Cemil Çiçek: Siyasi Partilerin Bileceği İş

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 48 maddenin Meclis’ten geçirilmesi teklifi ile ilgili, "Siyasi partilerimiz bunları nasıl yapar, nasıl değerlendirir? Kısım kısım mı tümünü mü bekler, bu onların bileceği iş.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 48 maddenin Meclis’ten geçirilmesi teklifi ile ilgili, "Siyasi partilerimiz bunları nasıl yapar, nasıl değerlendirir? Kısım kısım mı tümünü mü bekler, bu onların bileceği iş. Biz ürün ortaya koymaya çalışıyoruz." dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 24. Dönem 3. Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni anayasanın millete verilen bir taahhüt olduğunu kaydeden Çiçek, "Bunun sorumluluğu omuzlarımızdadır, taahhüdümüzü yerine getirinceye kadar da omuzlarımızda durmaya devam edecektir." diye konuştu. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun sorumluluğunun daha da arttığını aktaran Çiçek, "Bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaların heba edilmemesi gerekmektedir. Ümit ediyorum ki komisyonumu, uzlaşmaya vararak milletimizin beklentileri doğrultusunda bir metin ortaya çıkartacaktır." dedi.

Meclis Başkanı Çiçek’e Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın komisyonda mutabakata varılan 48 maddenin Meclis’ten geçirilmesi teklifi de hatırlatıldı. Mevcut anayasanın 17 defa değiştirildiğini hatıratan Çiçek, “Bütünlüğü kalmadı, dengeleri bozuldu, felsefesi ve öncelikleri günümüzün ihtiyaçlarına cevap vermiyor. Böylesine bir anayasa ile Türkiye yoluna daha fazla devam edemez. Türkiye’nin bir çok sorunu var. Başka ülkelerin de var ama onlara ilaveten Türkiye’nin bir de anayasa sorunu var. Tartıştığımız konular, siyasetin gündemindeki konular, siyasette gerginlik yaratan, toplumda gerginlik yaratan bir çok konunun menşeinde bu anayasanın olduğunu görmemiz gerekir." şeklide konuştu.

YENİ ANAYASA VURGUSU

Felsefesi, dengeleri, hak ve özgürlükleri anlamında çağdaş standartları yakalayacak bir anayasa için yola çıkıldığını kaydeden Çiçek, şöyle devam etti: "Bunun için epey çaba sarf edildi. Bunu göz ardı etmemek lazım… Ama bu kadar çabaya, gayrete rağmen geldiğimiz nokta tatminkar değildir. Bunu hepimizin kabul etmesi lazım. Biz de komisyon olarak kabul ettik. Yani 48 madde yerine keşke 98 maddede anlaşsaydık, 108’de anlaşsaydık, mümkünse tamamında anlaşabilseydik. Ama bu işin içine girdikçe ne kadar zor olduğunu hep birlikte görüyoruz. Yapılan açıklamalar, değerlendirmeler işimizi çok da kolaylaştırmıyor. Onu da söyleyim. Bize düşen dışarıdaki bu tartışmaların dışında kalarak, ki bunu daha başlangıçta kabul ettik, Türkiye’deki tartışılan konuların, partilerin birbirlerine bakışlarını, demeçlerini o anayasa uzlaşma komisyonunda öncelikli konu olarak kabul etmeksizin bize verilen özel bir görev var, bu görevi yapalım diye hala uğraşıyoruz."

Komisyonun yaz tatilinde de çalışacağını hatırlatan Çiçek, "Bu konuyu tümüne ele alarak bir değerlendirme yapmamız bizim açımızdan daha doğru olacaktır. Bu çalışmaları belli bir noktaya getirelim, ondan sonra biz tabi bu bilgileri siyasi partilerimize söylüyoruz. Siyasi partilerimiz bunları nasıl yapar, nasıl değerlendirir? Kısım kısım mı tümünü mü bekler, bu onların bileceği iş. Biz ürün ortaya koymaya çalışıyoruz. Bizim şu safhadaki görevimi budur. Mevcut tartışmalara taraf olduğumuz taktirde bu çalışmalardan zaten yeteri kadar netice alamadık, biraz daha işimiz zora girer. Onun için bir kişisel görüşüm var ama onu müsaade ederseniz bugün söylemeyeyim." diye konuştu.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri