Çekirge tehdit ediyor!

Beyşehir, Derebucuk, Seydişehir, Hadim ve Taşkent ilçelerindeki çiftçiler çekirge istilası ile karşı karşıya. Geçen yıl bitkilere büyük zarar veren çekirgeler için erken önlem alınıyor

Çiftçiler bir yandan kımıl ve süne mücadele ederken uğraşırken, diğer taraftan çekirge istilası ile karşı karşıya. Çekirgeler, Beyşehir, Derebucuk, Seydişehir, Hadim ve Taşkent ilçelerindeki ekili alanları tehdit ediyor. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Beyşehir'in Kurucuova Mahallesi'nde çekirge ilaçlaması yaptı. Geçtiğimiz sene Kurucuova Mahallesi'ndeki ekinlere büyük zarar veren çekirgeler için bu yıl erken önlem alındı. Çekirgeler şu an 2-5 santimetre arasında değişiyor. Şu an için sadece küçük boylu bitkilere zarar veren çekirgeler, geçtiğimiz yıl ekinlere çok büyük zarar vermişti. Bölgedeki çekirgelerin bir çoğu 10-15 santimetreye kadar büyüyebiliyor. Çekirgeler büyüdükleri zaman hem ilaçlamak zor oluyor hem de ekinlere çok büyük zarar verebiliyor. Çekirgeler bu aylarda üreme döneminde olduğu için pasif durumdalar. Yani sadece ekinlerin üzerinde duruyor. Çekirgelerin üreme dönemi bittikten sonra, bölgedeki ekinlere zarar vermeye başlıyor. Çiftçiler, çekirge istilasıyla ilgili Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne şikayette bulundu. Konuyu il merkezine taşıyan Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, bizzat sıkıntının yaşandığı yere gelerek çifçilerin sorunlarını dinledi. Baydar, devletin her zaman çiftçinin yanında olduğunu söyledi.

GEÇEN SENE BÖLGEYİ TAHRİP ETMİŞLERDİ
Bölgedeki tarla ilaçlamasına katılan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar,  çiftçilere çekirge ile mücadelede gereken desteği vereceklerini söyledi. Kurucuova Mahallesi'nde ilaçlama yapılan tarlaların sahipleri ile görüşen Baydar, “Çekirgeler geçtiğimiz yıl bölgedeki ekinlere ciddi manada zarar vermiştir. Bu yıl bir zarar yaşanmaması adına erken önlem alınmıştır. Çekirgelerin boyu şu an için küçüktür. Ancak büyüdüğü taktirde ekinleri tahrip eder. Birçok kültür bitkisine zarar veren çekirgeler, özellikle Beyşehir, Derebucuk, Seydişehir, Hadim ve Taşkent ilçelerimizde ekinleri tahrip etmektedir. Çekirgeler, yoğunlukları yüksek olduğu zamanlarda yüzde 100'e varan oranda zarar verebilmektedir. Çekirge 2014 yılında yoğunluk artışı görülen yerlerde devlet yardımı şeklinde mücadele başlatılacaktır” dedi.

ÇEKİRGELERİN SAYIYI GÜN GEÇTİKÇE ÇOĞALIYOR
Bölgedeki üreme döneminde olan çekirgelere müdehale edilmemesi durumunda sıkıntının çok daha büyüyeceğini belirten Baydar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İstilacı çekirgeler ya da istilacı diğer türler genelde girdikleri tüm ekosistemlere çok zarar verirler. Dengeli bir ekosistemde bir türün aşırı çoğalması mümkün değildir. Bölgede çekirge sıkıntısı yaşayan çiftçilerin hiç vakit kaybetmeden durumu yetkililere bildirmesi gerekmektedir. Dışarıdan büyük kitleler halinde göç olduğunda normalde çekirge yiyebilen türler, yiyebileceklerinin üzerinde bir sayıya bir şey yapamazlar. Bunlara karşı mücadele etmek de çok zordur. Ortamda besin kalmadığında ya da ortam koşulları onların yaşayamayacağı bir durum aldığında sayıları azalıyor ya da yok oluyorlar. Ülkemize gelen çekirgelerse, Afrika’dan deniz üzerinden göçerek geliyorlar. Afrika’dan ülkemize kadar gelmelerinde göçü tetikleyen neden tam olarak bilinmiyor. Ancak, populasyonun çok fazla artması nedeniyle besin kıtlığına girmeden yeni beslenme alanlarına gitme gereksinimi olduğu tahmin ediliyor.”

İLAÇLAMA YAPILMAZSA BUĞDAY BÜYÜK SIKINTIYA GİRECEK

Çekirgelerin buğdaylara da ciddi zarar verebilme potansiyeline sahip olduğunu belirten Baydar, “Kurucuova Mahallesi'ndeki gibi ekinlerinde çekirge istilası yaşayan çiftçilerimiz bölgelerinde bulunan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bildirmeleri gerekmektedir. Çiftçilerimizin ekinlerinin başında durmalarını ve olası bir sıkıntıda yetkililere bildirmesi büyük önem arz etmektedir. Çekirgeler buğdayı sever. O yüzden özellikle buğday tarlalarında çekirge görenler mutlaka bizlere bildirsinler. Eğer ki özellikle bu dönemde çekirgelere müdehale yapılmaz ise buğday tarlaları sıkıntıya girebilir” diye konuştu

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlçeler Haberleri