Cep'te 5g İçin Dresden Teknoloji Üniversitesi İle İşbirliği Yaptı

14 ülkede 6,7 milyon 4G (4. Nesil) iletişim müşterisi bulunan Vodafone Grubu, şimdi de 2020 yılında hizmete sunulması beklenen 5G teknolojisi için harekete geçti. 5G araştırma ve geliştirme çalışmaları için halihazırda Surrey Üniversitesi,...

14 ülkede 6,7 milyon 4G (4. Nesil) iletişim müşterisi bulunan Vodafone Grubu, şimdi de 2020 yılında hizmete sunulması beklenen 5G teknolojisi için harekete geçti. 5G araştırma ve geliştirme çalışmaları için halihazırda Surrey Üniversitesi, Kings College London ve Carnegie Mellon Üniversitesi ile birlikte çalışan şirket, global araştırma programının çerçevesini genişleterek, dünyanın en köklü üniversitelerinden Dresden Teknoloji Üniversitesi ile işbirliği yaptığını açıkladı.

Dresden Teknoloji Üniversitesi, 5G araştırma-geliştirme çalışmalarını desteklemek için kurduğu laboratuvarda, araştırmacılara, şebeke donanım ve yazılımı, bilgisayar çipleri, spektrum ve bulut bilişim konularında 5G odaklı test ve değerlendirmeler yapma imkânı veriyor. Günümüzde belli bir içeriği bir yerden başka bir yere taşımaktan ibaret olan mobil iletişimin gelecekte çok sayıda nesneyi çok az insan müdahalesiyle gerçek zamanlı kontrol etme yetisinden ibaret olacağını söyleyen Dresden Teknoloji Üniversitesi Vodafone Mobil İletişim Sistemleri Bölüm Başkanı Profesör Gerhard Fettweis, işbirliği ile ilgili olarak, “Geleceğin mobil teknolojilerine hazırlanmak için kablosuz iletişim teknolojilerini özellikle veri hızı, gecikme süresi ve IP hizmetleri açısından yeniden ele almamız gerekiyor. Dresden Üniversitesi olarak, gerek yeni kurduğumuz 5G laboratuvarı, gerekse Vodafone gibi global iş ortaklarımızın desteği sayesinde, bu hassas sorulara yanıt bulacak sektörlerarası bir oluşuma liderlik edebilecek konumdayız.” dedi.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Jorge Fernandes de Vodafone Grubu’nun global düzeyde gerçekleştirdiği 5G araştırma ve geliştirme çalışmalarını şöyle değerlendirdi:

“Tüm dünyada telekomünikasyon sektöründe teknolojik gelişmelere öncülük eden bir şirket olarak, müşterilerimize mükemmel veri kullanım deneyimi yaşatmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 4G teknolojisinin global düzeyde oluşmasına ve gelişmesine ciddi katkılar sağlayarak bugün 14 ülkede 6,7 milyon 4G müşterisine ulaşan Vodafone Grubu’nun şimdi de 5G teknolojisi için adım atarak global araştırma-geliştirme çalışmalarına destek vermesinden mutluluk duyuyoruz. Vodafone’un geleneksel üniversite-sanayi işbirliği anlayışı doğrultusunda Dresden Teknoloji Üniversitesi ile başlatılan iş ortaklığının önemli sonuçları olacağını düşünüyoruz. 5G, şu an için teorik tartışmaları yürütülen ve 2020 gibi ileri bir tarih için planlanan bir teknoloji olsa da, Vodafone Türkiye olarak, bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyor ve 4G’de olduğu gibi, 5G’de de Vodafone’un global deneyimini Türkiye’ye taşımak için sabırsızlanıyoruz.”

Araştırmacılar, henüz geliştirme aşamasının ilk evresinde olan 5G teknolojisiyle, mobil şebekelerin hız, esneklik ve sistem zekâsı gibi özelliklerinde köklü gelişmeler yaşanacağını tahmin ediyor. Buna göre, 5G teknolojisiyle birlikte, gecikme süreleri ciddi biçimde kısaltılarak yeni nesil M2M uygulamaları hayata geçirilebilecek. Tek bir şebekeye aynı anda çok sayıda cihazın bağlanması mümkün olabilecek. Spektrum verimliliği artırılırken, ultra hızlı mobil şebeke erişimi de genişletilebilecek.

Telekom sektöründe 1G, analog cep telefonlarını temsil ederken 2G dijital cep telefonlarını temsil ediyor. 3G, hızlı internet (en az 144Kbps) vaad ediyor ve mobil genişbant sağlıyor denebilir. 4G de daha da yüksek bir hız vaad ediyor. Ayrıca; hizmet kalitesi ve kablosuz geniş bant erişimi, çok ortamlı mesajlaşma hizmeti, video sohbet, taşınabilir TV, yüksek çözünürlüklü TV kapsamı gibi gelecek olan uygulamaların hız gerekliliklerini oturtmak, ses ve veriler gibi minimal hizmet ve 'herhangi bir zamanda-herhangi bir yerde' gerçekleşen diğer hizmetlere erişimi kolylaştırıyor. Araştırmacılar, henüz geliştirme aşamasının ilk evresinde olan 5G teknolojisiyle ise mobil şebekelerin hız, esneklik ve sistem zekâsı gibi özelliklerinde köklü gelişmeler yaşanacağını tahmin ediyor. Buna göre, 5G teknolojisiyle birlikte, gecikme süreleri ciddi biçimde kısaltılarak yeni nesil M2M uygulamaları hayata geçirilebilecek. Tek bir şebekeye aynı anda çok sayıda cihazın bağlanması mümkün olabilecek. Spektrum verimliliği artırılırken, ultra hızlı mobil şebeke erişimi de genişletilebilecek.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri