Çavuşoğlu: Türkiye'ye Gelen Mültecilerin Yükünü Bm İle Birlikte Paylaşalım

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Paris'te Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile bir araya geldi. Türkiye ile Fransa arasında imzalanan 'İşbirliği İçin Stratejik Çerçeve Oluşturulmasına Dair Ortak Bildiri' kapsamındaki görüşme...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Paris'te Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile bir araya geldi. Türkiye ile Fransa arasında imzalanan 'İşbirliği İçin Stratejik Çerçeve Oluşturulmasına Dair Ortak Bildiri' kapsamındaki görüşme sonrası her iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye, Suriye ve Irak'tan gelen 1,6 milyon insana ev sahipliği yapmaktadır. Bunların 250 binden fazlası kamplarda, geri kalanı değişik şehirlerimizde yaşamaktadır. Onların iyi şartlarda yaşaması için her türlü imkanımızı seferber ediyoruz. Ama bu iş artık Türkiye'nin tek başına yüklenebileceği bir yükün dışına çıktı. Bu yükü Birleşmiş Milletler başta olmak üzere birlikte paylaşmamız gerekiyor." ifadelerini kulandı.

Türkiye'nin IŞİD'i bölge güvenliği ve istikrarı için bir tehdit olarak gördüğünü hatırlatan Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye IŞİD terörü ile mücadelede kararlıdır." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, "Terörden çok çeken bir ülke olarak bu mücadelede herkesin yakın işbirliği içinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye olarak da terörle mücadelede üzerimize düşeni yapacağımızı her vesile ile vurguluyoruz." dedi. Fransa ile Türkiye'nin terörle mücadele konusunda düşünceleri ve hedeflerinin aynı olduğunu belirten Çavuşoğlu, bölgenin gerçeğini çok iyi bir şekilde analiz ettiği için gerçekci yaklaşımları için Fransa'ya teşekkür etti. Mevlüt Çavuşoğlu, ''Bölgeden terörü yok etmek istiyorsak, bölgeye istikrarı güveni getirmek istiyorsak, kapsamlı bir stratejiyle birlikte hareket etmeliyiz. Bugün gördük ki hava saldırılarıyla da terörün bu bölgeden yok edilmesi mümkün görünmemektedir. Hatta durdurulması bile zor gözükmektedir. Bu konuda da güvenli bölge ve aynı şekilde uçuşa yasak bölge mutlaka tesis edilmesi lazım.'' dedi.

Suriye krizinin değişik boyutları olduğunu hatırlatan Dışişleri Bakanı, ''Terörle mücadele var. Terörün gerçek kaynağı da Esed rejimidir. Irak'ta Maliki rejimi nasıl değiştiyse, Suriye'de de bir siyasi dönüşümle bu rejimin de gitmesi lazım. 200 bin insanı, kimyasal silahlarla, varil bombalarıyla, hava saldırılarıyla, klorin gazlarıyla vahşice öldüren bir rejim IŞİD'den daha az tehlikeli değildir. IŞİD'in boşalttığı yerlere de rejim ya da diğer terör örgütleri güçlerini yerleştirmemelidir. Bölgenin terörden arındırılması için bu kapsamlı stratejiyi hep birlikte uygulamamız gerekir.'' diye devam etti.

ÇAVUŞOĞLU: SURİYE'DEN GELEN KARDEŞLERİMİZİN TÜRKİYE'DE 30 BİN YENİ BEBEĞİ OLDU

Mültecilerin düzenli bir şekilde tekrar Suriye içine yerleştirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Mevlüt Çavuşoğlu, bu sebepten güvenli bölgenin mutlaka oluşturulması gerekliliğini aktardı. Suriye'den gelen mültecilerin Türkiye'de 30 bin yeni bebeği olduğunu ve bu sayının artacağını hatırlatan Dışişleri Bakanı, ''Bunların da hakları var. Eğitim hakkı var. Biz eğitim, sağlık hizmetlerinden yararlanması gibi her türlü imkanları sunuyoruz. Ama bu işin orta ve uzun vadede kapsamlı bir stratejiyle planlanması gerekiyor. Bu insanların kendi topraklarına düzenli bir şekilde tekrar güvenli yerlere yerleştirilmesi gerekiyor.'' dedi.

''BİR YANDA ESED REJİMİ BİR YANDA DA IŞİD BARBARLIĞI ARASINDA SEÇİM YAPMAMIZ GEREKMEZ''

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise Kobani'de yaşanan trajediye seyirci kalamayacaklarını vurguladı. IŞİD bayraklarının şehre yakın yerlerde dalgalanmaya başladığını hatırlatan Fabius, ''Elimizden geleni ortaya koyarak onları geri püskürtmeliyiz.'' dedi. Laurent Fabius, koalisyon güçlerinin hedefinin de bu olduğunu teyit etti.

Fransa Dışişleri Bakanı, bazı Fransız vatandaşlarının IŞİD saflarında savaşmak için Suriye'ye gittiğini de belirterek, bunlara karşı Türk güvenlik güçleriyle çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. Laurent Fabius, IŞİD ile mücadele ederken bu korkunç durumun yaşanmasına neden olan Beşşar Esed rejiminin de güçlendirilmemesi gerektiğini vurguladı. Fabius, ''Bir yanda rejim, bir yanda da IŞİD'in barbarlığı arasında seçim yapmamız gerekmez.'' ifadelerini kullandı. Hem Suriye rejimi hem de IŞİD'e karşı ılımlı muhalefeti kuvvetlendirmek gerektiğini sözlerine ekledi. Fabius, Suriye'de bir siyasi geçiş dönemi yaşanmasının gerekliliğinin de altını çizdi.

Laurent Fabius, Fransa'nın Türkiye'nin mülteciler konusundaki önemli çalışmalarını da takdirle karşıladığını ifade etti. Türkiye'nin 1,5 milyon mülteciyi ağırladığını belirten Fabius, IŞİD'in Kobani saldırısından sonra 200 bin mültecinin daha Türkiye'ye sığındığını hatırlattı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu 2165 saylı kararı gereği Suriye'de ılımlı muhalefetin hakimiyetindeki bölgelerde yaşamlarını sürdüren sivillere de insani yardım götürülmesi gerektiğini aktardı. Fabius, bu bağlamda bütün opsiyonların gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Son olarak François Hollande'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde olduğu gibi Türkiye ile Suriye sınırında bir güvenli bölge oluşturulmasının gerekli olduğunu, bunun uluslararası koordinasyon çerçevesinde gerçekleştirilebileceğini sözlerine ekledi.

FABİUS: 23 VE 24'ÜNCÜ FASILLARIN AÇILMASINA OLUMLU BAKIYORUZ

Toplantıda Türkiye'nin AB üyelik sürecinin de gündeme geldiği belirtilirken, Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, Fransa'nın geçen yıl "Bölgesel politikalar" başlıklı 22. fasılın açılması üzerindeki blokajını kaldırdığını hatırlattı. Fabius, ülkesinin yeni fasılların açılmasına özellikle "Yargı ve temel haklar başlıklı" 23, Adalet Özgürlük ve Güvenlik başlıklı 24. fasılların açılmasına olumlu baktığını aktardı.

Mevlüt Çavuşoğlu ise Fransanın geçen yıl 22. fasıl üzerindeki blokajını kaldırmasından büyük bir mutluluk duyduklarını ifade etti. Çavuşoğlu, Fransa'ya, 23. ile 24., gibi fasılların açılmasına verdiği destekten dolayı da teşekkür etti. Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin her fasılın açılıp müzakere edilmesini istediğini, Türkiye'nin buna hazır olduğunu vurgulayark ''Yeter ki, siyasi engeller kalksın.'' ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, ''Burada bir dost olarak Fransa'dan beklentimiz, Fransa'nın hiçbir faslı bloke etmeyeceğini açıklarsa bundan büyük bir mutluluk duyarız. Bizim dostluğumuza yakışan da budur. Diğer AB ülkeleri ve kurumuna da çok önemli bir mesaj verilmiş olur.'' diye devam etti.

Toplantıda ayrıca iki ülke arasındaki terörle mücadele, ekonomik ve kültürel ilişkilerin de gündeme geldiği belirtilirken, Çavuşoğlu, son 12 yıl içerisinde Fransız firmalarının Türkiye'de yaptığı yatırımların miktarının memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Fabius ise Fransa'ının Türkiye'den ihracat rakamının 6,2 milyar, Türkiye'den ithalatının ise 6 milyar Euro olduğunu ifade etti. Fransa Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın geçtiğimiz Ocak ayında Türkiye'ye yaptığı ziyarette koyduğu 20 milyar Euro'luk ekonomik ilişki hedefinin de yakalanabileceğini aktardı.

Basın toplantısı öncesi her iki ülke Dışişleri Bakanları, ''İşbirliği İçin Stratejik Çerçeve Oluşturulmasına Dair Ortak Bildiri''sini de imzaladı.

Resmi ziyaret için Fransa'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Paris'te, MÜSİAD'ın Paris Bürosu'nun da açılışını gerçekleştirdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri