun vereceği cevabın 4-5 Aralık tarihinden sonra olacağını da belirten Kart, 4 Aralık tarihinin bir anlamda komisyon için final olacağını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri