Chp: Ak Parti Döneminde Yapısal Cari Açık Arttı

Anamuhalefet partisi CHP, AK Parti döneminde yapısal cari açığın arttığını ileri sürdü.

Anamuhalefet partisi CHP, AK Parti döneminde yapısal cari açığın arttığını ileri sürdü. Anamuhalefet partisi, Merkez Bankası’nda hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir çalışma tebliğinde de Türkiye’deki cari açık sorunun giderek yapısal boyut kazandığının vurgulandığına dikkat çekti.

CHP'nin 77. Ekonomik Görünüm Raporu yayımlandı. Raporda, Türkiye’nin yapısal cari açığının AK Parti döneminde neredeyse ikiye katlandığı ileri sürüldü. Rapora göre konjoktürel etkiler ayıklandığında ortaya çıkan cari açık, iktidar partisinin uyguladığı politikalar nedeniyle 2003 yılındaki yüzde 3 seviyesinden 2012 itibariyle yüzde 5’e çıktı. Eylül ayında cari açık piyasa beklentisini aşarak, 3,3 milyar dolar oldu. Yılın ilk 9 ayındaki toplam cari açık da geçen yıla göre yüzde 27,7 artarak 49 milyar dolara çıktı. Eylül’de 3,3 milyar dolarlık cari açığa karşın normal finansman kanallarından gelen kaynağın 2,2 milyar dolar olduğunun kaydedildiği raporda, “Eylül’de her 100 dolarlık cari açığın 67,2 doları normal finansman kaynakları ile kapatılırken, bunun tamamının da portföy yatırımı şeklinde olduğu anlaşılıyor. Doğrudan yabancı sermaye yatırımları ise adeta kurumuş.” denildi.

Merkez Bankası’nda hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir çalışma tebliğinde de Türkiye’deki cari açık sorunun giderek yapısal boyut kazandığının vurgulandığına dikkat çekilen raporda, ayrıca şu ifadeler kullanıldı:

“Çalışma, cari açığa konjonktürel katkıların artı ya da eksi 3 puan olduğunu tespit etmiş. Dolayısıyla iç talebi kısarak, büyümeden fedakarlık ederek kısa dönemde cari açığı düşürmek için sahip olunan manevra alanı bu kadar. Türkiye’nin sıcak para ile iç talebe yaslanarak gününü gün eden büyüme stratejisini değiştirmeyen AKP, 11 yıllık iktidarında, ülkemizin küresel değer zincirinde yukarı çıkmasını sağlayacak, ihracatımızda yükte hafif pahada ağır ürün desenine geçişe imkan tanıyacak, enerjide yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artıracak politikaları uygulamayarak cari açığın giderek yapısallaşmasına neden olmuştur.”
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri