Cdu Ve Spd Enerji, Altyapı Ve Ulaştırmada Yakınlaştı

Enerji, altı yapı ve ulaştırma konularını görüşen Birlik partileri CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), elektrik fiyatlarının ve kiraların artmasını önleme konusunda anlaştı.

Enerji, altı yapı ve ulaştırma konularını görüşen Birlik partileri CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), elektrik fiyatlarının ve kiraların artmasını önleme konusunda anlaştı. CSU’nun ön şartlarından olan yabancı araçlara otoban geçiş ücreti uygulamasında yakınlaşma sağlanmadı. Bugün CDU Genel Merkezi’nde bir araya gelen Merkel ve Gabriel, gençlerin işsizlik sorunu ve çifte vatandaşlığı görüşüyor.

Dördüncü defa bir araya gelen SPD ve Birlik partili (CDU/CSU) politikacılar enerji, altyapı ve ulaşım konularını görüştü. Başbakan Angela Merkel ve SPD Başkanı Sigmar Gabriel’in başkanlığında parti temsilcileri elektrik fiyatlarının ve ev kiralarının artmasını engellemek için fikir birliğine vardıklarını açıkladı.

Görüşme sonrası açıklama yapan SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles, vatandaşlara ödenebilir elektrik ve kira imkânı sunmak için CDU ve CSU ile görüş birliğinde olduklarını söyledi. Nükleer elektrik santrallerinin 2020’ye kadar kademeli olarak kapatılması kararından vazgeçileceği sinyalini veren Nahles, sürenin 2022’ye uzatılabileceği ihtimali üzerinde durdu.

Ayrıca Kuzey ve Doğu Denizi’nde kurulması planlanan rüzgar enerjisi panellerinin 2030’a kadar yarıya düşürülmesi bekleniyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarını destekleme kararını gözden geçirecek olan hükümet, sanayi şirketlerinin de sorumluluk almasını isteyecek.

Kiraların hızlı artışının durdurulmasında anlaşan SPD, CDU ve CSU, artışın çok yaşandığı bölgelere yönelik adımlar atacak. Yeni yerleşim yerlerinin kurulması ve belediyelerin boş arazileri yerleşime açması için çalışmalar yapmaları da beklenenler arasında. Altyapı ve yük taşımacılığının da konuşulduğu görüşmede, alt yapıya daha fazla yatırım yapılması kararlaştırıldı.

Gürültü kirliliğinin yerleşim yerlerinde rahatsızlık verdiğini söyleyen SPD’li Nahles, özellikle Alman Demir Yolları DB’nin yerleşim yerlerinde gürültüyü en aza indirmek için daha fazla çalışma yapması gerektiğini söyledi.

OTOBAN ÜCRETİNDE ANLAŞMA YOK

CSU Başkanı Horst Seehofer’in "Alman otobanlarında yabancı araçlara geçiş ücreti yoksa koalisyon sözleşmesine imza atmam." diyerek önemli şartlar arasına soktuğu otoban geçiş ücretinde partiler anlaşma sağlayamadı. CSU’nun teklifine SPD, Avrupa hukuku açısından uygulanmasının zor olduğu gerekçesiyle karşı çıkarken, CDU çekimser kalıyor. CDU ve SPD’nin CSU’dan somut plan talep ettikleri belirtildi.

CSU Genel Sekreteri Alexander Dobrind, koalisyon görüşmelerinin sisli bir havada gerçekleştiğini söyleyerek, AB hukuku açısından otoban ücretinin sorun olmayacağını iddia etti. Partilerin asgari ücret, eğitim politikası, AB’de bankalar birliği kurulması, evde çocuk bakım yardımı parasının kaldırılması gibi birçok konu çalışma gruplarında görüşülmesine rağmen somut bir anlaşma sağlanamadı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri