CHP Hüseyin Aygün'ün Seyit Rıza teklifini reddetti

Hüseyin Aygün'ün Seyit Rıza'ya iadeyi itibarda bulunulmasına ilişkin teklifi CHP tarafından reddedildi.

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin  Aygün’ün teklifi, "1937’de idam edilen Seyit Rıza ve oğlu Resik Hüseyin, Uşene Seyit, Aliye Mirze Sili, Civrail Ağa, Hasan Ağa, Fındık Ağa ve Hesene İbrahim’in itibarlarının iade edilmesini" içeren kanun teklifi  reddedildi.

AYGÜN: "DERSİM KATLİAMDIR"

Hüseyin Aygün'ün sunduğu teklifin gerekçesinde, ”Dersim 1938 büyük bir katliamdır. Etkileri bugün de devam etmektedir” denilerek, 15 Kasım 1937’de Elazığ Örfi Mahkemesi kararıyla idam edilen Seyit Rıza ve 7 kişinin, bu yıl içinde ortaya çıkan yeni resmi belgelerle, masumiyetinin kanıtlandığı ifade edildi.

"DEĞERLENDİRDİK VE REDDETTİK"

CHP MYK toplantısı öncesi açıklama yapan parti sözcüsü Haluk Koç, milletvekilleri Hüseyin Aygün’ün, bu teklifinin parti grubunda reddedildiğini açıkladı. Hüseyin Aygün, Dersim konusunda, ''Seyit Rıza ve arkadaşlarına iadeyi itibarda bulunulmasına'' ilişkin kanun teklifi hazırlamıştı. Koç, "Grup yönetim kurulu bu teklifi değerlendirmiş ve reddetmiştir" dedi.

CHP, anadilde savunma ve Aygün’ün kanun teklifini, dün yapılan kapalı grup toplantısında ele aldı. Haluk Koç'tan da, MYK öncesi şu açıklama geldi: ''Her milletvekili kanun teklifi verebilir, ama CHP'nin grup iç yönetmeliğinde eğer bu teklifi veren milletvekili CHP'li ise bu teklifi CHP grubuna gelir. Grup yönetimi toplanır ve bu kanun teklifinin, TBMM Başkanlığı'na verilip verilmeyeceğine karar verir. Arkadaşımızın böyle bir teklifi olmuştur, grup yönetim kurulu da bu teklifi değerlendirmiş ve reddetmiştir."

KILIÇDAROĞLU: "ÖNCE GRUBA SONRA TBMM'YE"

Kılıçdaroğlu da,  "Milletvekillerinin hazırladıkları kanun teklifleri geçmişte olduğu gibi bundan sonra da önce gruba gelecek. Kanun teklifi uygun görüldüğü taktirde TBMM'ye sunulacak" dedi. Toplantıda yapılan oylamada ise Hüseyin Aygün'ün Seyit Rıza'ya ilişkin kanun teklif reddedildi.

CHP'Yİ KARIŞTIRAN DERSİM AÇIKLAMASI

Hüseyin Aygün son seçimlerde CHP'den Tunceli milletvekili seçildikten sonra yaptığı açıklamalarla hem AK Parti'nin hem de kendi partisi CHP'nin hedefindeki isim oldu.

İlk olarak "Dersim katliamının sorumlusu devlet ve CHP'dir. Atatürk'ün de bu olaylardan haberi vardı" çıkışı, CHP'de taşları yerinden oynattı. Bugüne kadar CHP'nin Dersim olayları konusundaki politikalarıyla tamamen ters düştü. CHP içinde Aygün'e karşı ciddi tavır alan vekiller, partiden ihracını istedi. Parti yönetimi bu olay üzerine, savunmasını istedi.

ALEVİLİK ÇIKIŞI

Bu açıklamaların yankısı sürerken Aygün'den bir çıkış daha geldi.  "Alevilik bir dindir" açıklaması, büyük tepki aldı. CHP içinde de Aygün'ün "Alevilik dindir" açıklamasına karşı çıkan isimler oldu. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Alevilik din değil, inançtır. Müslümanlığın parçasıdır" diyerek, kendi milletvekiliyle ters düştü.

"KÜRTÇE SEÇMELİ DERS OLSUN"

Parti içinden tabir yerindeyse yalnız adam haline gelen Aygün'ün çıkışları devam etti. "Kürtçe okullarda seçmeli ders olmalı. Ancak sadece seçmeli ders olmakla kalmamalı, anadilde eğitim de gerekli" sözleri de CHP'de tepki çekti. Aygün, sadece Kürtçe'nin değil, Arapça, Zazaca ve Lazca'nın da seçmeli ders olarak müfredata girmesi gerektiğini savunmuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri