Chp, Bank Asya'nın Batırılması Girişimini Tbmm'ye Taşıdı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, sermayesinde kamu payı olan bazı şirketlerin, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında Bank Asya'yı ödeme güçlüğüne düşürmek için bu bankadaki mevduatlarını çektiği iddialarını, TBMM gündemine taşıdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, sermayesinde kamu payı olan bazı şirketlerin, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında Bank Asya'yı ödeme güçlüğüne düşürmek için bu bankadaki mevduatlarını çektiği iddialarını, TBMM gündemine taşıdı.

İddialara konu şirketlerin söz konusu bankada 17 Aralık öncesinde ve yıl sonunda ne kadar mevduatı bulunduğunu soran Öztrak, Bank Asya'nın 17 Aralık tarihinden önce yüklü miktarda döviz alımı yaptığı iddialarını da TBMM gündemine taşıyarak "Bu iddialara ilişkin bir soruşturma başlatılmış mıdır, bu iddialar doğru değilse, Bankacılık Kanunu'nun 'İtibarın Korunması' ile ilgili açık hükmü çerçevesinde bu iddiaları ortaya atanlar hakkında da yasal işlem başlatılmış mıdır?" diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması'nın 17 Aralık 2013 tarihinde kamuoyuna yansımasıyla başlayan süreçte, bazı kamu işletmelerinin Bank Asya'dan vadeli mevduatlarını planlı şekilde çektiği konusunda basına yansıyan haberleri hatırlattı.

Öztrak, Babacan'ın cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:

- 16 Aralık 2013 ve 31 Aralık 2013 tarihleri itibariyle, Bank Asya'da vadeli ve vadesiz mevduatları bulunan, "11 Eylül 2013 tarih 28762 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği kapsamına girmeyen" sermayesinde kamu payı olan şirketler hangileridir? Bu şirketlerin bahsi geçen bankadaki (şirket ayrımında) vadeli, vadesiz ve toplam mevduatları ne kadardır?

- Bu şirketler içinde 16 Aralık 2013-31 Aralık 2013 tarihleri arasında Bank Asya'daki vadeli mevduatlarını vadesinden önce çeken şirketler var mıdır? Bu işlemler nedeniyle ne kadar getiriden vazgeçmişlerdir?

- Bank Asya'nın operasyondan önceden haberdar olup piyasadan dolar aldığı iddialarıyla ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır? Bu iddialar doğru değilse, Bankacılık Kanunu'nun 'İtibarın Korunması' ile ilgili açık hükmü çerçevesinde, bu iddiaları ortaya atanlar hakkında da yasal işlem başlatılmış mıdır?
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri