Çeyrek altın ve altın fiyatları (10.02.2014)

Altın 2 haftanın zirvesine çıktı. İşte çeyrek altın ve altın fiyatları...

Altın, ABD'de istihdam verisinin beklentilerin altında kalması ve Çinli alıcıların tatilden geri dönmesi ile birlikte yükseldi.

Altın, ABD'de istihdam verisinin tahminlerin gerisinde kalması ve Çinli alıcıların bir hafta süren Yeni Yıl tatilinden geri dönmeleri ile birlikte, iki haftanın zirvesine çıktı ve Ekim ayından bu yana en uzun rallisine hazırlanıyor. Gümüş Ağustos ayından bu yana en uzun süreli yükseliş dönemine yönlendi.

Spot altın yüzde 0.7 yükselişle ons başına 1,276.03 dolar ile 27 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan ve ons başına 1,267.43 dolardaki 100 günlük hareketli ortalama seviyesini aştıkten sonra, Singapur saati ile 15:11'de 1,273.41 dolara geldi. Fiyatlar geçen hafta, gelişen piyasalardaki satış dalgasının güvenli liman alımlarını desteklemesi sonucu yüzde 1.8 arttı. Altın bugünkü ile birlikte yükselişini dördüncü güne taşıdı. Gümüş yüzde 0.7 değer kazanarak ons başına 20.1633 dolara çıktı ve yükselişini yedinci güne genişletti.

Altın, exchange traded fonlarındaki (ETF) satışların ivme kaybetmesi ile birlikte, 24 emitayı içeren S&P GSCI Endeksi'ndeki tüm diğer metalleden daha iyi performans gösterdi. ABD'de geçen hafta açıklanan tarım dışı istihdam verisi beklenenden kötü çıktı ve yatırımcıların Fed'in varlık alımlarını azaltma planlarını yeniden değerlendirmeleri ile birlikte, Bloomberg Dolar Endeksi düşüşünü beşinci güne taşındı. Çin'in altın talebi geçen yıl, China Gold Association'ın verilerine göre, yüzde 41 artarak rekor seviyeye çıktı.

Guangzhou merkezli GF Futures Co. analisti Zhu Siquan, "Veriler ABD'de düzensiz büyümeyi işaret etmeye devam ediyor ve gelişen ülkelerdeki satış dalgası ile birlikte, altın ve gümüş, güvenli liman alımlarından faydalanıyor," dedi ve "Altının son yukarı trendini sürdürüp sürdüremeyeceği, ekonomik verilere ve doların, hisse senetlerinin ve diğer piyasaların bu rakamları nasıl değerlendiripi tepki göstereceğine bağlı" şeklinde görüş bildirdi.

Çin Talebi

Şanghay Altın Borsası'nda gösterge altın kontratının işlem hacmi, piyasaların bir haftalık tatil sonrası yeniden açıldığı 7 Şubat'ta, son bir ayın en yüksek seviyesine çıktı. Geçen yıl muhtemelen Hindistan'ı geçerek dünyanın bir numaralı altın kullanıcısı haline gelen Çin'de altın talebi, China Gold Association'ın kaydettiği üzere, 2013 yılında 1,176.4 tona çıktı.

Fed'in yeni başkanı Janet Yellen, merkez bankasının 29 Ocak'ta varlık alımlarını 10 milyar dolar daha düşürmesinin ardından, başkanlık yeminini etmesinden bu yana yarın ilk kez Kongre'de konuşacak. Fed politika yapıcıları Aralık ayındaki toplantıda varlık alımlarını aylık 10 milyar dolar azaltmıştı.

Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki varlıklar geçen hafta yüzde 0.5 arttı ve böylelikle Apustos ayından bu yana ilk kez iki hafta üst üste artış göstermiş oldu. SPDR'daki varlıklar geçen yıl yüzde 41 ile rekor bir düşüş gösterdi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.8yükselişle ons başına 1,273.20 dolara çıktı ve son bir ayın en hızlı haftalık kazancını daha da genişletti. Kontratın yükselişini dördüncü güne taşıması, Ağustos'tan bu yana en uzun ralliyi işaret ediyor.

Spot platin, son üç haftada ilk haftalık çıkışını gerçekleştirdikten sonra yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,389.68 dolara indi. Güney Afrika'da dünyanın en büyük üç platin üreticisi ile sendika arasında, üretimi olumsuz etkileyen grevi sonlandırmaya yönelik görüşmeler, protesto gösterilerinde bir kişinin hayatını kaybetmesinin ardından yarın yeniden başlayacak. Palladyum, iki haftalık kaybını durdurduktan sonra, yüzde 0.9 yükselerek ons başına 717.18 dolara ulaştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri