Cevdet Yılmaz: Tasarruf Oranlarını Kamu Artırıyor, Özel Sektör Azaltıyor

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, tasarruf oranlarını kamu sektörünün artırdığını, özel sektörün azalttığını belirtti.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, tasarruf oranlarını kamu sektörünün artırdığını, özel sektörün azalttığını belirtti. Yılmaz, tasarrufu artırmanın her kurumun görev ve sorumluluğu olduğunu da vurguladı.



‘Kalıcı Büyümenin Finansmanı’ konulu 4. İstanbul Finans Zirvesi (IFS-İstanbul Finance Summit) devam ediyor. 18-19 Eylül tarihli zirve kapsamında Kalkınma Bakanı Yılmaz, CNBC-e Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım’a mülakat verdi. Yıldırım’ın Amerikan Merkez Bankası (FED) kararlarının ekonomiye etkisi ile ilgili sorusuna Yılmaz, şu karşılığı verdi:

“Bu etki normale dönüşün işareti. Malum, finans piyasalarından başlayan sorunlar reel ekonomiye sirayet etti. Oradan kamu bunalımı haline geldi. Sonunda genişleyici maliye politikaları, genişleyici para politikalarının limitine geldik. Sürekli borçlanan devlet yapısı, sürekli borcun milli gelire oranı artan devlet yapısı sonsuza kadar devam ettirilemezdi. Bakın borcun milli gelire oranı Avrupa’da yüzde 90’ı, ABD’de yüzde 110’u buldu. Bu borçlulukla kamu maliyesi götürülemez. Artık bir şeyler yapılmalı. Tabii karşılıksız para basarak da devamlı büyüyemezsiniz. Bunun da limitleri var. Bir süre sonra normale dönmelisiniz. Zannediyorum, böyle bir döneme girdik. Yani dünyada normale dönüş var. Türkiye de bu yeni ortama göre kendini konumlandırmak durumunda. Onun için ülkemiz, bundan böyle muhtelif sermaye kaynaklarını çekebilmeli.”


Yılmaz, tasarruf oranlarında rol oynayan etmenlere dair soru üzerine “Son 10 senede tasarruf oranının kamu sektöründe arttığını, özel sektörde azaldığını görüyoruz. Bu toplam tasarrufu aşağı çekiyor. Burada rol oynayan çok etmen var. Bir defa öngörülebilirlik arttığı için insanlar geleceğe kaynak ayırmıyor, daha fazla tüketim yapıyor. Kredi almak da kolay, bu da harcamaları artırıyor. Ti kur ve faiz oranlarının da etkileri ortada. “ ifadelerini kullandı.



Türkiye’nin tasarrufta dip noktalardan kafayı kaldırdığını dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

“Biz, bir şey yapmasak da bundan sonra tasarruf oranlarımız artacak. Kamu olarak görevimiz artışı güçlendirmek. Bu anlamda Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) iyi bir örnek. Faizsiz bankacılığı yaymak iyi bir örnek. Öte yandan biz, finansal okuryazarlığı artırma gayretindeyiz. Diğer yandan tüketimi çekici kılmayan finansal ortam oluşturuyoruz. Bütün bunlarla Türkiye’nin tasarruf oranında artış öngörüyoruz.

10. Kalkınma Planı'na göre tasarruf oranı 2018 itibari ile yüzde 19’a kadar çıkacaktır. Ama bu oran yeterli değil. Onun için kamu ve özel tarafı olarak tasarruf oranlarına daha çok önem atfetmeliyiz. Cari açık sonuçta tasarrufların bir başka görünümü. Türkiye, dış dünyanın tasarrufunu kullanma durumunda. Ama bunun da bir limiti var, o limiti aşmamak çok önemli.”


Cari açığa da değinen Yılmaz, burada her bir kurumun görev ve sorumluluğunun bulunduğuna temas etti. Şu an büyük şirketlerin yeterince Ar-Ge ve inovasyon üretemediğinden yakınan Yılmaz, firmaları daha yenilikçi ve girişimci olmaya davet etti.


Cevdet Yılmaz, büyüme ve enflasyon tahminlerin ile ilgili soruyu ise “5 sene içinde büyüme yüzde 5,5 olacak, enflasyon yüzde 5’in altına iner ki nihai olarak yüzde 4’e gider. Cari açığı da nispi olarak indireceğiz. Cari açıkta esas gerileme ikinci 5 senede olacak. Çünkü ilk 5 senede yapacağımız kimi yatırımlar açığı artıracak. “ diye cevapladı.

Ekonomi aktörlerinden ilgi gören İstanbul Finans Zirvesi‘nde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın ardından Malezya Bank Negara Başkanı Dr. Zeti Akhtar Aziz söz aldı. Akhtar Aziz, 5 sene içinde dünyada önemli değişiklikler olduğunu, ülkelerin ekonomik bağlarının güçlendiğine ifade etti.

Aziz, İstanbul’un finansal anlamda önemli bir konuma geldiğini de sözlerine ekledi.

Zirvede daha sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı’nın moderatörlüğünde Çek Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Kamil Janacek, Polonya Merkez Bankası Başkanı Katarzyna Zajdel Kurowska’nın iştiraki ile ‘Merkez Bankası Başkanları Paneli yapıldı. Panelde finansal istikrar, büyüme ve para politikaları ele alındı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri