CHP, tutuklu vekillerin tahliyesi için kanun teklifi verdi

CHP, Ergenekon ve KCK davaları kapsamında tutuklu bulunan milletvekillerinin tahliyesi için kanun teklifi hazırladı.
CHP, Ergenekon ve KCK davaları kapsamında tutuklu bulunan milletvekillerinin tahliyesi için kanun teklifi hazırladı. Tutuklu iken, YSK'nın aday olmasında sakınca bulunmadığına ilişkin kararından sonra, milletvekili seçilen bir kişinin mazbatası ilgili mahkemeye gönderilmesi üzerine tutukluluk haline derhal son verilecek. Soruşturma ve kovuşturma tutuksuz olarak sürdürülecek.-CHP, tutuklu bulunan milletvekillerinin tahliyesi için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklif, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) tutuklama nedenleri ile tutukluğun süresini ve devamını düzenleyen maddelerinde düzenlemeler öngörüyor. Buna göre tutuklamaya sebep olan suçların yer aldığı 100. maddenin 3. fıkrası yürürlükten kaldırılıyor. Şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilmesi için 'kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgu' yerine 'somut olgu' şartı getiriliyor. İşin önemi, verilmesi beklenen ceza ile ölçülü olmaması halinde, tutuklama kararı verilemeyecek. CMK'nın, tutukluluğun devam kararlarının verildiği ve tahliye istemlerinin reddini düzenleyen 101. maddesinde de değişiklik yapılıyor. Mevcut düzenlemede, tutuklamaya, tutuklamanın devamına veya bu husustaki bir tahliye isteminin reddine ilişkin kararlarda hukukî ve fiilî nedenlerle gerekçe gösterilirken, teklifle, tutukluluk süresi uzadıkça tutuklamanın devamı için gösterilen gerekçelerin daha somut ve ayrıntılı olması öngörülüyor.
Yine teklife göre ağır ceza mahkemelerinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok 2 yıl olacak. Ancak bu süre, zorunlu hallerde, gerekçeleri gösterilerek en çok 1 yıl daha uzatılabilecek. Mevcut düzenlemede ise tutukluluk süresi, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabiliyor; uzatma süresi de toplam 3 yılı geçemiyor.
Tutuklu iken, YSK'nın aday olmasında sakınca bulunmadığına ilişkin kararından sonra milletvekili seçilen bir kişinin, milletvekili seçildiğini gösteren belgenin ilgili mahkemeye gönderilmesi üzerine tutukluluk haline derhal son verilecek. Soruşturma ve kovuşturma tutuksuz olarak sürdürülecek. Bu kurala hiçbir şekilde istisna getirilemeyecek

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri