Ceo’lara Göre 2015 Umut Veriyor, Yatırımlar Devam Edecek

Türkiye’nin önde gelen gruplarının CEO’ları 2015’ten umutlu olup yatırımlarını devam ettirmeyi planlıyor. CEO’lar jeo siyasi gerilime ve ekonomik durgunluğa rağmen 2014’ün de iyi geçtiği kanaatinde.Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda...

Türkiye’nin önde gelen gruplarının CEO’ları 2015’ten umutlu olup yatırımlarını devam ettirmeyi planlıyor. CEO’lar jeo siyasi gerilime ve ekonomik durgunluğa rağmen 2014’ün de iyi geçtiği kanaatinde.

Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda Capital ve Ekonomist Dergileri tarafından tertip edilen CEO Club toplantıları ‘CEO Ajanda 2015 ‘ başlıklı panelle devam etti. Panelde Koç Holding CEO’su Turgay Durak, Boydak Holding CEO’su Memduh Boydak, Yıldız Holding CEO’su Ali Ülker, Alarko Holding CEO’su Ayhan Yavrucu ve Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul söz aldı.

Panelde 2014’ü yorumlayan Koç Holding CEO’su Turgay Durak, “Bu sene önemli yatırımları tamamlama, önemli ürünler alma imkanı elde ettik. “ dedi.

Durak, ekonominin durumuna, bölge ülkelere ihracatın daralmasına rağmen 2014’ün fena bir sene olmadığını dile getirdi. Durak, ayrıca Koç Grubu’nun 2015’te yatırımlara ağırlık vereceğini, Tofaş ve Arçelik’e odaklanacağını bildirdi.

Gümrük Birliği ve serbest ticaret anlaşması (STA) ile ilgili soruları Turgay Durak, şöyle cevapladı:

“Zaman içinde Avrupa Birliği’nin (AB) diğer ülkelerle yaptığı STA’nın içine bizi sokmaması haksızlık. Örneğin Brezilya’ya Renault ve Tofaş’ın ürettiği taşıtları kotalar ile, yüzde 25 gümrük vergisi ile satıyoruz. Avrupa da bu ülkeye ihracat yapıyor ama Brezilya korumacı bir ülke. Şu an AB, ABD ile STA yapacak. Bu defa da Türkiye’nin anlaşmanın dışında kalma riski var. O da kötü bir şey. Arçelik’e etkisi olacak. Biz New York ve Chicago’da projeler aldık, bu anlaşma ile durum güç hale gelecek ama engellemek kolay değil.”

BOYDAK: JEO SİYASİ GERİLİMLER KEYİFLERİ KAÇIRDI

Boydak Holding CEO’su Memduh Boydak, 2014’te jeo siyasi gerilimlerin vuku bulduğuna işaret ederken, “Bu nedenlerle keyifler kaçtı ama yine de sene iyi mi, iyi ama süper değil. Ama biz, 2014’ü tahminlerimizin altında tamamlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Boydak, 2015 için ümitlerini koruduklarını belirtti ve “Türkiye’nin seneye yüzde 3 büyüme planı var. Bizim Türkiye’nin iki katı büyüme planımız var. Yani 2015 için Türkiye yüzde 3, biz iki haneye yakın büyüme planlıyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Boydak, yeni ekonomi paketinin ise Türkiye’ye katkılarının olacağına temas etti; evvela hukuk ve eğitim ile ilgili sorunların aşılması uyarısında bulundu.

Memduh Boydak, illave olarak HES Kablo’nun 2015’te halka açılacağını duyurdu. Halka açılmanın uygun ortamda olacağını, holdingin gelirinin ve kurumsallığının artacağını ifade etti.

ÜLKER: ORTA VADEDE DÜNYANIN 2. BÜYÜK GIDA ŞİRKETİ OLACAĞIZ

Yıldız Holding CEO’su Ali Ülker de 2014’te bisküvi devi United Biscuits’i bünyelerine kattıklarından söz etti. Bu satın alma ile dünyanın en büyük 3. gıda şirketi olacaklarını, orta vadede 2. sırayı alacaklarını iddia etti.

HOLDİNGLER SATIYOR, SATIN ALIYOR; BİR SEKTÖRDEN ÇEKİLİYOR, BİR SEKTÖRE GİRİYOR

Alarko Holding CEO’su Ayhan Yavrucu ise grup olarak önem verecekleri sektörlere değindi. Yavrucu, “Biz, grubumuz için tali önemde olan alanlardan çekiliyoruz. Örneğin biz klimada iyiyiz, Çin’e dahi ürün ihraç ediyoruz. Çin ürünü en uygun maliyetle üreten ülke. Yine ABD, Avrupa ve Asya’ya klima ihraç ediyoruz. Bundan böyle bu alana odaklanacağız. Evet enerji ve turizm odaklanacağımız alanlardan olacak.” dedi.

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, katma değer üretemedikleri sektörlerden çekildiklerini ancak yeni sektörlere girdiklerini vurguladı. Satışların yanında satın almaların da görüldüğünü belirten Kurtul, şunları kaydetti:

“Satın almaları içinde bulunduğumuz sektörlerde yapıyoruz. Çimento bunun örneği. Çimentoda yeni satın alma projemiz Rekabet Kurumu’nda. Yine çimentoda ülke dışı tarafında büyüme niyetindeyiz. Bu yönde adımlarımız var. Biz Türkiye’de dünya şirketleri yarattığımız takdirde ülkeye uluslar arası sermaye çekeceğimizi biliyoruz. “

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri