CHP Kurultayı'nda gerginlik yaşandı

CHP 16. Olağanüstü Kurultayı, Ankara Spor Salonu'nda yapılıyor

CHP'li İsa Gök'ün yeterli delege olmadan kurultayın toplandığına ilişkin verdiği önergeye cevap geldi. Gök'ün önergesinin okunmasının ardından cevap veren Divan Başkanı Adnan Keskin, kurultaya şu an bin 247 delegeden 948 delegenin katıldığını açıkladı. Önergenin hukuku yansıtmadığını savunan Keskin, üçte iki istek kabul edilse bile bunun 832'ye denk geleceğini, ancak şu an kurultayda katılanların 948 olduğunu kaydetti. Bugün kurultaya gelenlerin yarın da kurultaya katılması gerektiğini dile getiren Keskin, aksi halde yeterli sayı toplanmaması durumunda yeniden kurultay toplanması gerektiğini ve bunun CHP'yi kamuoyunda zor durumda bırakacağını söyledi. Keskin, acil işi olmayan delegelerin yarınki kurultaya da katılmalarını istedi.

13:34 - İSA GÖK: BU KURULTAYI BECEREMEDİLER

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, ''Bu kurultayı beceremediler. Bu kurultayı kanuna aykırı hale getirdiler, bu kurultayı iptale mahkum yaptılar'' dedi. Kurulta girişinde yaşanan arbede sonrası salondan çıkarılan Gök ile beraberindeki bir grup partili, Divan Başkanlığı'na ''Kurultay'ın hukuka aykırı olduğu'' iddiasına ilişkin dilekçe verdikten sonra salondan ayrılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin kendi isteğinizle mi dışarı çıktınız?'' Diye sorması üzerine Gök, ''Zorla çıkarıldım'' yanıtını verdi. ''Kurultayın açılması için gereken 625 sayısına ulaşılamadı, 583 imza ile kurultayın açılması kanuna aykırı'' diyen Gök, sahte imzaların olduğunu da savundu. Siyasi Partiler Kanunu'nun ilgili maddesine göre Medeni Kanun'un ve Dernekler Kanunu'nda aynen uygulanması gerektiğini belirten Gök, şunları söyledi: ''Bu bir tüzük kurultayıdır. Medeni Kanun'un 78. maddesi der ki; tüzük kurultayında tüzük değişikliği varsa delege tam sayısının üçte ikisi yani 840 imza zorunluluğu vardır. Medeni Kanun açıkça diyor ki: 840 imza yoksa kurultay açılamaz. Bu, kesin kanunsuzluk halidir. Bu durumda bu kurultayda yapılacak her şey iptale mahkumdur. Çünkü kanunen yok hükmünde. Biz CHP olarak 'hukukun üstünlüğü' diyoruz ama hukuk uygulanmıyor. Derdim partim hata yapmasın.''

13:17 - KILIÇDAROĞLU: TÜZÜK DEDİLER, İŞTE TÜZÜK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Tüzük dediler, işte tüzük. Seçim diyorsanız onu da yapacağız'' dedi. Kılıçdaroğlu, partisinin 16. Olağanüstü Kurultayı'nda yaptığı konuşmaya başlamadan önce kargaşa yaşandı. Kürsünün önünde CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ve çok sayıda basın mensubunun beklemesi üzerine Kılıçdaroğlu, ''Açın önümüzü'' diye uyardı. ''Kemal Başbakan'' sloganlarının arasında konuşmaya başlayan Kılıçdaroğlu, bu kurultayda hiç kimsenin, kurultayın huzurunu bozmaya hakkı ve yetkisinin olmadığını söyledi. ''Tüzük dediler, işte tüzük. 'Seçim' diyorsanız onu da yapacağız'' diyen Kılıçdaroğlu, gücünü halktan almayan hiçbir gücün başarılı olamayacağını söyledi. ''Yol arkadaşlarımız, devrimciler, Kuvayımilliyeciler, 89 yaşındaki genç CHP'liler, hepinizi saygıyla selamlıyorum, Cumhuriyetçiler, sevgili CHP'liler'' diye seslenen Kılıçdaroğlu, CHP'nin, Türk halkının var olma iradesinin, bağımsızlığın, özgürlüğün adı olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, ''CHP'li olmanın, 'imkansız' denen şeylere 'mümkündür' demek olduğunu'' ifade ederek, ''Çünkü CHP'liler, zor günlerin adamlarıdır, zor günlerde çıkar, başarıyı yakalarlar. Onun için CHP, umudun partisidir, yiğit insanların, ahlaklı insanların partisidir, özgürlükçü partidir'' dedi.

12:32 - CHP'Lİ GÖK İLE BERABERİNDEKİ PARTİLİLER SALONDAN ÇIKARILDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Kurultayın huzurunu bozmaya kimsenin hakkı yoktur' dedi. Kılıçdaroğlu, CHP Milletvekili İsa Gök'ün kürsü önünde bekleyişi sürerken kürsüye çıkarak konuşmasına başladı. Kılıçdaroğlu, güvenlik görevlileri, basın mensuplarının yoğunluğu nedeniyle ''Açın önümüzü'' dedi. CHP'li Gök ve bir grup partilinin kürsü önünde toplanmasıyla oluşan kargaşaya ''müdahale etmeyin'' uyarısında bulunan Kılıçdaroğlu, ''Kurultayın huzurunu bozyama kimsenin hakkı yoktur. 'Tüzük' dediler işte tüzük, 'seçim' diyorsanız onu da yapacağız. Gücünü sandıktan almayan hiçbir güç başarılı olamaz'' diye konuştu. CHP'li Gök ve beraberindeki bir grup partili kürsü önündeyken, salondaki bazı partililer bazı cisimler atarak, yuhaladılar. Kılıçdaroğlu'nun konuşmasını bir süre kesmesine neden olan kargaşa sonrası, Gök ve beraberindekiler, salon dışına çıkarıldı.

CHP 16. Olağanüstü Kurultayı, Ankara Arena Kapalı Spor Salonu'nda başladı. Divan Başkanı Adnan Keskin, bir konuşma yaptı. Tüzük komisyonu, değişiklik teklifi üzerindeki çalışmasına başladı. Kurultayda Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan Mehmet Haberal ile Mustafa Balbay ve geçtiğimiz hafta tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Doğan Yurdakul'un mesajları okundu. Daha sonra tüzükteki 49 maddenin değiştirilmesini öngören teklif okundu. Ardından tüzük komisyonunda yer alan isimler anons edildi. Bu isimler, değişikliği istenen 49 maddeyle ilgili bir hazırlık yapıp divan başkanlığına sunacak. Ardından görüşmeler başlayacak. Tüzük kurultayının gündemini çağrı yapanların belirleyeceğini dile getiren Adnan Keskin, Kılıçdaroğlu'nun belirlediği gündem doğrultusunda hareket ettiklerini söyledi. CHP'li İsa Gök'ün teklifleri ise kabul edilmedi.

11:59 - ÖZEL GÜVENLİKTEN KAMERAMANA MÜDAHALE

CHP Kurultayında Beyaz TV kameramına müdahale edildi. Birkaç güvenlik görevlisinin müdahale ettiği kameraman apar topar bulunduğu yerden güvenlik şeridinin dışına çıkarıldı. Müdahale esnasında sözlü tartışmalar yaşandı.

11:43 - DİVAN BAŞKANLIĞINA KESKİN'İN SEÇİLMESİ YUHALANDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun salona gelmesinin ardından Anadolu Ateşi bir gösteri yaptı. Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kılıçdaroğlu, divan başkanlığı için yapılan öneriyi okudu. Oylama sonucu divan başkanlığına Adnan Keskin seçildi. Bu sırada salondan bazı partililer yuhalama yaptı. Salonun bazı noktalarında küçük bir kargaşa da yaşandı. Bu olaylar üzerine Kılıçdaroğlu, "Hiç kimse bizi halkın yürüyüşünden engelleyemeyecektir. Özgürlüğü, demokrasiyi ve bağımsızlığı isteyen CHP, her zaman her yerde birlikte olacaktır." dedi. Bu sözler salondan büyük alkış aldı.

10:41 - KILIÇDAROĞLU, KURULTAY SALONUNA GELDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin olağanüstü kurultayının yapılacağı Ankara Spor Salonu'na geldi. Kılıçdaroğlu, eşi Sevil Kılıçdaroğlu ile Çukurambar'daki evinden ayrılırken, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin, kurultaya yönelik soruları üzerine Kılıçdaroğlu, güzel bir kurultay olacağını belirtti. Kurultayın şenlikle başlayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, ''Adına 'Demokrasi Şöleni' dedik. O şölene herkesin katılmasını istedik. Umarım güzel bir kurultay geçireceğiz'' diye konuştu. Bir gazetecinin, ''Televizyonlardan izlediğiniz kadarıyla ilk izleniminiz nedir?'' şeklindeki sorusu üzerine, Kılıçdaroğlu, ''Mutluyum'' yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu'nun, 06 CHP 01 plakalı makam aracına binerken çevredeki bazı vatandaşların sevgi gösterilerinde bulunduğu gözlendi.

09:30 - BAYKAL VE SAV KURULTAYA GELMEDİ

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, CHP 16. Olağanüstü Kurultayının yapıldığı Ankara Arena Kapalı Spor Salonuna gelmedi. Baykal'ın bugün yakın kurmaylarıyla bir araya geleceği ve durum değerlendirmesi yapacağı öğrenildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Baykal arasında önceki gün bir telefon görüşmesi gerçekleşmiş ve Baykal olmasını istedikleri düzenlemeleri belirtmişti. Kılıçdaroğlu'da, "Bir arkadaşlarla konuşayım" demişti. Edinilen bilgiye göre Baykal, yakın çevresine, "Bekledim, telefonum hep açıktı" dediği ifade edildi. CHP'nin eski Genel Sekreteri Önder Sav, CHP 16. Olağanüstü Kurultayı'nın yapıldığı Ankara Arena Kapalı Spor Salonu'na gelmedi. Sav'a yakın kaynaklar kurultaya katılmayacaklarını belirtirken, "Bakalım kurultay toplanacak mı, ondan sonra bir değerlendirme yaparız" yorumunu yaptılar.

08:00 - 16. OLAĞANÜSTÜ KURULTAY BAŞLADI

Ankara Spor Salonunda, ''Büyük Demokrasi Şöleni'' başlığıyla yapılan kurultayda, salon, mavi, kırmızı ve beyaz renklerle süslendi. Sahneye Mustafa Kemal Atatürk ile Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun posterleri ile Türk bayrağı ve CHP flamaları asıldı. Sahneye iki yanında da dev ekranlar yer aldı.

Yunus Emre'nin, ''Biz kimseye kin tutmayız, kamu alem birdir bize'' sözünün yanı sıra ''Bunun adı Kemal, halkın iktidarını kuracağız'', ''Haklarını bil, demokrasiye güven'', ''burada sadece demokrasinin sesi duyulur'', ''Mustafa Kemal'den Denizlere, Denizlerden bizlere'' yazılı pankartlar asıldı. Tribünlerin olduğu bölümde, mavi zemin üzerinde ışıklı panolarda, sürekli değişen sloganlar yer aldı. Salonun orta bölümü ise tüzük komisyonu üyeleri ve basın mensupları için ayrıldı. Tribünde yer alan delegeler ve partililer, çalan türkülerle ellerindeki bayrakları ve Kılıçdaroğlu resmini sallayarak eşlik etti. Salonda Atatürk'ün Gençliğe Hitabe'si, salondakiler tarafından ayakta okundu. Kurultaya katılmak üzere 35 bin kişinin ana kapıdaki turnikelerden giriş yaptığı anons edildi. CHP'nin kayıtlı 1247 delegesinden Kurultaya katılacak olanlar, yeni tüzük için oy kullanacak.

 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri