Chp, Cumhurbaşkanlığı Binasının İnşaatındaki İşçi Ölümünü Tekrar Hatırlattı

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi üzerinde ‘yeni başbakanlık’ adı altında yapılan cumhurbaşkanlığı binası inşaatında mart ayında bir işçinin ölümü ile sonuçlanan olayı yeniden gündeme...

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi üzerinde ‘yeni başbakanlık’ adı altında yapılan cumhurbaşkanlığı binası inşaatında mart ayında bir işçinin ölümü ile sonuçlanan olayı yeniden gündeme taşıdı.

    Söz konusu ölüm olayıyla ilgili yetkili makamlarca bugüne kadar herhangi bir açıklama yapılmadığı gibi, konunun üzerinin de ivedilikle kapatıldığını söyleyen Gökhan Günaydın, yazılı açıklamasında olayla ilgili haberlerin gündeme gelmesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesine gecikmeli olarak, 2Savaş Oğuz isimli işçinin, 03 Mart 2014 günü saat 18.50 sıralarında 7 numaralı dış cephede kurulu iskelede bulunduğu sırada 20 metre yükseklikten yere düşerek vefat etti." yanıtının geldiğini ifade etti.

    ÖLEN İŞÇİYE GEREKLİ EĞİTİMLER VERİLMEMİŞ RAPORU

    CHP’li Günay’dın İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerince hazırlanan İnceleme Raporu’nda ise ölüm olayına ilişkin "Uygun olmayan iş ekipmanı kullanımının ve yüksekten düşmeye karşı yeterli tedbirin alınmamış olmasının; hayatını kaybeden Savaş Oğuz’a iskelede çalışma ile ilgili gerekli eğitimlerin verilmemesinin; işverenler arası koordinasyon ve organizasyon eksikliği ile aydınlatmanın yetersiz olmasının sebebiyet verdiği, ölüm olayından asıl işveren ve alt işverenin müştereken ve müteselsilen yüzde 90 oranında kusurlu olduğunun tespit edildi." cümlesinin yer aldığına dikkat çekti.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirtilen tüm bu hususlar, olayın asıl faillerini belirlemekten ziyade ‘Ak Saray’daki işçi cinayetini gözler önüne serdiğini kaydeden Günaydın, “O halde, bu cinayetin asıl failleri kimlerdir? Olayın meydana geldiği tarihten 15 gün önce Ankara 11. İdare Mahkemesi tarafından AOÇ’nin tarihi sit statüsünün kaldırılmasına ilişkin idari işlem hakkında verilen iptal kararına rağmen kanunsuz inşaata göz yuman idare midir asıl fail? Yoksa yargı kararlarına rağmen ‘Güçleri yetiyorsa yıksınlar!’ diyen Recep Tayyip Erdoğan mıdır?” sorusunu yöneltti.

    "İŞÇİ ÖLÜMLERİNE ‘GÜZEL ÖLDÜLER’, ‘BU İŞİN FITRATINDA VAR’ BİÇİMİNDE YAKLAŞAN AKP"

    Gökhan Günaydın, sermaye ile kalkınmaya çalışanların cenneti haline dönüşen Türkiye’de, işçi sağlığı ve güvenliğini yok sayan ucuz ve kuralsız çalışma koşullarının insan hayatını hiçe saydığına işaret ederek, “Ak Saray’ı yapan müteahhide gökdelenler armağan edilirken; rant hırsı ve hız düşkünlüğü nedeniyle ölüm, işçilere reva görülmektedir. Her gün artarak devam eden işçi ölümlerinin sebebi bazen rezidans bazen saray olarak karşımıza çıksa da, sorumlusu hep aynıdır: İşçi ölümlerine ‘güzel öldüler’, ‘bu işin fıtratında var’ biçiminde yaklaşan AKP zihniyeti. Görüleceği üzere, çiçeği burnunda Cumhurbaşkanı’nın oturacağı sarayın harcı insan kanıyla karılmaktadır. Bin odalı bu mimari savurganlığın maliyeti ise insan hayatıdır." şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri