Cenevre-2 İçin Yeni Takvim 22 Ocak

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun Suriye krizinin çözümü ile ilgili Cenevre’de düzenlenecek uluslar arası konferansın 22 Ocak’ta yapılabileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun Suriye krizinin çözümü ile ilgili Cenevre’de düzenlenecek uluslar arası konferansın 22 Ocak’ta yapılabileceğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin inisiyatifi ile başlatılan ve Mayıs ayında toplanması planlanan Cenevre-2 konferansının Kasım sonu olarak belirlenen ikinci takvime de yetişemedi.

Ban’ın sözcüsü Martin Nesirky’nin Twitter’dan yazdığı mesajında, Suriye’de akan kanın durması için Cenevre-2’nin kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğuna dikkat çekti.

Suriye’nin kimyasal silahlardan temizlenmesi karşılığında rejime yönelik askeri bir operasyona engel olan Rusya, 32 aydır devam eden çatışmaların ardından Cenevre’de rejim ve muhalefetin ilk kez aynı masa etrafında oturması için çalışıyor. Moskova geçiş hükümetinde Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in yer almaması konusuna karşı çıkıyor.

Roma’da 22 Ocak olarak belirlenen takvimle ilgili değerlendirmede bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Bir saat kadar önce böyle bir takvim yoktu, şimdi oluştu. Bu 22 Ocak…” dedi.

Muhalefetin sorumluluk üstlenmemesi ve ön şart ileri sürmesi nedeni ile takvimin geciktiğini ifade eden Lavrov, “Biz Eylül, Kasım ya da Aralık’ta toplanabilirdik… Hep bir şartları oldu. Ya Esed olmayacak ya da onlar tam bir askeri üstünlük elde edecek… Çatışmanın tarafları masaya oturmalı ve müzakere etmeli…” önerisinde bulundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri