Chp: Rekabet Kurulu, Tüpraş İçin Akp’den Talimat Mı Aldı?

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Rekabet Kurulu'nun TÜPRAŞ'a verdiği ceza ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Rekabet Kurulu'nun TÜPRAŞ'a verdiği ceza ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. Güneş, Rekabet Kurulu’na 2003 yılında AK Parti döneminde atanan Kurul Başkanı Nurettin Kaldırımcı’nın 14 Ocak’ta, yani TÜPRAŞ cezası açıklanmadan 3 gün önce TBMM’de AK Parti grubu ve hükümet yetkilileri ile bir görüşme yaptığı iddiasına işaret etti.

AK Parti hükümetinin Gezi Parkı sürecinden beri siyasi amaçlı olduğu hissi uyandıran bir şekilde Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu ve ihracat şampiyonu TÜPRAŞ ve ana ortaklarından Koç Grubu ile uğraştığını belirten Hurşit Güneş, aylardır Maliye müfettişlerinin kıskacında olan Türkiye’nin göz bebeği TÜPRAŞ’a bu sefer de Rekabet Kurulu’nun kestiği 412 milyon TL’lik ağır cezanın zamanlamasının günün moda deyimiyle ‘manidar’ olduğunu söyledi.

“EĞER DOĞRUYSA SKANDALDIR”

CHP’li Güneş, açıklamasında şunları dile getirdi: “1995-1999 yılları arasında Refah Partisi Kayseri milletvekili olan ve Rekabet Kurulu’na 2003 yılında AKP döneminde atanan Rekabet Kurulu Başkanı Nurettin Kaldırımcı’nın 14 Ocak’ta, yani TÜPRAŞ cezası açıklanmadan 3 gün önce TBMM’de AKP grubu ve hükümet yetkilileri ile bir görüşme yaptığı iddia edilmektedir. Eğer bu doğruysa, tam bir skandaldır. Krize doğru savrulmakta olan Türkiye ekonomisi açısından da vahim bir durumdur. Buradan konunun muhataplarına soruyoruz: Sayın Kaldırımcı 14 Ocak'ta TBMM Adalet ve Kalkınma Partisi grubunu ziyaret etmiş midir? Ziyaret ettiyse kimlerle görüşmüştür? TÜPRAŞ’a verilen bu ceza konusunda herhangi bir görüşmede bulunmuş mudur?”

Güneş, 1994 yılında yasalaşması öncesi tasarının komisyonun başkanlığını yaptığını, Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 20. maddesine göre, Rekabet Kurumu’nun idari ve mali özerkliğe sahip ve görevini yaparken bağımsız bir kurum olduğunu, hiçbir organ, makam, merci ve kişinin, kurumun kararlarını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremeyeceğini vurgulayarak, “Rekabet Kurulu da bu kurumun karar organıdır.” hatırlatmasında bulundu.

“TALİMAT ALMASI KURULUŞ YASASINI İHLAL ETMEKTİR”

Ancak bağımsız hareket etmesi gereken Rekabet Kurulu Başkanı'nın, kurulun alacağı önemli kararlar öncesi AK Parti grubundan talimat almasının kurumun kuruluş yasasını ihlal etmek olduğuna dikkat çeken CHP’li Güneş, şöyle dedi: “Ne yazık ki, bu hükümet, değil rekabeti sağlamak, kendisine yandaş olmayan tüm girişimcilere zarar vermek için elinden gelen her şeyi yapmaktadır. Nitekim 19 Eylül 2013 tarihli bir yazı ile Maliye Bakanlığı TÜPRAŞ’ın 2009-2013 arası tüm işlemlerini denetlemeye tabi tutmuştu. Üstelik bu temmuz ayında başlatılan ve sonuç alınamayan ani bir mali denetim operasyonundan sonra ele alınmıştı.”

“BU DURUMU ESEFLE KINIYORUZ”

Hurşit Güneş, Rekabet Kurulu’nun TÜPRAŞ’a verdiği idari cezayı oy çokluğu ile aldığına işaret ederek, “TÜPRAŞ’ın piyasaya hâkim olan durumunu kötüye kullandığı iddiası vardır. Ancak bunun nedeni kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Karar bizce siyasi baskı ile alınmıştır. Hem Rekabet Kurumu'nun itibarı zedelenmiştir, hem de Türkiye’nin güzide bir sanayisine haksız bir itham ve mali yük getirilmiştir. Bu durumu esefle kınıyoruz.” görüşünü belirtti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri