Cepler Akıllandı, Rekabet Kızıştı

Türkiye’de 2013 ilk 6 ayında 4,5 milyon adet cep telefonu satıldı. Bunların yüzde 74’ünü akıllı telefonlar teşkil ediyor.

Türkiye’de 2013 ilk 6 ayında 4,5 milyon adet cep telefonu satıldı. Bunların yüzde 74’ünü akıllı telefonlar teşkil ediyor. Toplam 49 marka ve 750 adet modelin bulunduğu akıllı telefon sektöründe satılan ürünlerin yüzde 97’si de dokunmatik ekranlı.

OPR Araştırma Hizmetleri’nin verilerine göre ilk 6 ayda toplam 4 milyon 465 bin 243 adet cep telefonu satışı yapıldı. Satışlarda yüzde 74 pay alan akıllı telefonların fiyatları ise 108 TL ile 3 bin 717 TL aralığında. Ürünlerin yüzde 69’unda Android işletim sistemi, yüzde 97’sinde dokunmatik ekran yer alıyor.




İlk 6 ayda toplam 3 milyon 292 bin 25 adet akıllı telefonun tüketici ile buluştuğu belirlenirken, gerek ürün fiyat yelpazesinin genişliği gerekse de GSM operatörlerinin satış uygulamalarının sektörün büyümesine katkıda bulunduğu dile getirildi. Araştırmada ayrıca her keseye uygun akıllı telefon alternatifinin sunulmasının sektörün büyümesine ivme kattığı vurgulandı.

Akıllı telefonların yüzde 12’sinin operatörlerin kendi markalarından oluştuğuna işaret edilen araştırmada tanıtım dönemlerinde en çok satılan modellerin ‘operatör’ markalı cihazlar olduğu aktarıldı. Araştırmaya göre en çok 400 - 600 TL fiyat aralığında yer alan akıllı telefonlar satılıyor. Bu satışların toplam satış içinde payı yüzde 25 dolaylarında. Diğer tüm fiyat bantlarında en fazla 3 marka yarışırken, 400 - 600 TL fiyat bandında 5 farklı markanın rekabet ettiği saptandı.

SATIŞLARIN GALİBİ OPERATÖR BAYİLERİ

Operatör bayilerinin cep telefonu satışlarında önemli bir katkısı olduğuna değinilen araştırmada akıllı telefonda 3 GSM operatörünün cep telefonu satışlarının toplam pazarın yüzde 44’ünü oluşturduğu görüldü. Araştırma sonuçlarına göre ayrıca, toplam satışların yüzde 32’sini karma bayiler, yüzde 24’nü ise operatör kanalı dışında kalan ‘modern perakende’ kanalı olan hiper-süper marketler ve sanal market oyuncuları teşkil ediyor.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri