Chp: Net İhracat Büyümeyi Aşağı Çekti

Ana muhalefet partisi CHP'nin hazırlardığı ekonomi raporunda yüzde 4,4'lük büyümede artan yurtiçi talebin etkili olduğu, buna karşılık net ihracatın büyümeyi aşağı çektiği ifade edildi.

Ana muhalefet partisi CHP'nin hazırlardığı ekonomi raporunda yüzde 4,4'lük büyümede artan yurtiçi talebin etkili olduğu, buna karşılık net ihracatın büyümeyi aşağı çektiği ifade edildi.

CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı’nın Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın koordinasyonunda hazırladığı 71. Ekonomik Görünüm Raporunda, yılın ikinci çeyrek büyüme verileri değerlendirildi.

Yılın ikinci çeyreğinde büyümenin yüzde 4,4 olduğunun belirtildiği raporda, bu büyümeye özel yatırım ve tüketim harcamalarının 3 puan, kamunun yatırım ve tüketim harcamalarının 2,2 puan katkı yaptığı kaydedildi. Kamu yatırım ve tüketim harcamalarının geçmiş dönemlerde büyümeye ortalama 0,6 puan katkı verdiğinin belirtildiği raporda, bu yılın ilk yarısında ise bu katkının 2,6 puana yükseldiği ifade edildi. Yılın ikinci çeyreğinde toplam yurtiçi talebin büyümeye yaptığı katkının 7,5 puana ulaştığı, buna karşın net ihracatın, aynı dönemde büyümeyi 3 puan aşağı çektiği belirtilerek, “Bir diğer ifadeyle yurtiçi talepten büyümeye gelen her bir puanlık katkının 0,4 puanı yurtdışındaki üretici ve işçiler tarafından karşılanmış.” denildi.

İkinci çeyrekteki büyümenin yıl sonundaki yüzde 4 hedefini tutturmaya yetip yetmeyeceğinin de değerlendirildiği raporda, yüzde 4,4’lük büyümenin yakalandığı ikinci çeyrekte kredi faizlerinin en düşük seviyesine gerilediği, TL’nin ise nispeten değerli olduğu, fakat ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını azaltacağı sinyalini verdiği 22 Mayıs'tan itibaren Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerde dengelerin değişmeye başladığı belirtildi.

Raporda, hükümetin dış politikada yaptığı hataların ve içeride giderek otoriterleşme eğiliminin siyasi belirsizlik ve risk algısını artırdığı öne sürülerek, “Bu durum hem kredi faizlerinde, hem de kurlarda Haziran ayından itibaren hızlı bir dalgalanmaya yol açtı. Faizler ikiye katlandı dolar kuru 2 TL’yi aştı. Kur ve faizdeki artışların yılın ikinci yarısında tüketici güvenini olumsuz etkilemesi kaçınılmaz. Bu nedenle özel tüketimden büyümeye gelecek katkının ikinci yarıda azalması çok büyük olasılık.” ifadelerine yer verildi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri