ÇAYHOPSU ile dengeli beslenin

Bilgi İletişim Kültür Araştırma Derneği (BİLKAD) tarafından her hafta salı akşamı düzenlenen söyleşilerin bu haftaki konuğu Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Açıkgözoğlu oldu.
Katılımcılara, diyet veya rejim yapmadan nasıl sağlıklı kilo verilebileceğini ve kilo kontrolünün nasıl sağlanacağını oluşturduğu formüllerle anlatan Prof. Dr. Saim Açıkgözoğlu, çok basit önlemler alınarak rejim veya diyet yapmadan kilo kontrolü sağlanabileceğini bildirdi.
Kilo kontrolü için geliştirdiği yönteme ‘ÇAYHOPSU’ adını veren ve bu yöntemle hiçbir şekilde diyet veya rejim yapmadan kolayca kilo kontrolünün sağlanabileceğini belirten Prof. Dr. Saim Açıgözoğlu, “Sağlığımızı yönetmek, beslenme ve kilomuzu yönetmekten geçer. ÇAYHOPSU yöntemi sağlığımızı yönetmede toplumsal duyarlılığa katkı sağlar” dedi. ÇAYHOPSU yöntemini ‘çeşitli, az, yavaş, hareket ederek, olumlu hissederek, posalı yiyecekler tüketmek, suyu ve uykuyu’ yeteri kadar almak olarak tanımlayan Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Açıkgözoğlu, besinlerin hepsinden yeterince almak gerektiğinin altını çizdi.
VÜCUDA YETERİNCE KALORİ ALMAK ÖNEMLİ
Sağlıklı ve dengeli beslenmek için öncelikle vücudun ihtiyacı olan kalorinin her gün düzenli olarak alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Açıkgözoğlu, “Günlük kalori yetişkin için şişmanlatmayacak ve zayıflatmayacak düzeyde olmalıdır. Gelişme çağındakiler ve ağır iş şartlarında çalışanların vücutlarının daha çok kaloriye ihtiyaç duyacağı için bu kişilerin alacakları kalori miktarı diğerlerine göre biraz daha fazla olmalıdır. Yaşlılık döneminde ise alınan kalori miktarı azaltılmalıdır. Ayrıca kadınlar, erkeklere göre yüzde 80 civarında kalori almalıdır” dedi.
BESİNLER HANGİ ORANDA ALINMALI?
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli şartının besin değerlerinin hepsinden yeteri düzeyde almak olduğunu yineleyen Prof. Dr. Saim Açıkgözoğlu, günlük alınan şeker miktarının yüzde 50-60 civarında, yağ miktarının yüzde 25-35 civarında, protein miktarının da yüzde 15-20 civarında olması gerektiğini bildirdi.
NE ZAMAN NE YEMELİ?
Günün hangi saatinde hangi gıdaların alındığının da sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü açısından önemli olduğuna dikkat çeken Açıkgözoğlu, “Sabah kahvaltısından önce ılık su içmek ve ev yürüyüşü yapmak gerekir. Sabah kahvaltısı olmazsa olmazımızdır. Kahvaltı, düzenli, yeterli kan şekeri sağlar ve buna bağlı olarak beyin ve beden iyi çalışır. Öğlen öncesi bir meyve, biraz tohumlu çerez, süt veya yoğurt yenmelidir. Öğlen yemeği, yemeklerin en güçlüsü olmalıdır. İkindin yine bir meyve, tohumlu çerez, süt veya yoğurt yenmelidir. Akşam yemeği ise bütün öğünlerin en azı olmalıdır. Yatmadan önce de bir meyve veya süt ürünü yemek vücuda iyi gelecektir” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Saim Açıgözoğlu ayrıca birçok insanın günde sadece bir öğün yemek yediğini, bunun da özellikle akşam yemeği olarak düzenlendiğini söyleyerek, bu tür beslenmenin en sağlıksız beslenme olduğunu sözlerine ekledi.
HAKAN ARMUTCU
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri