Cdu Ve Spd, Asgari Ücrette Anlaştı; Otoban Ücreti Sonraya Kaldı

CDU/CSU ve SPD arasındaki koalisyon görüşmeleri ağır aksak da olsa devam ediyor. Her şeyin yolunda gitmesi halinde koalisyon sözleşmesi 28 Kasım´a kadar hazırlanacak; Angela Merkel 17 Kasım´da başbakan seçilecek.

CDU/CSU ve SPD arasındaki koalisyon görüşmeleri ağır aksak da olsa devam ediyor. Her şeyin yolunda gitmesi halinde koalisyon sözleşmesi 28 Kasım´a kadar hazırlanacak; Angela Merkel 17 Kasım´da başbakan seçilecek.

Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında süren koalisyon görüşmelerinde asgari ücret, emeklilik ve yönetici kadroda kadın kotası konularında anlaşma sağlandı. Fakat partiler asgari ücretin miktarı ve ne zaman uygulanacağı konusundaki kararı önümüzdeki görüşmelerde vereceklerini duyurdu.

Birlik Partileri ve SPD, annelerin emeklilik gelirleriyle dar gelirlilerin emekliliklerinin artırılmasında fikir birliğine vardı. Koalisyon görüşmelerinde alınan karara göre 2016’dan itibaren borsa şirketlerinin yönetici kadrolarının yüzde 30’u kadın olacak.

Şirketler ise 2015 yılında, istihdam edecekleri kadın yönetici kadrosunu tarif edip kamuoyuna duyuracak. Aile üyelerinden birisine bakmak isteyenlerin haklarını artırmak isteyen koalisyon hükümeti, "Aile bakım hakkı" için çalıştıkları işyerinden izin talep edebilecek. Aile üyelerinin bakımı için ön güne kadar izin alacak çalışanların izin günleri içinde işveren tarafından ödeme yapılacak. "Anne-baba çocuk yardımı artı." uygulamasıyla anne ve babaların yarı zamanlı çalışmaları durumunda aldıkları yardımın 28 aya kadar çıkarılması planlanıyor.

OTOBAN ÜCRETİNDE ANLAŞMA YOK

Hristiyan Sosyal Birlik'in (CSU), Alman otobanlarında yabancı araçlardan geçiş ücreti alınması (Pkw-Maut) ısrarında anlaşma sağlanamadı. SPD, Avrupa Birliği hukukuna gerekçelendirerek karşı çıkarken, CDU’dan şartlı yeşil ışık geldi. Koalisyon sözleşmesine şart olarak almak istemeyen Başbakan Angela Merkel, hükümetin genel yapacakları arasında yer verilmesine sıcak bakıyor.

Merkel, Alman araç sürücülerinin olumsuz etkilenmemesini ön şart olarak koşuyor. Koalisyon sözleşmesini imzalamak için ön şart olarak otoban ücretini koyan CSU, yabancı araçlardan alınacak ücretlerin alt yapı ve ulaştırma yatırımlarına aktarılabileceğini kaydediyor.

Birlik Partileri ve SPD arasında süren büyük koalisyon görüşmeleri sağlık sisteminin nasıl finanse edileceği konusunda tıkandı. Bakım sigortası konusunda ise uzlaşma sağlandı. CDU lideri ve Başbakan Angela Merkel, CSU lideri Horst Seehofer ve SPD lideri Sigmar Gabriel’in bir araya geldiği toplantıda sağlık uzmanları Jens Spahn (CDU) ve Karl Lüterbach (SPD) da hazır bulundu.

Özellikle hastanelerin finansmanı ve hastalardan alınacak ilave sigorta primleri konusunda görüşmeler tıkandı. SPD, finansman konusunda işverenlerin biraz daha elini taşın altına koymasını isterken, CDU tarafı ise böyle bir şey olması durumunda işverenlerin yaklaşık 5 milyar Euro ilave yük altında kalacağını söyledi ve teklife karşı çıktı.

140 kadar hastalık kasasının (Krankenkasse) finansmanı konusunda ise sigortalılardan aylık 30 Euro prim talebi kabul görmedi. Alt hastalık kasaları ve özel hastalık kasaları konusunda da yakınlaşma kaydedilemedi. Taraflar sadece bakım sigortasında reforma gidilmesi konusunda anlaştı. Ancak bu anlaşma çalışanlara yüzde 0,5 oranında ilave prim yükü getirecek. Reformun ne zaman uygulanacağı ise kesinleşmedi.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Bundan sonraki süreçte 28 Kasım´a kadar koalisyon anlaşmasının hazırlanması bekleniyor. Bu gerçekleştiğinde SPD koalisyon sözleşmesi SPD´nin 470 bin üyesinin oyuna sunulacak. 12 Aralık tarihine kadar SPD´nin 470 bin üyesi koalisyon sözleşmesine evet veya hayır diyecek. Olumlu bir sonuç çıkması halinde ise 17 Aralıkta Angela Merkel başbakana seçilecek ve yeni hükümet kurulmuş olacak. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri