Çay ve simit de lüks oldu!

Asgari ücretin kısa süre önce 4 bin 250 TL olduğu Türkiye'de, 3 çocuklu bir ailenin aylık simit ve çay gideri 2 bin 557 lirayı buluyor. Kira ve faturalar da giderlere eklenince ay sonunu getirmek hayli zor oluyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asgari ücret üzerinden dönemin iktidarına yüklenerek çay simit hesabı yapması ve “Bu zalim yönetim, bu aziz millete bir bardak çayla bir simidi bile layık görmüyor. Bunların peşinden nasıl gideceksiniz?” demesi, zamların ardından yeniden gündem oldu. Erdoğan'ın 4 kişilik bir aile üzerinden yaptığı simit hesabının maliyeti son zamlarla birlikte iyice arttı.

3 ÇOCUKLU BİR AİLENİN AYLIK SİMİT VE ÇAY GİDERİ 2 BİN 557 TL!

Merhaba Gazetesi, 3 çocuklu ailenin simit ve çay hesabını yaptı. 3 çocuklu bir aile günde 3 öğün simit yerse aylık bin 395 lira, bir de yanında ortalama 2 buçuk liradan çay içerse bin 162. 3 çocuklu bir ailenin aylık simit ve çay gideri 2 bin 557 lirayı buluyor. Asgari ücretin 4 bin 250 TL olduğunu göz önüne aldığımızda geriye kalan para ise bin 693 TL.

KONYA'DA EN UCUZ KİRA BİN 500 LİRA!

Konya'da çeşitli nedenlerden ötürü kiralık konut fiyatları da arttı. En ucuz evin bugün Konya'da ortalama bin 500 liradan başladığı biliniyor. Aylık simit ve çay gideri 2 bin 557 TL olan 3 çocuklu bir ailenin ortalama kirasının bin 500 TL olduğu hesap edilince, bu ailenin simit, çay ve kira gideri toplam 4 bin 57 lirayı buluyor. Asgari ücretten aileye sadece 193 lira para kalıyor.

FATURALARI ÖDEMEK İÇİN 387 LİRAYA DAHA İHTİYAÇ VAR!

Havaların soğumasıyla beraber doğal gaz faturası da arttı. 3 çocuklu bir ailenin doğal gaz faturası aylık 350 lira, elektrik faturası 150 TL, su faturası da 80 TL hesaplanınca ailenin fatura gideri toplamda 580 lirayı buluyor. Simit, çay, kira gideri toplamda 4 bin 57 lirayı bulan 3 çocuklu bir ailenin elinde toplamda 193 lira para kalıyordu. Ailenin elinde kalan parayla faturaları ödeme imkânı da bulunmuyor. Elinde kalan 193 lira ile faturanın bir kısmını ödeyebilen 3 çocuklu ailenin faturaların tamamını ödemesi için 387 liraya daha ihtiyacı bulunuyor.

4 BİN 250 TL İLE GEÇİNMEK ÇOK ZOR!

Bu hesaplamalara göre asgari ücretle geçinmeye çalışan 3 çocuklu bir ailenin aylık 4 bin 250 TL'lik geliri, faturaları ödemeye bile yetmiyor. Mutfak masrafları, diğer giderler, okul masrafları ve kişisel ihtiyaçlar bu hesaplamaya dahil edilmedi. Bu hesaplamalarda giderlere dahil edilince iş içinden çıkılmaz bir hâl alıyor.

Simit, çay hesabı yapılıp, kira ve faturalar (doğal gaz, elektrik, su) eklenince bir işçinin aylık masrafı en az 4 bin 637 TL’yi buluyor.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri