Cape Town'da Gazze İçin Tarihi Yürüyüş

Güney Afrika'nın Cape Town şehrinde on binlerce insan Parlamento'ya yürüyerek İsrail'in Gazze saldırılarını protesto etti. Dev yürüyüş, Nelson Mandela'nın kurucusu olduğu Demokratik Güney Afrika Cumhuriyeti'nin 20 yıllık tarihinde şehrin...

Güney Afrika'nın Cape Town şehrinde on binlerce insan Parlamento'ya yürüyerek İsrail'in Gazze saldırılarını protesto etti. Dev yürüyüş, Nelson Mandela'nın kurucusu olduğu Demokratik Güney Afrika Cumhuriyeti'nin 20 yıllık tarihinde şehrin tanık olduğu en kalabalık protesto olarak tarihe geçti.

Cape Town'ın güvenliğinden sorumlu Richard Bosman medyaya yaptığı açıklamada, "Tahminlerimize göre 50 bin kişi meydanlardaydı." dedi

Öğle namazının hemen ardından şehrin her tarafından Parlamento'nun Plein Caddesi'ndeki ana kapısı önünde toplanmaya başlayan kalabalık, " Yazıklar olsun İsrail'e, İsrail bir apartheid (ırkçı) rejim, İsrail cinayetleri durdur" sloganları attı.

'Filistin için Ulusal Koalisyon' adlı yürüyüşü 30 dini ve sivil toplum lideri, işçi sendikaları, siyasi partiler, Müslüman Yargı Konseyi ve İktidardaki ANC partisinin gençlik kolları (ANCYL) organize etti.

MANDELA'NIN TORUNU: BÜTÜN VARLIĞIMIZLA GAZZE'NİN YANINDAYIZ

Parlamento'ya sunulan protesto bildirisini Nelson Mandela'nın torunu ve ailenin temsilcisi olan Milletvekili Mandla Mandela kabul etti. Mandela yaptığı konuşmada, "Dedem Nelson Mandela Filistin davasını kendi davası gibi gördü, 'Filistin özgür olmadıkça bir özgürlüğümüzü tamamlamış olmayız.' derdi. Bugün bizde bütün varlığımızla Filistin'in yanındayız." dedi.

Dev protestoyu organize eden komite hafta başında yaptığı açıklamada, "Güney Afrika hükümetinden İsrail saldırılarına, cinayetlerine, Gazze'nin yıkılmasına karşı kararlı adımlar atmasını bekliyoruz." demişti.

Yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı protesto yürüyüşü olaysız sona ererken, küçük çaplı kazalarda yaralanmalar oldu. Cape Town şehrinde dev yürüyüşün başlaması ile trafik şehrin birçok merkezinde uzun zaman kilitlendi. Tarihi bir gün yaşayan Cape Town'da balkonlardan ve çatılardan da binlerce insan kalabalığa destek verdi.

Güney Afrika Müslümanları ve beyazlara karşı mücadele vermiş birçok siyah, Gazze saldırıları başladığından beri Güney Afrika hükümetine Pretoria'daki İsrail büyükelçisini sınır dışı etmesi ve Tel Aviv'deki elçisini çekmesi çağrısı yapıyor.

Öte yandan on binlerce Müslüman Johannesburg ve Cape Town'da İsrail'i protesto ederken, geçen hafta Johannesburg'da binlerce Yahudi de İsrail'e destek için toplanmıştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri