Çarşıda aşure bereketi var

Muharrem ayının girmesi ile birlikte vatandaşlar aşure hazırlıklarına başladı. Kuruyemiş ve bakliyat satan esnaf ise işlerinin hareketlenmesinden memnun. Kuruyemiş fiyatlarının yüksek seyretmesi nedeniyle vatandaşlar alternatif ürünlere yöneliyor.

Muharrem ayının 10. günü olan bu cuma günü itibariyle evlerde aşureler pişirilip komşular ve yakınlara ikram edilecek. Hicri yılbaşı olan Muharrem ayıyla birlikte vatandaşları aşure telaşı sardı. Vatandaşların aşureliklerini almaya başlamasıyla çarşı-pazarda hareketlilik başladı. İslam dünyası için önemi büyük olan Aşure Günü'nünde paylaşma ve kardeşlik vurgusu yapılıyor. Günün en önemli yanını ise aşure çorbası oluşturuyor. Çok sayıda ürünün karışımından oluşan aşure, lezzetli olduğu kadar sağlık açısından da oldukça faydalı. Aşure telaşı özellikle bedesten bölgesi ve Aziziye Camii bölgesinde bulunan esnafı hareketlendirdi. Aşure malzemeleri için alışverişe çıkan halk esnafın yüzünü güldürmeye başladı. Kuruyemiş fiyatlarının yüksek fiyatlarda seyrediyor olması üzerine vatandaşlar alternatif ürünlere yöneliyor.

HAREKETLİLİK 1 AY SÜRER

Buştimur Gıda Sahibi Yakup Baştimur, aşure gününe sayılı günler kala vatandaşların artık eksiklerini tamamlamak için alışverişe çıktığını ifade ederek, “Bazı vatandaşlarımız aşurede kullanılacak malzemeleri tek tek talep ederken bazı vatandaşlarımız da bizden malzemeleri toplu olarak talep edebiliyor. Kuruyemiş fiyatları halen istenilen seviyeye gelmediği için halk ta alternatif ürünleri deniyor. Şu an badem 45 lira seviyesinde iken fındık 38 civarında. Fındık yerine fıstık, bademin yerini tutmaz ama kayısı çekirdeği rağbet görüyor” dedi. Aşure hareketliliğinin iki hafta kadar sürdüğünü söyleyen Baştimur, şöyle konuştu: “Bereketli olması için eve en az 10 çeşit malzemenin girmesi gerektiğini söylerler. Vatandaşlar da buna dikkat ediyor. Aşurelik malzemelerden kenevir tohumu 7 lira, nohut 5 lira, fasulye 5 lira, buğday ve kırık pirinç 2 lira, incir 15 lira, kuru üzüm 8 lira, ceviz 40 lira.”

Altınoklar Ticaret Sahibi Arif Altınok da aşure alışverişi nedeniyle çarşıda hareketlilik yaşandığını belirterek, “Muharrem ayının 10. günü olan aşure gününe kadar artan satışlar sonrasında bir hafta 10 gün daha devam ediyor. Çünkü aşure günü bir günden ibaret değil. Bir ay kadar sürüyor. Kuruyemiş fiyatları hala yüksek olsa da geçen seneye göre düşüş gerçekleşti. Geçen sene 60 lira olan fındık 38-40 liraya kadar düştü. Kayısı 15’ten 12 lira seviyesine geriledi. Bu sene üzümde ifak bir artış var. Geçen sene 8 lira iken bu sene 10 lira. Önümüzdeki günlerde işlerin daha da açılacağını düşünüyoruz.”    

‘AŞURE’DE KARDEŞLİK ÖNE ÇIKIYOR

Gazeteci-Yazar Nail Bülbül ise yüzyıllardır İslam âlemi için önemli olan bir geleneğin sürdürülmesinin önemli olduğunu belirterek, “Aşuren birlik ve beraberlik açısından önemli. Aşureyle birlikte komşuluk ilişkilerinin artıyor. Kardeşlik duyguları öne çıkıyor. Eskiden Konya'da kadınlar aşure hazırlığına özen gösterirlerdi. Yazdan kuruttukları kayısı, üzüm, erik gibi ürünlerle aşureleri büyük kazanlarda kaynatırlardı. Bereket vermesi için ondan fazla ürün çorbanın içinde bulunurdu. Bazıları da aşurenin güzel kokması için gül suyu dökerlerdi. Tabii o yıllarda müstakil ev fazla olduğu için herkes havlusunda ateşte aşuresini kaynatabiliyordu. Şimdi ise apartman kültürü ile ocaklarda aşure pişiriliyor. Ama gelenek devam ediyor. Pişen aşureler esnafa, konu komşuya ikram ediliyor. Hatta eskiden komşunun biri bugün aşure pişirdi ise diğer komşu ondan sonra aşure pişirirdi ki aşure geleneği 1 ay sürerdi. Böylece yok olmak üzere olan paylaşma duygusu yeniden yeşeriyor. Gelecek nesillere de bu duyguyu yaşatmak için Aşure Günü önemli bir dini geleneğimiz” şeklinde konuştu.

HÂLİD ŞEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri