Çetkoder’den Belediyelere: Başkanlar Yellense Afiş Yaptırıp Asıyor

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER), mevcut belediye başkanlarının yaptığı afiş belediyeciliği, lüzumsuz harcama ve yapılan her işi afişle duyurmalarına sert tepki gösterdi. ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş,...

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER), mevcut belediye başkanlarının yaptığı afiş belediyeciliği, lüzumsuz harcama ve yapılan her işi afişle duyurmalarına sert tepki gösterdi.

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, yaptığı yazılı açıklamada, son zamanlarda her ilde ve kentte ‘afiş belediyeciliğinin’ başladığını ve hızla sürdüğüne dikkat çekti. Göktaş, bu duruma “Başkanlar ‘yellense’ afiş yaptırıp asıyor. Halka, ‘gök gürledi’ diye duyuruyorlar. Anlamak çok güç.” şeklinde tepki gösterdi. “Belediye Başkanlarının, meclis üyelerinin, belediyelerin kadrolarının asıl işi nedir?” diye soran Göktaş, şöyle dedi:

“Nasıl hizmet, kime hizmet, nereye hizmet, ne için hizmet? Bunu iyi düşünmek lazım. Adamlar gitmişler bir kırtasiyeye, ‘belirli günler ve haftalar’ isimli kitabı satın almışlar, daha gün gelmeden hazırlık yapıyorlar ve o gün gelir gelmez, arkadaşlar bilbordlardalar, afişlerdeler, reklam panolarındalar, raketlerdeler, totemlerdeler.‘Kutlarız!’ Neyi, neden, niçin kutluyorsunuz?! Yahu be kardeşim, size ne, milletin analar, babalar, sevgileler gününden, ilköğretim haftasından, ondan bundan. Onlarca haftalar ve günlerden.”

Eğer amaç o günü anmak ve hizmet etmek ise bu işlerle ilgili faaliyet ve eser yapılması, ortaya kalıcı eser koyulması gerektiğini belirten Göktaş, “Uyduruk panolarla kutluyorsunuz. Acaba neyi, nasıl, kim için kutluyorsunuz? Bu afişlerden yolunu kim buluyor? Kim semiriyor bizim sırtımızdan? Kim köşe oluyor bu kutlama mesajlarından, bizim sırtımızdan? Yeter artık ya! Allah'tan korkun, kuldan utanın.” ifadesini kullandı.

“Ağzınızı açtınız mı, kul hakkı diyorsunuz, doğruluk ve dürüstlükten dem vurup, kimseye doğruluk ve dürüstlüğü kaptırmıyorsunuz.” sözlerini kullanan Göktaş, şöyle devam etti: “Ama bilbordlardan, totemlerden, afişlerden, panolardan, reklam ilan sayfalarından belediyelerin imkan ve olanakları ile bir türlü inmiyorsunuz! Nesiniz siz ya! Siz çok akıllı, millet keriz mi? Bıktık usandık kardeşim. Görüntü kirliliğinden, çevre kirliliğinden usandık. Ayrıca, milletin verdiği vergiler ile oluşan hazineden para harcamanızdan bıktık usandık. Yeter ya! İş yapın, hizmet yapın ama böyle uydur kaydır her işi için afiş bastırıp görüntü kirliliği yapmayın! Yok mu kardeşim bu memlekette bu işlerin hesabını sorup, ‘utanmıyor musunuz, nedir bu afiş ve görüntü rezaleti’ diyecek üst makamlar?”

"BELEDİYE BAŞKANI GEÇİNEN VE BELEDİYELERDEN GEÇİNENLER VAR"

Göktaş, bunların yanı sıra belediye başkanı geçinen ve belediyeden geçinenlerin içinde bazı tipler olduğunu, bunların belediye başkanı olmak için yırtındığını, olduktan sonra da dama çıkan merdiveni çektiğini dile getirdi. Göktaş, “Bir kısmı sürekli başkanım denmesinden haz duyar. Başkanım derken bir bakarsınız vatandaşın cebinin yapışkanı halini almışlar, göremezsiniz. Başkanlar, kendi ceplerinden ve kendi kaynaklarından hayır hasenat yapmazlar. Yapıyormuş gibi dillendirirler. Bol bol afiş asıp Saddam’ın fotoları gibi kendi resimleri ile her yeri doldururlar ve kenti çirkin birer abideye dönüştürürler. Tüm bunların paralarını vatandaşın sırtına yüklerler. Çoğunun aldığı eğitimin bu işle ilgisi bile yoktur. Yağ çeken, pohpoh yapan, yağcı ve yalaka kesim etraflarını doldurmuştur. Yine akraba, eş dostlara, yandaşlara makam sunmayı çok iyi bilirler.” dedi.

"DEVLET BU İŞE BİR YASAL DÜZENLEME İLE SON VERMELİ"

Göktaş, bu işlerin bir son bulması için devletin yasal düzenleme yapması gerektiğini aktardı. Göktaş, şunları ifade etti: “Afiş asıyor bir şeyi halka duyuruyorsa, başkan kendi ismini ve resmini niye koyuyor? İlgili belediyenin unvanını yazar asar. Kamuya hizmet ise bir duyuru ve ilan ise bu böyle olur ve gerekli gereksiz bu harcamayı da yapmaz. Makamında 10 zabıta bekletmez. Kapısı halka açık olur, kapatmaz. Kendisinin reklamını milletin sırtına yüklemez. Bunlarla ilgili düzenleme şart ve artık bu tür harcamaları milletin sırtına yüklemekten vazgeçsinler.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri