Chp, 4 Bakan İçin Kurulan Soruşturma Komisyonunu Olağanüstü Toplantıya Çağırdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 4 eski bakan hakkında kurulan soruşturma komisyonunu olağanüstü toplantıya çağırdı. Bu çağrı doğrultusunda komisyon başkanı Hakkı Köylü'nün, komisyonu toplantıya çağırmak zorunda olduğu belirtildi.CHP'li...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 4 eski bakan hakkında kurulan soruşturma komisyonunu olağanüstü toplantıya çağırdı. Bu çağrı doğrultusunda komisyon başkanı Hakkı Köylü'nün, komisyonu toplantıya çağırmak zorunda olduğu belirtildi.

CHP'li Akif Hamzaçebi, İzmir milletvekilleri Rıza Türmen ve Erdal Aksünger ile birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi. İçtüzüğe göre komisyonun toplanma zorunluluğu olduğunu belirten Hmazaçebi, "Komisyon yarın için toplantıya çağrılmıştır. Soruşturma komisyonu başkanına düşen görev bu toplantıyı yarın gerçekleştirmek ve bu fezlekelerin neden iade ettiğinin gerekçelerini komisyona açıklamaktır." dedi.

Meclis soruşturma komisyonu başkanının süratle komisyonu toplamak zorunda olduğunu vurgulayan Hamzaçebi, "Soruşturma komisyonu başkanı Hakkı Köylü aklınca bir kurnazlık yapıyor. Soruşturma komisyonun iki aylık bir görevi var. İki aylık soruşturma komisyonun görevinin belki iki ayının bir buçuk ayını Cumhuriyet savcısından dizi pusulası istemekle, o pusulanın gelmesini beklemekle geçirecek. Sonra da diyecek ki ‘komisyonun çalışma süresi bitti.’ Bunu hiç kimse yutmayacaktır. Suç işliyor. Komisyon başkanı o hukukçu kimliğini ayaklar altına almış, suç işlemiştir. Bunu neyin karşılığında işlemiştir, bunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz." dedi.

İçtüzüğün öngördüğü sayıda taleplerin dilekçeye konduğu bilgisini veren Hamzaçebi şöyle devam etti: "Komisyon başkanı komisyonu toplantıya çağırmak zorundadır ama toplantıya katılım olur olmaz, o ayrı bir konu, onu bilemem. Ancak komisyon başkanı bu tutumu daha önce ifade ettiğim gibi dört bakanın hatta sıra başbakana gelecektir, başbakanın suç işlediği konusunda bir kanaatin onlar tarafından paylaşıldığını gösteriyor. Komisyon başkanı zımnen bunu itiraf etmiştir. ‘Bakanlar suç işlemiştir, bu soruşturmanın ucu ilerde başbakana gidecektir. Dolayısıyla biz bu dosyayı açmak istemiyoruz. Bu açıdan teşekkür etmek lazım bu itirafı yapmış olduğu için."

8 Temmuz’da komisyonun çalışma süresinin başladığını hatırlatan Hamzaçebi, "Şu mümkündür. ‘Bu süre bitti. Savcılıktan fezleke dizi pusulası gelmedi. Ya da geldi ama 15 gün zaman kaldı. Zaman da yetmedi. Oturduk baktık, bir şey yapılamadan bu komisyonun görev süresi sona ermiştir’ diyebilirler. Uzatma imkânı var ama bu uzatma imkânını kullanmayabilirler. Çoğunluk iradesi onlarındır. Onun uzatılmayacağı varsayımını dikkate alıyorum ama bunlar suçun işlendiğinin ikrarıdır. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu iş nereye kadar gidiyorsa oraya kadar kovalayacağız." şeklinde konuştu.

"Fezlekeleri hazırlayan ve daha sonra görevden alınan savcıyı komisyonda inlemeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna ise Aksünger şu karşılığı verdi: "Komisyon çalışmaya başlarsa mutlaka çağıracaklarımızın arasında önemli kişilerden bir tanesi o."

Avukatların dosyanın içeriğini engelleyen süreç ile ilgili olarak ise Türmen, "Soruşturma aşamasında avukatın dosyaya girememesi savunma hakkının ve silahların eşitliği ilkesinin ağır bir biçimde ihlalidir. Bu konuda AİHM’in birçok kararı vardır. Burada hukukun bir tarafa itilmesi, hukukun gözden kaçırılması, hukuk devleti ilkesinde savunma hakkının ihlal edilmesi söz konusudur." dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri