Çatalhöyükte Hıdırellez

BÜYÜK ANADOLU YÜRÜYÜŞÜ KAPSAMINDA ''ANADOLU'YU VERMEYECEĞİZ'' SLOGANIYLA YOLA ÇIKAN DOĞU AKDENİZ KERVANI, İSTANBUL VE ANKARA'DAN GELEN ÇEVRECİLERİN DE KATILIMIYLA ÇATALHÖYÜK'TE HIDIRELLEZ'İ KUTLADI
KONYA (A.A) - Hızır ve İlyas peygamberlerin buluşup dilekleri gerçekleştirdiklerine inanılan ve baharın müjdecisi ''ilkyaz bayramı''nın başlangıcı kabul edilen Hıdırellez, Çatalhöyük'te çevreci grup tarafından kutlandı.
Sarıkeçililer Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı ve çevrecilerin Ankara'ya doğru çeşitli illerden başlattıkları ''Büyük Anadolu Yürüyüşü''nün Doğu Akdeniz Kervanı'nın sorumlusu Pervin Çoban Savran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğaya ve yaşama zarar veren tüm yatırımların durdurulması için ''Anadolu'yu vermeyeceğiz'' sloganıyla düzenlenen yürüyüşe ''Doğu Akdeniz Kervanı'' olarak katıldıklarını ve Konya'da 9 bin yıllık Çatalhöyük'te Hıdırellez'i kutladıklarını söyledi.
Savran, Hıdırellez'in, Hızır ve İlyas peygamberlerin buluşup dilekleri gerçekleştirdiklerine inanılan ve baharın müjdecisi ''ilkyaz bayramı''nın başlangıcı olarak kabul edildiğini belirtti.
Hıdırellez'in, günümüzde geçmişteki gibi kutlanmadığını anlatan Savran, Sarıkeçili kültürüne göre ''Öncelikle bugün kim gelirse gelsin Hızır peygamber olabileceğine inanıldığı için gelenler boş gönderilmez'' dedi.
Hıdırellez'in Türk kültüründe baharın müjdecisi olduğunu belirten ve birçok etkinliğin unutulduğunu vurgulayan Savran, şunları ifade etti: ''Hıdırellez, baharın gelmesi, doğanın canlanması, yaprakların açması, böceklerin canlanması demek. Bugünden itibaren keçilerin sütü bol olacak demektir. Hele bir de yağmur çoksa keçilerin sütü daha bol olacaktır. Hıdırellez, bahar göçü içinde son gün demektir. Bu gün geç saate kadar yatılmaz. Hıdırellez günü ne yapıyorsanız yıl boyunca da onun olacağına inanılır. Bu yüzden bu gün zinde, hareketli olunur ve çok ağır iş yapılmaz. Yörük çadırlarında temizlik gibi ağır işler yapılmaz. Temizliğiniz bugün ve daha sonrasına kalırsa kurtlanırsın denilir ve çadırda temizlik Hıdırellez'den önce yapılmalıdır.''
Maya yapmak için Hıdırellez'in beklendiğini kaydeden Savran, ''Hıdırellez'de keçi sütü sağılır, yoğurt mayalanır. Başkasından almak iyiye sayılmaz. Önceden yoğurt yoksa maya için Hıdırellez beklenir. Bu günde sabah çiğ taneleri ya da yağan yağmurdan alınan su ve damlacıklar ile keçi sütü pişirilir, ılık kıvama gelince bildiğimiz dualar okunarak yoğurt mayalanır. Böylece ilk maya elde edilir'' diye konuştu.
Hıdırellez'de dilek ve bereketin gerçekleşmesi için yapılan etkinliklerden söz eden Savran, şöyle devam etti: ''Eskiden toprağa çizim yapılırdı. Bu çizimde ne isteniyorsa onun simgesi çizilirdi. Keçi, çadır ve deve gibi. Günümüzde ise bu yazıya dönüştü. Bereket için bugün yedi karınca yuvası bulunur, azar azar toprak alınır, hepsi karıştırılır. Bu toprak 6 yere bırakılır. Çamaşır çuvalı, keçenin altı gibi. 7'si de üzerinizde, kuşağınızda veya cebinizde taşınır. Bu toprak belki bir hafta, belki bir ay taşınır. Yine Hıdırellez gecesi kölleme adını verdiğimiz buğday, nohut, haşhaş ve ceviz pişirilir. Misafirlere ikram edilir ki bu da berekete delalettir.''
Savran, Hıdırellez'i Çatalhöyük'te kutladıklarını belirterek, ''Bu gece biz de kölleme yaptık. Sağlıklı olmak, var olan hastalıkları atmak için cıngırakta sallandık. Ağaçta da bu yapılabilir. Ateş yakıp üzerinden atladık. Bunun dışında köçeklerle müzik eşliğinde eğlendik. Eskiden henk (bakır hamur leğeni) çalınırdı bu eğlencelerde... İsteyenler de ağaçların altına toprağa dileklerinin gerçekleşmesi için yazı bıraktı. Kutlamamız gün boyu devam edecek'' dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri