Milano Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Salvatore Sembronio, Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği Toplantı Salonu'nda düzenlenen konferansta, çene ekleminin, kafa kemiği, kondil başı, disk, kapsül, kas ve ligamentlerin oluşturduğu kompleks bir yapı olduğunu belirtti.
Eklemi ilgilendiren rahatsızlıklarda tüm bu yapıların ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Sembronio, ''Çene eklemi bozuklukları, toplumda sık görülen bir rahatsızlıktır. Ancak teşhis edilemediği için çoğunlukla tedavi edilemediği düşünülür. Antroskopi yöntemi birçok eklem hastalığında kullanılmaktadır. Bu yöntemin çene ekleminde kullanılması henüz yaygınlaşmaktadır'' diye konuştu.
SÜ Selçuklu Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekeriya Tosun, ülkemizde artroskopi yönteminin gelişmekte olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Mide hastalıklarının teşhisinde kullanılan mide endoskopisi ne ifade ediyorsa, çene eklemi bozukluklarında da bu eklemin artroskopisi aynı derecede öneme sahiptir. Bilgisayarlı Tomagrafi ve Manyetik Rezonans gibi görüntüleme yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda artroskopi yöntemiyle ekleme girilerek oradaki bozukluklar direkt olarak görülebilmekte ve böylece sebebe yönelik tedavi yapılabilmesi de mümkün olmaktadır.''
Selçuklu Tıp Fakültesi'nin çene eklemi rahatsızlıklarında da hizmet verdiğini dile getiren Tosun, çenede ağrı, kilitlenme, ağız açıp kapamada zorluk gibi şikayetlerin çene eklemi bozukluklarından kaynaklandığını söyledi.
Konferansın ardından, Sembronio'nun artroskopi yöntemiyle yaptığı çene eklemi ameliyatını, SÜ Selçuklu Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kaan Karabulut ve diğer doktorlar izledi.
Çene eklemi bozukluğu tedavisi kolaylaştı
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekeriya Tosun, mide hastalıklarının teşhisinde kullanılan mide endoskopisi ne ifade ediyorsa, çene eklemi bozukluklarında da bu eklemi