Canlı Mevlevi Müzesi inşa edilecek

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, kentte canlı Mevlevi müzesi inşa edileceğini belirterek, ''Müzede tiyatro sanatçıları Mevlevi kıyafetleri giyerek Mevlevilerin yaşamlarını gösterilerle canlandıracak'' dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek yaptığı açıklamada, Konya'yı 2004 yılında Mevlana için 570 bin, geçen yıl ise 2.5 milyon kişinin ziyaret ettiğini söyledi.

Konya'ya Mevlana için gelen çok sayıda kişinin hafta sonları Büyükşehir Belediyesinin ücretsiz sema programlarını izleyebildiğini belirten Tahir Akyürek, 2013 yılındaki ziyaretçi hedefinin ise 10 milyon olduğunu ifade etti.
Akyürek, Mevlana için Konya'ya gelenlerin daha rahat şartlarda konaklaması, turizm gelirlerinin artırılması ve Mevlana Müzesi'nin  çevresinin tam anlamıyla turizm mekanı haline getirilmesi için Mevlana Çevresi Düzenleme Projesi'ni hayata geçirmeye başladıklarını belirtti.
Bu projeyle sadece çevresel düzenlemeler yapma dışında bölgeye yeni binalar kazandırılmasının amaçlandığını ifade eden Akyürek, Mevlana Kültür Merkezi'nin inşa edilmesiyle söz konusu çalışmanın başladığını, aynı bölgeye yapılan İstiklal Harbi Şehitliği'nin de bu projenin ikinci adımı olduğunu vurguladı.
Mevlana için gelen ziyaretçi trafiğinden ekonomik olarak daha fazla gelir elde edilmesi için projenin bundan sonraki aşamalarının da planlandığını belirten Akyürek, şunları kaydetti:
''Amacımız Mevlana Kültür Merkezi ile Mevlana Müzesi arasında turizm aksı oluşturmaktır. Bu amaçla, Mevlana Müzesi ile Üçler Mezarlığı arasında 30 bin metrekarelik alan, turistik otellerin yapımına tahsis edildi. Burada yapılacak otellerle yeni ve çok şık konaklama mekanları oluşturulacak. Mevlana Kültür Merkezi yanına, Mevlevi yaşamının sembolik olarak canlandırılacağı canlı Mevlevi müzesi inşa edilecek. Bu müzede tiyatro sanatçıları Mevlevi kıyafetleri giyerek Mevlevilerin yaşamlarını gösterilerle canlandıracak. Çünkü Konya'ya gelen pek çok yerli ve yabancı turist bize 'Mevleviler nasıl yaşıyormuş, ne yiyip ne içiyormuş çok merak ediyoruz?' diye soruyor. Canlı Mevlevi müzesi sayesinde turistler Mevlevilerin yaşamını, Mevlevi dergahında nelerin yapıldığını canlı olarak izleyerek görme imkanı bulacak.''
TARİHİ BEDESTEN YENİDEN CANLANDIRILACAK
Akyürek, canlı Mevlevi müzesini Selçuk Üniversitesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte gerçekleştirileceğini ifade etti.
En önemli çalışmalardan birini de Mevlana Müzesi'nin yakınlarındaki tarihi Bedesten Çarşısı'nda gerçekleştireceklerini belirten Akyürek, ''Tarihi Bedesten Çarşısı'ndaki hanların, tarihi yapıların restore edilmesi, bedestenin üzerinin kapatılması için kapsamlı proje hazırladık. İhaleye çıkma aşamasına geldiğimiz projeyle Mevlana Müzesi'ne gelen tüm ziyaretçilerin tarihi Bedesten Çarşısı'nı gezmesini ve buradan alışveriş yapmasını sağlamayı amaçlıyoruz'' diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileriyle yapılan görüşmelerin ardından Mevlana Müzesi'nin karşısındaki İl Halk Kütüphanesi'nin eski fuar alanı olarak bilinen Konya Kültürpark'a taşınmasıyla ilgili protokoller hazırlandığını belirten Akyürek, İl Halk Kütüphanesi'nin yerine yeni bir kent meydanı düzenlemesi yapılacağını bildirdi.
Hızlı Tren Projesi'nin tamamlanmasının ardından hızlı trenle Konya'ya gelecek ziyaretçilerin Mevlana bölgesine erişiminin kolaylaştırılması için Alaaddin Tepesi'nden adliye binasına kadar 6 kilometrelik tramvay hattı yapılacağını belirten Akyürek, 6 duraklama noktası bulunacak tramvay hattının Mevlana Müzesi'nin  çevresine ulaşımı rahatlatacağını, bölgeyi hareketlendireceğini ifade etti.
Mevlana Müzesi yakınlarındaki tarihi Konya evlerinin bulunduğu Akçeşme Mahallesi'nin yeniden elden geçirilmesine yönelik çalışmalarının da başladığını kaydeden Akyürek, şunları söyledi:
''Bu mahalledeki tarihi Konya evlerinden 20'sini boşalttık. 3'ünün restorasyonuna çıkıyoruz. Bölgede tarihi değeri bulunmayan ev ve iş yerlerinin yıkılmasıyla 9 bin metrekarelik alan elde ettik. Buraya bir geleneksel Konya evi ile turistler için tuvalet, duş gibi ünitelerin yer alacağı altyapı tesisi inşa ediyoruz. Alanın geri kalan kısmına 15 tur otobüsü için park yapıyoruz. Diğer tur otobüslerinin Mevlana Kültür Merkezi yakınındaki park alanında konaklamasını istiyoruz. Buraya gelen turistler İstiklal Harbi Şehitliği ve bu aksta oluşturulacak mekanları yürüyerek gezip Mevlana Müzesi'ne ulaşmış olacak.''
Belediye Başkanı Akyürek, Mevlana Çevresi Düzenleme Projesi'yle ilgili tüm çalışmalarla ilişkin izinlerin çoğunun alındığını, bu proje bittiğinde Mevlana Müzesi'nin çevresinin turistlerin günlerce gezebileceği nezih bir turizm alanı haline geleceğini sözlerine ekledi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri