Çevre Temizliğine Dikkat Çekilen Festivalde Denizkızı Canlandırıldı

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Taşucu Mahallesi’nde düzenlenen 45. Taşucu Çevre Festivali kapsamında denizkızı efsanesinin canlandırılması yapıldı. Korsan gemisi şeklindeki yatla sahile gelen Denizkızı Marpessa, sahilde davul zurna...

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Taşucu Mahallesi’nde düzenlenen 45. Taşucu Çevre Festivali kapsamında denizkızı efsanesinin canlandırılması yapıldı. Korsan gemisi şeklindeki yatla sahile gelen Denizkızı Marpessa, sahilde davul zurna eşliğinde karşılandı.

Denizkızının Taşucu kültürüne mal olmuş bir olay olduğunu belirten Taşucu Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Arslan Eyce, “Mitolojik bir hikaye sonucu denizkızı olayı gündeme geldi. 1973 yılında denizkızı heykeli Taşucu’na dikildi. Dünyada ikinci denizkızı heykeli Taşucu’ndadır. 1969 yılında balıkçılık festivali adı altında başlayan, daha sonra çevre festivali ile günümüze kadar devam eden bu festivallerde denizkızı genellikle halka, günün önemli konularının toplum tarafından bilinçlenmesi konusunda mesajlar vermektedir. Bu festivalin amacı, halkımıza çevre bilincini yerleştirmek, çevre bilincini geliştirmek ve çevreye karşı duyarlı olmalarını sağlamaktır.” dedi.

Eyce, İsmail Güler’in yazdığı ve Duvarsız Sanat Tiyatrosu Yönetmeni Ahmet Gedik ve ekibinin canlandırdığı efsaneye göre, Denizkızı Merpasse'nin Balıkçı İdas’ın ağına takıldığını belirterek, "Kıyıya kadar ağda getirilen Denizkızı Marpessa balıkçı İdas’a aşık olur. Birbirlerine aşık olan Balıkçı İdas ve Denizkızı Marpessa evlenmek ister. Fakat Taşucu’nun çevresinde bulunan kirliliği ve 4 termik bir atom santralinin yapılacağını duyan Denizkızı Marpessa evlenme isteğinden ve İdas’tan vazgeçer. Böylesine kirletilmiş bir çevrede yaşayamayacağını belirten Denizkızı Marpessa, yaşadığı sulara geri döner. Böylelikle canlandırılan tiyatroda çevre temizliğine ve yok olmak üzere olan çevremize sahip çıkılması konusuna dikkat çekildi. Düzenlediğimiz festival umarım amacına ulaşır. Güzel ve temiz yarınlar için çocuklarımızın geleceği için çevremize sahip çıkalım.” diye konuştu.

Mitolojik bir hikaye olan Denizkızı efsanesinin canlandırılması yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekti. Çevre festivali kapsamında sergiler açıldı, yerel sanatçıların birbirinden güzel konserleri halkla dinletildi. Festivale; Silifke Belediyesi başkan yardımcıları Ömer Savar ve Zarif Korkmaz, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, CHP Silifke İlçe Başkanı Mustafa Şimşekli, kurum amirlerinden bazıları, daire müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri