'Çevresel Faktörler Genetik Rahatsızlıkları Tetikliyor'

İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküller Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof Dr. Zeynep Petek Çakar, çevre faktörünün genetik hastalıkları tetiklediğini söyledi. Çakar, "Genetik olarak belli bir kompleks hastalığa...

İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküller Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof Dr. Zeynep Petek Çakar, çevre faktörünün genetik hastalıkları tetiklediğini söyledi. Çakar, "Genetik olarak belli bir kompleks hastalığa yatkınlığı olan bir kişinin, eğer yaşam ve çevresel yaşam tarzı da elverişli değilse belki o hastalığa yakalanma riski daha yüksek olacaktır." dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküller Biyoloji ve Genetik Bölümü Kulübü tarafından mikrobiyoloji, biyoteknoloji, sistem biyolojisi, moleküler bitki biyolojisi, insan genetiği ve hastalıkları gibi konularının ele alındığı Uluslararası Moleküler Biyoloji Ve Genetik Öğrenci Kongresi düzenlendi.

Bu yıl 7'ncisi düzenlenen ve 4 gün sürecek kongreye yerli ve yabacı katılımcılar iştirak ediyor. Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) ve FANFAN gibi sosyal kurumlarca desteklenen kongrenin ilki 2007’de düzenlenmişti.

Kongrenin açılışında konuşan Moleküller Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Petek Zeynep Çakar, çevre faktörünün genetik hastalıklarda etkili olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çakar, ”Genetik hastalıklar dediğimiz zaman bazı hastalıklar tek bir genden, gendeki mutasyondan kaynaklanabiliyor. Bunların teşhisi tanısı çok daha kolaydır. Ama örneğin bir kalp rahatsızlığını tek bir genle açıklayamayız. Bunlar hem gen ve hem de çevresel faktörler yaşam tarzı beslenme bütün bunlarla ilişkili kompleks hastalıklar. Dolayısıyla böyle durumlarda çevresel faktörleri de incelemek ve dikkatte almak lazım.” şeklinde konuştu.

Genetik olarak belli bir kompleks hastalığa yatkınlığı olan bir kişinin, yaşam ve çevresel yaşam tarzı da elverişli değilse o hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu belirten Çakar, "Ancak daha iyi koşullarda yaşıyorsa, daha sağlık yaşıyor besleniyorsa, iyi bir hayat koşulunda ise stres altında değilse belki genetik bir hastalığı yatkınlığı olsa bile belki böyle bir genetik rahatsızlığa yakalanmayacak. Burada hem genler ve hem de çevresel faktörle önemli.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Çakar, konferansın 2007’den beri düzenli olarak yapıldığını ve bu yıl 7'ncisinin düzenlendiğini söyledi. Konferansın son iki yıldır uluslararası boyut kazandığını hatırlatan Çakar, “Kongremiz giderek uluslararası ilgi de görüp katılım aldığı için uluslararası hale geldi. Amacımız, moleküler biyoloji genetik, bunların uygulamasına yönelik bio teknoloji ile ilgili çalışmalardan, öncelikle moleküler biyoloji, genetik ve biyolojik bilimler alanında lisans ve lisans üstü öğrenim gören öğrencilerimizin bilgilenmesini sağlamak ve bu konuda onları teşvik etmektir.” dedi.

Moleküler biyoloji ve genetiğin giderek önem kazanan bir alan olduğunu ifade eden Çakar, “İstanbul Teknik Üniversitesi özellikle hem temel araştırma ve hem de uygulamaya yönelik çalışmalar olması yolunda araştırmalarımız gayretle sürdürüyoruz.” diye konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri