Chp Milletvekili Demirçalı, Toplu Taşıma Zammın İptali İçin Mahkemeye Başvurdu

CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) toplu taşıma ücretlerine yaptığı zammı yargıya taşıdı. Demirçalı, zamma ilişkin kararın iptali ve “Yürütmenin durdurulması istemiyle”...

CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) toplu taşıma ücretlerine yaptığı zammı yargıya taşıdı. Demirçalı, zamma ilişkin kararın iptali ve “Yürütmenin durdurulması istemiyle” nöbetçi İdare Mahkemesi’nde dava açtı. CHP İl Başkanı Orhan Sümer, Avukatı Kemal Derin ve parti yöneticileriyle Adana Adliyesi’nde mahkemeye dilekçesini sunduktan sonra açıklamalarda bulunan Demirçalı, UKOME’nin 13.08.2014 tarihinde toplanarak toplu yolcu taşıma işi yapan belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, minibüslerin, hafif raylı sistem ve akıllı elektronik bilet fiyatlarını yeniden belirlediğini hatırlattı.

UKOME’nin kararıyla kent içi ulaşımın yüzde 30 ila 70 oranında arttığını ifade eden Demirçalı, oranın bazı güzergahlarda yüzde 200’lere ulaştığını kaydetti. Zammın, başta öğrenciler olmak üzere emeklileri, asgari ücretle çalışanları ekonomik açıdan çok zor durumda bıraktığını dile getiren Demirçalı, “AKP iktidarının emekliye, asgari ücretliye, işçi ve memurlara yaptığı zam oranı ortadadır. Bu zam insafsızca yapılmıştır. Adana işsizlikte, yoksullukta Türkiye’de ilk sıralarda yer almaktadır. Bu zamlar, vatandaşlarımızı doğrudan etkilemektedir. Vatandaş toplu taşıma araçlarına binemez, işinden evine, evinden işine yaya gidip gelmek durumunda bırakılmaktadır. Adana Büyükşehir Belediyesi, bu zamlarla kent içi ulaşım sorununu çözeceğini mi sanmaktadır?” dedi.

UKOME’nin uygulamaya koyduğu ulaşım zammının Anayasa, Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile diğer yasal mevzuatlara aykırı olduğunu savunan Ali Demirçalı, “Belediyeler, yasayla ulaşım ve toplu taşıma ile ilgili kendisine verilen hak ve imtiyazların kamu yararına, belde sakinlerinin yararına yerine getirmek zorundadırlar. Bu nedenle özellikle toplu taşıma hizmetlerinin etkin, verimli, kar amacı gütmeden en düşük bedelle yerine getirmek; belde sakinlerinin bu hizmetin en kısa şekilde erişimini sağlayacak şekilde örgütlenmesini yapmak zorundadır.” diye konuştu.

Toplu taşımanın, belediyeler ve bundan yararlanan belde sakinleri açısından önemi gözetildiğinde dava konusu işlemle toplu taşımanın bu niteliklerinin gözardı edildiği ve kamu yarının gözetilmediğini ileri süren Demirçalı, şöyle devam etti: “Belediyelerin toplu taşıma yapmalarındaki temel amaç, kar amacı gütmeden en uygun fiyata vatandaşların ulaşım ihtiyaçlarını sağlamaktır. İptale konu karardan görüleceği üzere davalı belediyenin bu amaçtan uzaklaştığı gibi kar amacı güden bir müessese gibi hareket ettiği ve kamu yararı görevinden uzaklaştığı açıktır. İptale konu işlemle kamu yararı yerine özel halk otobüsleriyle minibüsçülerin yaranına hareket edilmiştir. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü, insafsızca alınan zammın geri alınması çağrısını buradan tekrarlıyorum. Bu zammı geri çekin.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri