Çatışma Ve Göçlerin Etkisine Karşı 'Ruhsal Travma Toplantısı' Yapılacak

Toplumsal travmaların çok yaşandığı bir coğrafyada bulunan Türkiye ve bölgesindeki süregelen savaşın ve çatışmaların ülke ve bölge insanını çok yorduğu ve yıprattığı yıllardan geçiliyor. Çatışmalar, kayıplar, ölümler, göçler...

Toplumsal travmaların çok yaşandığı bir coğrafyada bulunan Türkiye ve bölgesindeki süregelen savaşın ve çatışmaların ülke ve bölge insanını çok yorduğu ve yıprattığı yıllardan geçiliyor. Çatışmalar, kayıplar, ölümler, göçler insanları ruhsal açıdan olumsuz etkileyen olayların en başında geliyor.

Bu çerçevedeki konulara dikkat çekmek ve çözümler üretmek amacıyla 8. Ruhsal Travma Toplantısı, 5-7 Aralık 2014 tarihlerinde İstanbul Ortaköy Princess Hotel’de gerçekleştirilecek.

Kocaeli Üniversitesi SBE Ruhsal Travma ve Afet Çalışmaları Birimi, Türkiye Psikiyatri Derneği Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Birimi, Türk Psikologlar Derneği Travma Birimi, Türk Tabipleri Birliği, Norveç Tabipleri Birliği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ile İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp AD Adli Tıp Uzmanları Derneği’nin ortak organize ettiği toplantının ana gündem başlıklarını; savaşın bireysel ve toplumsal çerçevesi, savaşın ruhsal travmatik çerçevesi ile savaşta ruhsal sorunlar ve sağlık hizmetleri oluşturdu.

Savaşın bireysel ve toplumsal çerçevesi başlığı altında; savaş ve barışın kuşaklararası aktarımı, savaşa karşı şiddetsiz direniş biçimleri, barış süreci ve çatışma çözümü, savaş, göç ve mültecilik, avaşta insan hakları ve hukuk, hakikat, adalet ve travmanın onarımı, toplumsal travma, süreğen savaşta toplumsal baş etme yöntemleri, savaş ve sanat,savaş ve medya, şiddetten savaşa; yıkıcılığı anlamak, yaşam dürtüsü, ölüm dürtüsü; eros ve thanatos, ruhsal kuramlar çerçevesinde savaşı anlamak,ötekileştirme ve savaş, ayrımcılığın kökeni ve ruh sağlığına etkileri konuları ele alınacak.

Savaşın ruhsal travmatik çerçevesi başlığı altında; savaş ve yas, savaşın askerler ve siviller üzerindeki etkileri, süreğen travmaların nörobiyolojik etkileri, travmanın ruhsal etkilerinin onarımında toplumsal barışın rolü, savaş nevrozundan travma sonrası stres bozukluğuna; tarihsel süreçte tanı ölçütleri, travma ve bellek, travma ve travma sonrası gelişim, gen-çevre etkileşim bağlamında ruhsal travma ile ilişkili hastalıklar konuları işlenecek.

Savaşta ruhsal sorunlar ve sağlık hizmetleri ise; askeri psikiyatri, savaş ve sağlık çalışanları, savaşın halk sağlığı sonuçları, ağır ruhsal sorunları olan kişiler ve afet ortamındaki tedavileri, ruhsal travma hastalıklarında tedavi yaklaşımları, ruhsal travma ve ilişkili sorunlarda psikososyal destek ve psikoterapiler ile savaş ortamında kadın, çocuk, yaşlı ya da engelli olmak maddeleri üzerinde durulacak.

"ÇATIŞMALAR, KAYIPLAR, ÖLÜMLER, GÖÇLER İNSANLARI RUHSAL AÇIDAN OLUMSUZ ETKİLEYEN OLAYLARDIR"

Düzenleme Kurulu’ndan yapılan açıklamada, savaşın ve çatışmaların Türkiye ve bölge insanını çok yorduğu, yıprattığı yıllardan geçildiğine işaret edilerek, çatışmalar, kayıplar, ölümler, göçlerin insanları ruhsal açıdan olumsuz etkileyen olaylar olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Bu olayların ortak özelliği insan elinden kasıtlı olarak ortaya çıkmaları ve uzun bir zaman dilimine yayılmalarıdır. Süreğen toplumsal travmaların insan ruh sağlığını olumsuz olarak etkilediği bilinmektedir. Gerek travmatik stres gerekse başta duygudurumla ilişkili olan pek çok sorun ortaya çıkmakta ve süreğenleşebilmektedir." denildi.

Türkiye ve bölgesinin ne yazık ki süreğen toplumsal travmaların çok yaşandığı bir coğrafyada bulunduğu hatırlatılarak, yıllardır devam eden bu sorunlar ve etkilerinin daha uzun yıllar sürecek gibi gözüktüğü, toplum ruh sağlığı çalışanları olarak bu etkilenmeleri azaltmak için yeterliliğin artması gerektiğine dikkat çekildi. Ruh sağlığı ve insan hakları çalışanları olarak diğer bilim dalları ve uzmanlık alanları ile birlikte alandaki bilgi ve deneyimleri arttırmanın gerekliliğine işaret eden açıklamada, Ruhsal Travma Toplantıları’nın farklı uzmanlık dallarının katılımı ve farklı içerikteki konuları ile bize böylesi bir zenginlik sunmayı hedeflediği kaydedildi. Bu zenginlik çerçevesinde savaşı, şiddeti, sonuçlarını ve nedenlerini çok çeşitli yönleri ile incelemek ve tartışmayı amaçladıklarını belirten açıklamada ağırlığın ise çözüm yolları üzerine vermeye çalışıldığı bildirildi.

BAZI İLLERİN TOPLUMSAL DOKUSU DEĞİŞTİ

Bir taraftan çatışmaların yaşandığı ya da yoğunlaştığı, iç ve dış göç hareketlerinin gittikçe önemli olduğu, bazı illeride toplumsal dokunun değiştiği bir süreçten geçildiğine dikkat çekilerek, şunlar dile getirildi: "Bu tür zamanlar uyumsuzluk ve ötekileştirmeyi arttırabilmektedir. Kadınlar, çocuklar ve yaşlıların bu olumsuz dönemlerden daha fazla etkilenebildiği bilinmektedir. Ruhsal ve toplumsal yaklaşımlara, üstelik uzun dönemli olarak gereksinim duyulmaktadır. Ruhsal Travma Toplantıları, mültecilik de dahil olmak üzere savaşın ve çatışmanın farklı yönlerinin tartışılmasına olanak sağlayacaktır. İnsanlara destek olabilmek için sorunun doğru tanımlanması gerekmektedir. Bunun için ise yol gösterici ölçütlere ihtiyaç duyulur. Toplantılar süresince tanı ölçütleri de dahil farklı kılavuz ve ölçütler üzerinde çalışmalar yapılacaktır. Ortak deneyim ve bilgi paylaşımının öneminin farkında olarak katılım ve katkılarımızın zor durumdaki insan ve topluluklara fayda sağlayacağı açıktır."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri