Çevre Mühendisleri Odası'ndan ‘eymir Gölü’ Açıklaması

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkan Baran Bozoğlu, Ankara’da Eymir Gölü kıyısına yapılması planlanan otel projesine yönelik olarak açıklamalarda bulundu. Bozoğlu, "Eymir Gölü birinci dereceden doğal sit alanı. Normal şartlarda...

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkan Baran Bozoğlu, Ankara’da Eymir Gölü kıyısına yapılması planlanan otel projesine yönelik olarak açıklamalarda bulundu. Bozoğlu, "Eymir Gölü birinci dereceden doğal sit alanı. Normal şartlarda baktığımız zaman sit bölgesine bu kadar yakın bir alanda bir yapılaşmanın olmaması lazım ki baskı olmasın. Bu alanda birileri bu arsayı satın almış ve burada önce konut projesi olarak planlıyorlar, konut projesini sonradan otel projesine çeviriyorlar. Ama bizce bu otel projesi değil konut projesi orada da başka bir kandırmaca var.’’ dedi.

Baran Bozoğlu, Eymir Gölü kıyısına yapılması planlanan otelin, Ankara’ya olan etkisini Çankaya Kent Konseyi’nde düzenlenen forumda açıkladı.

Eymir’deki otel projesi ile ilgili bilgilerin tamamının resmi bilgiler olduğunu belirten Bozoğlu, ellerinde tamamı İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne sunulan bir proje tanıtım dosyası olduğunu söyledi. Bozoğlu, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün Eymir Gölü kıyısına yapılması planlanan otele ait raporun kendileri için yeterli olmadığını belirterek, bu projeye başlayamayacaklarını ve Bakanlığa gitmeleri gerektiği bilgisini verdi. Bunun kendileri için çok büyük bir avantaj olduğunu belirten Bozoğlu, şunları kaydetti: Eymir Gölü birinci dereceden doğal sit alanı. Normal şartlarda hem plancılık, hem çevre mühendisliği ve biyoloji açısından baktığımız zaman sit bölgesine bu kadar yakın bir alanda bir yapılaşmanın olmaması lazım ki baskı olmasın. Çünkü bir yandan da sit alanlarının bir koruma bölgesi olur. Bu alanda birileri bu arsayı satın almış ve burada önce konut projesi olarak planlıyorlar, konut projesini sonradan otel projesine çeviriyorlar. Ama bizce bu otel projesi değil konut projesi orada da başka bir kandırmaca var.’’ ifadelerini kullandı.

Bozoğlu, edindikleri bilgiye göre yapılmamış projesinin detayı olmayan, inşaata dair ruhsatı olmayan bir projenin şu anda 90 tane kat ittifakı tapusu satışa hazır olduğunu öne sürdü. Bozoğlu, "Bu ne demek? Filmlerde hatırlarsanız olmamış köprüyü satıyor. Tapudan da bu senedi alabilmeniz için projenizin onay ruhsatınızın olması gerekiyor. Şu anda ne Çankaya Belediyesi’nde ne tapuda ne de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il müdürlüğünde böyle bir takım belgeler yok. Bu belgeler olmadan alındığını düşünüyoruz. İl müdürlüğünün rapor içerisinde verdiği bir yazı var; orada da çok açık bir şeklide eksiklileri yazmış. Ruhsatı esas mimari uygulama projesi, proje, elektrik, mekanik, tesisat, yangın gibi kat ittifak tapusu almanız için gerekli olan belgelerinde olmadığını il müdürlüğünün yazsında çok net bir şekilde görebiliyoruz.’’ diye konuştu.

Bozoğlu, şu anda gelinen noktada firmanın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecine başladığını, bir ÇED firması ile anlaşarak ÇED firması ile beraber Bakanlığa başvuracaklarını söyledi. Bozoğlu, "ÇED sürecinde başvuruda bulunduktan sonra halkın katılım toplantısı olacak. Bu toplantıda eğer biz binlerce Ankaralı olarak gidip biz bunu istemiyoruz güçlü bir şekilde söylersek o önemli bir adım olacaktır." dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri