Çelik kanatlar gökyüzünde

Anadolu Kartalı Tatbikatı-2'nin basın ve seçkin gözlemci günü 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda gerçekleştirildi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Konya’da 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda başlayan  Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı, basın ve seçkin gözlemci günü, Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Akın Öztürk ve katılımcı ülkelerin hava kuvvetleri komutanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.  Türkiye'nin yanı sıra ABD, İngiltere, İspanya, Pakistan, Almanya ve NATO unsurlarının  yer aldığı tatbikat son yılların en yoğun katılımlı tatbikatı oldu. Konya’da düzenlenen Anadolu Kartalı 2015/1 Eğitimi son yılların en fazla uçak katılımıyla bir rekora imza attı. Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında düzenlenen tatbikata 104 uçak katıldı. Katılımcı ülkelerin uçak sayısının 14 yıldır düzenlenen tatbikatta aynı dönemde tatbikata katılan uçak sayısının üzerinde olduğu öğrenildi. Tatbikata Türkiye 42 adet F-16 ve 12 adet F-4E 2020 muharip jet uçağı, 1 adet KC-135R uçağı, 1 adet E-7T uçağı, 2 adet CN-235 uçağı ve 1 adet AS-532 helikopteri ile  katıldı. Türk Hava Kuvvetleri tatbikata ayrıca 2 adet T-129 Atak helikopteri, 2 adet S-70 helikopteri ile  de katıldı.  Tatbikata ABD 12 adet F-15 C muharip jet uçağı, İngiltere 6 adet  EF-2000 muharip jet uçağı,  İspanya 6 adet F-18 muharip jet uçağı,  Pakistan 6 adet F-16 muharip jet uçağı ve NATO 1 adet HİK uçağıyla katıldı. Almanya ise tatbikata A-310 tanker uçağıyla katıldı. Tatbikatta toplam 104 uçak yer alıyor. Tatbikata yerli ve yabancı fotoğrafçıların da ilgisi oldukça yoğundu. Tatbikata 22 ülkeden 300 hava fotoğrafçısı katıldı. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ile beraber katılımcı ve gözlemci ülkelerin üst düzey askeri yetkililerine Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Komutanlığı brifing salonunda eğitim hakkında bilgi verildi. Komutanlar gerçek zamanlı olarak uçakların hava hareketlerini salondaki ekrandan takip edebildi.

TATBİKATA YOĞUN İLGİ VAR

Basın brifinginde konuşan Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi (AKEM) Filo Komutanı Hava Pilot Yarbay Hasan Saffet Çelikel, 2001 yılında kurulan AKEM’in dünyanın 3 eğitim merkezinden birisi olduğunu söyledi. Öğleden önce ve öğleden sonra 2 kez yapılan uçuşlarda, Kırmızı ve Mavi Kuvvetler olarak ikiye ayrılan grupların, basitten zora doğru bir senaryo dahilinde tatbikatta görev aldığını ifade eden Binbaşı Çelikel, "Anadolu Kartalı Tatbikatı'nda bugüne kadar 14 ülke katılımıyla  37 eğitim uygulanmış ve yaklaşık 22 bin sorti uçulmuştur. Anadolu Kartalı Eğitimi ile harbe hazır muharip personeli eğitmek için gerçek harekat ortamına benzetilmiş 'eğitim ortamı' tesis etmek: muharip pilotlara çok sayıda uçağın uçtuğu görevlerde kendi planladıkları taktikleri uygulama şansı vermek, fikirlerin ve alınan derslerin paylaşıldığı forum ortamını sağlamak hedeflenmektedir. Anadolu Kartalı Tatbikatı dünyanın en gözde tatbikatlarından birisidir. Avrupa'nın tek eğitim merkezi Türkiye'ye aittir. Burada eğitim gören pilotlar tekrar gelmektedir. Özellikle eğitimin kalitesi ve Türk halkının konukseverliği pilotların yeniden gelmesinde etkili olmaktadır. Bu yıl tatbikata yoğun ilgi var. Günde 60-70 uçak kalkıyor. Geçmişte en fazla 55 uçak uçmuştu. Hava sahamızın kapasitesi maksimum noktada. Yerli ve yabancı basının da ilgisi büyük” dedi.

KATILIMCILARIN BİLGİ BECERİLERİ GELİŞTİRİYOR

Basın mensuplarına verilen brifingde sahnede yer alan sürahi ve yanındaki 50 TL yazılı kutunun sorulması üzerine Çelikel, uçuşlardan dönen pilotların eğitim sırasında kendi takım arkadaşlarını havada elektronik ortamda vurması halinde ceza olarak içinde acılı baharatlarla güçlendirilen kırmızı renkli karışımı içtiğini ya da 50 TL kutuya atarak tatbikatın son gününde ikram edilecek baklava parasına ortak olduğunu sözlerine ekledi. Senaryo dahilinde, gerçeğe yakın savaş ortamında, tüm katılımcıların bilgi, beceri ve tecrübelerinin paylaşılması ve birleşik harekata yönelik eğitim seviyelerinin yükseltilmesinin amaçlandığı eğitim tatbikat, 400 kilometre eni ve 300 kilometre boyundaki Konya hava sahasında gerçekleşiyor. Mavi ve Kırmızı grup olarak 2 farklı grup olarak havalanan uçaklar, sanal mühimmatla birbirine üstünlük sağlıyor.  Basın brifinginin ardından  AKEM) Filo Komutanı Hava Pilot Yarbay Hasan Saffet Çelikel, basın mensuplarına kırmızı ve mavi kuvvetlerin üslerini gezdirdi. Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Akın Öztürk ve katılımcı ülkelerden mevkidaşları ve gözlemci ülkelerden katılımcılarla birlikte günün anısına AKEM önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri