Katade (r.a)’den gelen bir rivayette Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
“Cennetin kokusu beş yüz senelik bir mesafeden hissedilir ama şu dört kişi bu kokuyu alamaz:
1. Cimrilik edenler.
2. Yaptığı iyiliği başa kalkanlar.
3. Devamlı içki içenler.
4. Anne babasına asi olup, onlarla bağını koparan kimseler.” (Heysemi, ez-Zevaid, 8/148.)
İbn Mesud (r.a) şöyle buyurmuştur: Kıyamet günü içki içenler, kabirlerinden leşten daha pis kokar bir durumda dirilirler. Ellerinde içki kadehleri ve boyunlarında içki testileri asılıdır. Derileri ile elleri arasında akrep ve yılanlar vardır. Ayakkabıları ateştendir. Bu ateş, beyinlerini kaynatır. Kabirleri cehennem çukurlarından bir çukurdur. Firavun ve Haman bunların cehennem arkadaşları olup, beraber azaba uğrarlar.”(Abdurrahim b. Ahmed, Dekaiku’l Ahbar, syf 71.)
Hz. Aişe (r.a)’den gelen bir rivayette Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
“İçki içen birine bir lokma yemek verene, Allah (c.c) cesedine akrep ve yılanları musallat kılar. İçki içenin bu yoldaki ihtiyacını gideren, İslâm’ın yıkımına yardım etmiş olur. İçki içene bu hususta para yardımında bulunmak, bir mümini öldürmek gibidir. İçki içenle oturup kalkanı, Allah (c.c) kıyamette kör olarak diriltir ve kimse ona yol göstermez.” (İmam-ı Şa’rânî, “Ölüm-Kıyâmet-Ahiret”, Hadîs No: 227, sayfa 163.)
“İçki içenlerle evlenmeyiniz. Hastalandıkları zaman ziyaretlerine gitmeyin. Bir olaya şahit olduklarında onların şahitlikleri kabul olunmaz. Beni, hak peygamber olarak gönderen Allah’a yemin ederim ki, içki içen kimse hakkında Tevrat, İncil, Zebur ve Kur’an’da lanetle bahsedilmiştir. İçkiyi helâl sayıp içen kimse, Allah’ın peygamberlerine indirdiği bütün emirleri inkâr etmiştir. İçkiyi ancak kâfir helal kabul eder. Kim içkiye helâl derse, ben o kişiden dünyada ve ahirette uzağım.” (Heysemi, Mecmuau’z-Zevaid, c.1, s.238-239.)
Atâ b. Yesâr (r.a) şöyle anlatıyor: Ka’b el-Ahbâr (r.a)’a bir adam gelip,
“İçki yasağı Tevrat’ta var mıdır?” diye sordu. Ka’b (r.a), Kur’an’dan,
“Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” (Maide, 5/90.) ayetini sonra da Tevrat’ta yazılı olanı söyledi:
“Biz bâtılı ortadan kaldırsın, oyun eğlencenin, sözlü şarkılı oynamanın ve şarabın kökünü kaldırması için hakkı indirdik. Onu içene yazıklar olsun!” Sözlerini şöyle devam ettirdi:
“Allah’a yemin ederim ki: Dünyada içkinin haram olduğunu bilerek içmeye devam edeni, ahirette susuz bırakırım. İçkiyi haram bilip terk edeni ise cennet içeceklerinden veririm.”
İçki içmek dini, psikoloji, sağlık ve iletişim gibi hususlarda kişiye ciddi manada zarar vermektedir. Hatta bu boyut yalnızca kişi bazında olmayıp toplumsal bir sorun haline gelmektedir.
Gündelik sıkıntı veya dertten ötürü içki içenler, yaşamış oldukları sorunlarla mücadele etmek yerine sorunlardan kaçmayı düşünerek yapmış ve nihayetinde sorunlar büyüyüp mücadele edemeyecek hale gelince saçma sapan bir girdabın içerisinde kahrolup zelil duruma düşmüşlerdir.
Zevkleri için içenler ise zaten çok daha zavallı haldeler. Bilinçsizleşmekten yani hayvanlaşmaktan keyif alan varlıkların ciddi manada psikolojik problemleri vardır ve sağlıklı bir toplum için en büyük tehditlerden biridir.
Rabbimiz bizleri bu kötü işleri yapmaktan korusun.
Gününüz bereketli olsun.