Çatalhöyük'ün atası: “Boncuklu Höyüğü”

İnsanlığa ait ilk bulguların ortaya çıkarıldığı “Boncuklu Höyüğü” Konya'nın yeni gözde merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

10 bin 300 yıllık geçmişi ile Çatalhöyük’ten daha köklü bir geçmişe sahip olan ve yaklaşık 2006 yılından beri kazı çalışması devam ve insanlığa ait ilk bulguların ortaya çıkarıldığı “Boncuklu Höyüğü” Konya'nın yeni gözde merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Karatay Belediyesi, gazetecilere “Boncuklu Höyüğü” gezi düzenledi. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, tüm gezi boyunca gazetecilere eşlik etti. Hasan Kılca ve gazetecilere; Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülsettar Yarar da eşlik etti. Gerçekleştirilen gezide Prof. Dr. Douglas Baird, Prof. Dr. Asistan Gökhan Mustafaoğlu ve Prof. Dr. Andrew Fairbain gazetecilere kazı ve Boncuklu Höyük hakkında bilgiler verdi.

2006 YILINDA KEŞFEDİLDİ

Boncuklu Höyüğü’nde ki bulguların 10 bin 300 yıl önceye dayandığını ifade eden Prof. Dr. Douglas Baird, “ Burada 60 kişilik uluslararası bir ekiple çalıştık. Şuan için kazı çalışmalarımızı 30 kişi ile yürütüyoruz. Bu yıl, 4 farklı alanda çalışma yapacağız. 2006 yılında bu yana bölgede çalışıyoruz. 2006 yılında bu alanı terkedeceğimiz zaman son kez yüksekliği kontrol etmek istedik. Son kontroller yapılırken yerde obsidyenler bulduk ve yeni bir kazı çalışması yapmaya karar verdik. Burası tarih öncesi bir yerdi ve bunu keşfettik. Buradaki çalışmalar tahminen 2 yıl daha sürecek. Çeşitli buluntular dışında topraklarda hayvan ve tarım kalıntıları var mı bunu da dikkatli şekilde topluyoruz. Yaptığımız kazı çalışmalarında buğday, bezelye ve mercimek kalıntılarına rastlanıldı  Küçük tohumları da gözardı etmiyoruz. Çatalhöyük'ten farklı olarak koyunun evcilleştirildiğine dair izlenimlerimiz var. Çatalhöyük’ün aksine tarım burada düşük düzeyde. Mimari ve yerleşim uygulamalarına bakılınca, burası Çatalhöyük’ün atası olduğunu söylemekte bir sakınca görmüyoruz” dedi.

ŞİMDİYE KADAR 700 KİŞİ ZİYARET ETTİ

Konya'nın köklü tarihi ve kültürel özellikleri ile ilgili de bilgiler veren Prof Dr Baird, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konya tarihi geçmişi bakımından çok zengin bir bölge. Yerli ve yabancı arkeologların bölge ilgisini çekiyor. Dünyadaki bilim insanları için Konya çok önemli şehir. Zonguldak Bülent Ecevit, Ege, Ankara, Hacettepe, Trakya Üniversitelerinden çalışmalara katılanlar var. Konya halkının merakı ve ilgisi de arkeoloji çalışmalarına artmış durumda. Bu ilginin her geçen gün artması ise mutluluk verici. Bu yıl şu ana kadar bölgeyi 700 kişi ziyaret etti. Bu bölgeden çıkarılan eserler Konya Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.”

AVRUPA’YA TARIM KONYA'DAN GİTMİŞ

Çalışmalar hakkında farklı bilgiler de sunan Prof. Dr. Baird. “Kazı çalışmalarındaki DNA incelemeleri de devam ediyor. Boncuklu bölgesinde yaşamış olan toplumun, o dönem Güneydoğu Avrupa’ya yayıldığını görüyoruz. Akrabalık ilişkilerini de kazılarla birlikte ortaya çıkarıyoruz. O dönem yine tarım ürünlerinin alışverişine yönelik olarak ticari gidiş gelişler de olmuş Avrupa’ya.  Yapıların mimarisi ile ilgili önemli bilgiler de ortaya çıktı. Kerpiç duvar izlerini, oval yapıları keşfettik. Çok büyük çöplük alanı ile karşılaştık. Bölgede büyük memeli hayvanlara ait kalıntılar balık ve su kuşları ile ilgili kalıntılar var. Bölge oldukça sulak, bataklık ve göllerle kaplıymış o dönem. 9 bin yıllık geçmişi olan Çatalhöyük’ten 1000 yıl bir yerleşim yeri. Dünya tarımının ilkinin burada yapıldığına dair izler var. Hatta Avrupa’ya tarım buradan gitmiş diyebiliriz” şeklinde konuştu.

“ORTALAMA YAŞAM SÜRELERİ 35-40 YIL”

10 bin yıl öncesinde bölgede tarım yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Baird, çiftçiliğin en uzun hikayesinin de buradan başladığını kaydetti. “Bölgede yapı kalıntıları kazıyoruz. Mimari unsurları ortaya çıkarıyoruz” diyen Baird, şu ifadeleri kullandı:  “Bölgede yoğun mimari izler görmedik. Evler birbirinden bağımsız inşa edilmiş. Günlük aktivitelerin gerçekleştiği alan, yemek pişirme alanları ve ortak mutfak alanlarına rastlanıldı. Ortak alanlar sosyal açıdan birbirileri ile etkileşimin göstergesi. Hane halklarının inanç sistemleri ile ilgili de ayrıntılı bilgiye ulaştık. Yaban öküzü başta olmak üzere bazı hayvanların kafa taslarının duvarlara işlendiğini gördük. Ev içlerine gömülen ölülere rastlandık. Ayrıca ev tabanına değil, ev dışındaki alanlara da gömü taktiği uygulanmış. Ayrıca ortalama insan ömrünün 35-40 olduğuna da kanaat getirdik. Çocuk ölümlerinin fazla olduğu bilgilerine ulaştık. Burada yaşayan insanların boyu ortalama 1,64 civarındaymış. Buraya gelen topluluk, 14 bin yıl önce Karaman Pınarbaşı taraflarından gelmiş. ”

BÖLGENİN YENİ PARLAYAN YILDIZI OLACAK

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca bölgenin geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu. Kılca, “Bu tarz çalışmaları önemsiyoruz. Konya, çok zengin ve tarihi bir geçmişe sahip bir bölge. Belediye olarak bu tarz çalışmaları destekliyoruz. Bölgenin gelişmesi, yolların yapılması ve çevre düzenlemesi için çalışıyoruz. Burası yeni bir turizm merkezi olacak. Ziyaretçi sayısının da önümüzdeki yıllarda 20-30 kat artacağını umuyoruz” dedi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ise kazı çalışması yapılan alanın ise gelecek yıllarda bölgenin parlayan yıldızı olacağını söyledi.

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri